FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-16

Faipari helyzetkép - Győr-Moson-Sopron megyei sajátosságokkal

A tanulmány részletes áttekintést nyújt a faipar hazai és uniós trendjeiről. A GYMSKIK-nál megjelent összegzés számos ponton a megyére vonatkozó kiegészítéseket is tartalmaz.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Európai gazdasági folyamatok

 

A 2008-ban beköszönt úgynevezett gazdasági válság hatása rányomta bélyegét az összeurópai gazdasági teljesítményére. A növekedés lelassult, majd részben a további recessziótól való félelem öngerjesztő folyamatként fékezte tovább a növekedést.

Az Európai Unió tagországainak gazdasági teljesítménye 2011-ben már csak 1,5%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A rendelkezésre álló adatok alapján 2012 I-III. negyedévében a gazdasági teljesítmény gyakorlatilag stagnált (-0,2%). A növekedés motorja Németország volt, lendülete azonban negyedévről negyedévre csökken.

Az EU-27 ipari termelése 2012 első három negyedévében 1,5-2%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

 

Hazai gazdasági folyamatok

2012. I-III. negyedévében a bruttó hazai termék 1,3%-kal csökkent a múlt év azonos időszakához képest. Az év során a visszaesés üteme gyorsult, az első negyedévi 0,7%-os csökkenést követően a második és harmadik negyedévben 1,5-1,5%-kal esett vissza a nemzetgazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel az uniós tagállamok rangsorában az utolsó harmadban helyezkedünk el.

 

Az ipari termelés 2012 I-III. negyedévében 0,8%-kal csökkent 2011 azonos időszakához képest. Az ipar kivitele 0,2%-kal emelkedett a múlt évi 9,8%-os növekedés bázisán, a belföldi értékesítés 2,5%-kal tovább csökkent. 

 

A hazai feldolgozóipartermelése 2012 első kilenc hónapjában 0,7%-kal csökkent, belföldi értékesítése 2,3%-kal elmaradt, míg kivitele 0,9%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

 

Fakitermelés

Magyarországon a következetesen tervezett erdőgazdálkodásnak köszönhetően folyamatosan emelkedik az erdősültség aránya, ami jelenleg ~22%. Erdeinkben a kitermelés mértéke is lassú emelkedést mutat, ám az erdők növedéke lényegesen meghaladja a tényleges fakitermelést, ami azt jelenti, hogy a hazai erdőkben jelentős élőfakészlet tartalékok halmozódnak fel évről évre.

Megyénkben az ipari felhasználású kitermelés legjelentősebb része nyár, emellett kevés akác és Sopron környékén némi luc fenyő fordul elő.

Fontos ezen a ponton elmondani, hogy érdemtelenül alul értékelt a fa, mint az egyik legszélesebb körben alkalmazható alapanyag. Ahogy a hazai erdőgazdálkodási sikerek mutatják a fenntarthatóság nem utópia. A feldolgozási hatékonyság növelésében még jelentős tartalékok vannak, melynek technológiáit már nem kell kitalálni, csak alkalmazni, ami persze kezdetben beruházásokat igényel. A fa ökológikus, újratermelődő alapanyag, a természet széndioxidegyensúlyában játszott szerepe elvitathatatlan. Hőenergia és villamosenergia alapanyag, biogázforrás, hatékony falemezalapanyag, fröccsönthető, extrudálható kompozitok készíthetők belőle, emellett papír-, cellulóz és kiváló tulajdonságú szigetelőanyagok gyárthatók fából. A sor szinte végtelen!

 

A teljes ismertető a csatolt mellékletekben található.

 

Csatolt állományok:

- 2_Áttekintés.pdf

- 3_Feldolgozóipar.pdf

- 4_Bútoripar.pdf

- 5_Oktatás._._._.pdf

 

Forrás: GYMSKIK

Kapcsolódó:

Erdészeti-Faipari-Bútoripari ágazati elemzés - létszámok, bérek (2012-12-13)

Hazai bútoripari ágazati gazdaságelemzés, 2012. első félév (2012-11-09)

Faipari ágazati gazdaságelemzés 2012. I.félév -első rész (2012-10-31)

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.