FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-02-22

Ellenőrzött erdőfelújítások zalai eredményei

A Zala Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága a közelmúltban összesítette a Zala megyében folyó erdőgazdálkodással kapcsolatos kötelezettségek teljesítése ellenőrzési eredményeit.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Makkültetők Bagod határában: a törvény megszabja, hogy az erdőgazdálkodónak fakitermelés után mikor kell pótolni a kivágott fát

Az erdészeti hatóság jogszabályban megszabott feladatai közé tartozik annak ellenőrzése, hogy a területeken az erdőgazdálkodók eleget tesznek-e kötelezettségeiknek. Elsősorban a fakitermelések utáni, törvényben megszabott erdőfelújítási kötelezettségek teljesítéséről van szó, továbbá a hazai, illetve uniós társfinanszírozásban megvalósuló erdőtelepítések ellenőrzéséről.

 

- A 2009-ben életbe lépett erdőtörvénnyel az erdőgazdálkodás módjában változás történt. Változott a régi, engedélyezési eljárásokon alapuló munka. A hatóság a tíz évre vonatkozó jogokat és kötelezettségeket állapítja meg határozatban, az erdőgazdálkodó e határozattal szerez jogot a szükséges tevékenységek elvégzéséhez. Azt követően az éven belüli munkáját, erdőgazdálkodói tevékenységét pedig bejelentés alapján gyakorolhatja, amennyiben a bejelentést a hatóság korlátozó eljárás megindítása nélkül tudomásul vette - említette az erdőgazdálkodásra vonatkozó szabályozásban bekövetkezett változást az igazgató.

 

A fakitermelést követően két év áll rendelkezésére az erdőgazdálkodónak, hogy a jogszabályban meghatározott fafajú, darabszámú, állapotú, növekedési lehetőségű fiatal erdőt hozzon létre. Az erdészeti hatóság két év után minden esetben leellenőrzi ezt.

 

A tavalyi kötelezettségek ellenőrzése nyártól kezdődött. Összesen 11.800 hektár területen állt fenn erdőfelújítási kötelezettség, mintegy ezer hektárral nagyobb területen az egy évvel korábbinál. Mint az igazgató elmondta, ebből 4831 hektárt kellett ellenőrizniük a törvényi előírások szerint.

 

- A jogerősen megállapított bírságok mennyisége csökkent. Míg a megelőző évben 14,1 millió forint erdőgazdálkodási bírságot kellett kiszabnunk, addig a tavalyi ellenőrzések során 11,4 millió forintot. Ez a bírságcsökkenés csak részben jelenti, hogy az erdőgazdálkodók fegyelmezettebbek voltak. Az elmúlt két év aszályos időjárásának is köze volt hozzá, több olyan erdő volt, ahol nem egyértelműen az erdőgazdálkodó mulasztott, hanem a szárazság fejtette ki a kedvezőtlen hatását.

 

Azt már Gergán Szabolcs osztályvezető jegyezte meg, hogy az állami kezelésű erdőkben gyakorlatilag kifogástalan az erdőgazdálkodás színvonala.

A szabálytalanságok, bírságok szinte kivétel nélkül a magánerdő gazdálkodással kapcsolatosak. A megyében található 110.000 hektárnyi erdőnek fele-fele a magán, illetve állami tulajdon. Az osztályvezető hozzátette, vannak olyan esetek, amikor az erdőgazdálkodó felróhatósága okán indokolt lenne a bírságolás, a körülmények miatt mégsem lehet ezt megtenni. Például aszályra, jégkárra, fagykárra tekintettel hosszabbítják a felújítási határidőt, mindezt 600 hektáron állapították meg.

 

Az említett, több mint tizenegy millió forintot meghaladó erdőgazdálkodási bírságot sok részből összetevődő, összesen 230 hektár területű erdőkre vonatkozóan szabták ki, ahol egyértelműen bebizonyosodott az erdőgazdálkodó mulasztása. A megyében összesen 2588 nyilvántartott erdőgazdálkodó működik, közülük 86-ot kellett megbüntetni.Jagicza Attila

 

Jagicza Attila igazgató elmondta még, hogy erdőtelepítésből - tehát olyan terület erdősítése, ami korábban nem erdő volt - mindig kevés van. Ezek hazai és uniós társfinanszírozásból valósulnak meg, évente legfeljebb 100 hektárról van szó, és problémamentesnek mondhatók. Kifogás csak az elegyesség hiánya miatt született, amiatt, hogy a sokféleség helyett csak egy-egy fafaj került elültetésre.

 

A szakemberek szerint szerencsére már nem létezik a 7-8 éve még tapasztalható, szervezett, nagy mennyiséget érintő jogosulatlan fakitermelés. Falopás miatti bejelentésből viszont szinte minden munkanapra jutott egy, 200 bejelentés született 2012-ben. Az erdészeti hatóság legfeljebb regisztrálni képes ezeket, felderíteni nem, többnyire rendőrségi eljárásokká váltak. Egyenként kisebb mennyiségű fa jogosulatlan kivágásáról volt szó, ami volumenében nem érte el egy év alatt az 1000 köbmétert.

 

Forrás: zaol.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.