FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-03-25

Kitüntetések az Erdők Nemzetközi Napján

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kitüntetéseket adott át az Erdők Nemzetközi Napja és a Víz Világnapja alkalmából március 22-én a VM-ben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A 58/2012. (VI. 25.) VM rendelet változást hozott a Pro Silva Hungariae díjak terén annyiban, hogy 2013-mal kezdődően az évi 6 díjat egyszerre, március 21-én az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából adja át a vidékfejlesztési miniszter. Az Életfa plakettek és a miniszteri elismerő oklevelek átadási időpontja a rendelet szerint továbbra is március 15., augusztus 20. és október 23. A valóság - nagyon célszerűen - most kicsit eltért a jogszabályban írtaktól, hiszen a március 21-i Erdők Nemzetközi Napja és a március 22-i Víz Világnapja közös ünnepén március 22-én e két szakma szakemberei egyszerre kapták meg "tavaszi" elismeréseiket az alábbiak szerint.

Az Erdők Nemzetközi Napjáról az Erdészeti Lapokban jelent meg riport Csóka Péterrel, az ENSZ FAO Erdészeti Kapcsolatok Osztályának vezetőjével.

Az International Day of Forests honlapja a FAO-nál az eseményhez további ismereteket tartalmaz, az egyéb nyelven kapcsoló alatt pedig a logók és bannerek (FAGOSZ segítséggel) magyar felirattal is megtalálhatóak.

 

A miniszter az ünnepséget ezzel nyitotta: A víz és az erdő szoros kapcsolatban áll egymással, és nélkülük nem létezhet civilizáció, ezért védeni, óvni kell mind a vízkészleteket, mind pedig az erdővagyont. Kiemelte: Magyarország alaptörvénye védi a természeti erőforrásokat, köztük a magyar vízkincset és az erdőket is. Idézte az alkotmányt, miszerint a vízkészlet a nemzet közös örökségét képezi, amelynek védelme, fenntartása és megőrzése a jövő nemzedékek számára az állam és mindenki kötelessége.

A víz jelentőségét mutatja az is, hogy az élelmiszerek előállításához általában jelentős mennyiségre van szükség. Példaként hozta, hogy mintegy 1000 liter víz szükséges egy liter tej előállításához, egy kilogramm rizs megtermeléséhez pedig 2500-3000 liter víz szükséges. Egy kiló kukorica megtermeléséhez 900 liter vizet kell felhasználni, a marhahús kilójának előállításához pedig mintegy 9 ezer liter víz felhasználására van szükség.

A miniszter aláhúzta: az erdők védelme, gyarapítása szintén fontos feladat, mivel az erdők csökkentik a klímaváltozás hatásait és kulcsszerepük van a biológiai sokféleség megőrzésében.

Kitért arra, hogy az év kiemelkedő eseménye lesz a Budapesti Víz Világtalálkozó, amelyet a Rio+20 folyamat részeként a magyar kormány szervez az ENSZ és a Nemzetközi Víz Tanács bevonásával. Utalt arra is, hogy a közép-európai év jegyében Magyarország ad otthont a Közép-európai Kezdeményezés miniszteri találkozójának. Ezen megtartják a Zöldnövekedés - előtérben a vidékfejlesztéssel elnevezésű rendezvényt is.

A miniszter a víz, illetve az erdők világnapja alkalmából több mint félszáz kitüntetést adott át kiváló szakmai teljesítményekért.

 

A Pro Silva Hungariae Bizottság legutóbbi ülésén tett javaslat alapján az erdészeti kitüntetettek most (és a továbbiakban) az erdo.hu = erdo.kormany.hu honlapon is megtalálhatóak.

 

Az esemény erdészeti kitüntetettjei:


A képre kattintva az nagyobb méretben is látható. (Fotó: Mőcsényi M.)

A miniszter az Erdők Világnapja alkalmából

Pro Silva Hungariae Díjat adományozott 6 személynek:

 

1. Béres Attila erdésznek, Karcag Városi Önkormányzat Városgondnoksága munkatársának, négy és fél évtizeden át lelkiismeretesen végzett szakmai munkája, az élhetőbb városi környezet, a várost körülvevő erdők  fenntartása, és a vadállomány megőrzése érdekében kifejtett tevékenységéért.


(Foto: erdo.kormany.hu)

2. Dr. Gerencsér Kinga egyetemi docensnek, a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara munkatársának, a magyar erdők fáinak minél értékesebb termékké való feldolgozása, a fűrészüzemi értékkihozatal, és e tevékenység hatékonysága növelése érdekében hosszú időn át végzett oktatói, kutatói tevékenysége elismeréseként.


(Foto: erdo.kormany.hu)

3. Kisteleki Péternek, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatójának, a Mezőföld erdeinek fenntartása és fenntartható hasznosítása érdekében végzett negyven éves tevékenysége elismeréseként.


(Foto: erdo.kormany.hu)

4. Dr. Marosi Györgynek, az Erdészeti Tudományos Intézet állomásigazgatójának, a többcélú erdőgazdálkodás finanszírozásának, a támogatások felhasználásnak,  jövedelemtermelő képességének kutatása terén végzett munkája elismeréseként.


(Foto: erdo.kormany.hu)

5. Sípos Istvánnak, a Fanyarka Erdészeti Kft. ügyvezető elnökének, a térség erdészeti szakirányításában végzett két évtizedes munkája, és az alföldi magánerdő-gazdálkodás fejlesztése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.


(Foto: erdo.kormany.hu)

6. Vasas Ernőnek, az Északerdő Zrt. Répáshutai Erdészeti Igazgatósága igazgatójának, két évtizeden át végzett szakmai munkája, különösen a térség lucfenyő állományának szerkezetátalakítása, és az őshonos lombos erdők felújítása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.


(Foto: erdo.kormany.hu)

A miniszter Életfa Emlékplakett Arany Fokozata kitüntetést adományozott 1 személy részére:

 

1. Varga Lászlónak, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentpéterfai Erdészete nyugalmazott főmérnök-helyettesének, Szentpéterfa és környéke erdeinek kezelése, termelésirányítói munkája, és a fiatalok pályaszeretetre nevelése terén elért eredményei elismeréseként.


(Foto: erdo.kormany.hu)

A miniszter Életfa Emlékplakett Ezüst Fokozata kitüntetést adományozott 3 személy részére:

 

1. Bakonyi Lajosnak, a Bakonyerdő Zrt. nyugalmazott főerdészének, a Balaton-Felvidék erdeinek fejlesztése, Iharkút helyreállítása, emlékparkjának megvalósítása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.


(Foto: erdo.kormany.hu)

2. Lenchés Imrének, a VADEX MEZŐFÖLDI Zrt. Mecsérpusztai Erdészete nyugalmazott erdészetvezetőjének, az erdőgazdálkodás területén hosszú időn át végzett lelkiismeretes munkájáért, a társaság hírnevének öregbítése érdekében kifejtett tevékenységéért.


(Foto: erdo.kormany.hu)

3. Dr. Polner Antalnak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyugalmazott főfelügyelőjének, az alföldi erdőgazdálkodás fejlesztése érdekében hosszú időn át végzett munkája elismeréseként.


(Foto: erdo.kormany.hu)

A miniszter Életfa Emlékplakett Bronz Fokozata kitüntetést adományozott 7 személy részére:

 

1. Bognár Ernőnek, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdészének, az erdőgazdaság területén hosszú időn át végzett munkája, és a fa szeretetét sugárzó fafaragó művészi tevékenysége elismeréseként.


(Foto: erdo.kormany.hu)

2. Dr. Gőbölös Antalnak, a Bács Kiskun Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága nyugalmazott igazgatójának, a dél-alföldi erdők, a Duna-Tisza közi homok-hát természeti értékeinek megőrzése, az Ópusztaszeri Emlékpark és a Kecskeméti Arborétum fejlesztése terén végzett munkájáért.


(Foto: erdo.kormany.hu)

3. Kadlecsek Jánosnak, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Vadászati és Idegenforgalmi Osztálya nyugalmazott osztályvezetőjének, az erdő vadászati és idegenforgalmi célú hasznosítása területén hosszú időn át végzett munkája, és a vadászkamarában kifejtett tevékenysége elismeréseként.


(Foto: erdo.kormany.hu)

4. Kelemen Zoltánnak, az ÉSZAKERDŐ Zrt. nyugalmazott termelési főmérnökének, az erdőművelés és fafeldolgozás területén hosszú időn át végzett munkájáért.


(Foto: erdo.kormany.hu)

5. Dr. Leskó Katalinnak, az Erdészeti Tudományos Intézet nyugalmazott tudományos munkatársának, erdészeti rovartani és erdővédelmi témavezetői, kutatói munkájáért, a világon egyedül álló Erdészeti Fénycsapda Hálózat kifejlesztéséért.


(Foto: Mőcsényi M.)

6. Dr. Tóth Sándor Lászlónak, a Vidékfejlesztési Minisztérium nyugalmazott vezető-főtanácsosának, a Faipari Tudományos Egyesület elnökhelyettesének, az erdőgazdaságok finanszírozása, valamint a Balaton környéki és az egri erdők védelme érdekében végzett munkája, és egyesületi tevékenysége elismeréseként.


(Foto: erdo.kormany.hu)

7. Zachar Miklósnak, a Bakonyerdő Zrt. nyugalmazott vezérigazgató-helyettesének, az erdő- és fafeldolgozás gazdasági megalapozása területén végzett munkájáért, az Agrárkamarában kifejtett tevékenységéért.


(Foto: erdo.kormany.hu)

A miniszter az Erdők Világnapja alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott 10 személy részére:

 

1. Balogh Csaba Győzőnek, a Vas Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóság igazgató-helyettesének, a folyamatos erdőborítást biztosító átalakító és szálaló üzemmód alkalmazása érdekében végzett munkája, valamint az erdőmérnök képzésben kifejtett oktatói tevékenysége elismeréseként.


(Foto: erdo.kormany.hu)

2. Balogh Lajosnak, a Baranya Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága igazgatóhelyettesének, erdőtervezési, erdőgazdálkodási területen végzett munkája elismeréseként.


(Foto: erdo.kormany.hu)

3. Biróné Marton Zsuzsannának, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága osztályvezetőjének, az erdőgazdálkodók vidékfejlesztési és erdészeti támogatásokhoz jutása érdekében végzett munkájáért.


(Foto: erdo.kormany.hu)

4. Dr. Bordács Sándor osztályvezetőnek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága munkatársának, az erdészeti fajtakísérletezés és erdészeti szaporítóanyag felügyelet területén végzett munkájáért.


(Foto: erdo.kormany.hu)

5. Lontay Lászlónak, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi terület-felügyelőjének, a zempléni tájegység természeti értékeinek védelme, az erdőterületeket érintő, illetve más jogellenes cselekmények felderítésében végzett munkája elismeréseként.


(Foto: erdo.kormany.hu)

6. Nádas Editnek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága pályázatkezelési ügyintézőjének, az erdészeti ágazat támogatási pályázatainak kezelése során végzett munkájáért.


(Foto: erdo.kormany.hu)

7. Nagy Bozsoky Péternek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság erdő-főfelügyelőjének, az Erdészeti Szakigazgatási Rendszer moduljainak működtetése, és az erdőtelepítések ellenőrzése terén kifejtett tevékenységéért.


(Foto: erdo.kormany.hu)

8. Dr. Sárvári Jánosnak, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége ügyvezető elnökének, az uniós vidékfejlesztési támogatások erdészeti jogcímeinek hatékony működtetése érdekében végzett munkájáért, a minisztérium és a magán-erdőgazdálkodói szektor közötti hatékony együttműködés kidolgozásáért, folyamatos fejlesztéséért.


(Foto: erdo.kormany.hu)

9. Szepesi Andrásnak, a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály erdővédelmi és erdészetpolitikai referensének, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság erdő egészségi monitoring rendszer és a FAO Erdőleltár működéséhez szükséges magyar javaslatok kidolgozásáért, nemzeti szintű koordinálásáért, aki később veszi át az oklevelet.


(Foto: Nagy L.)

10. Turai Zsoltnak, a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága erdőtervezőjének, erdőtervezői és erdészeti igazgatási területen végzett kiváló munkájáért.


(Foto: erdo.kormany.hu)

Az ünnepség végén Zambó Péter az Országos Erdészeti Egyesület elnöke átvette a minisztertől az OEE és a VM közti stratégiai partnerségről szóló szerződést.


(Foto: Nagy L.)

Forrás: kormany.hu, MTI, erdo.kormany.hu, OEE

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.