FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-17,29

Pro Populus közgyűlés volt a DERULA vendéglátásával Szolnokon

Szolnokon tartotta éves közgyűlését a Pro Populus nevű nemzetközi szervezet, melynek célja a nyárfa ágazati stratégiák kidolgozása, összehangolása és megvalósítása.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A 2008. decemberében alakult nemzetközi non-profit szervezet, a Pro-Populus tevékenységének középpontjában a nyárfa ágazatot érintő stratégiák kidolgozása, összehangolása és megvalósítása áll. A Pro-Populus fő célkitűzési között szerepel a hatékony információcserére alapozva a nyárfa alapanyag stratégiai pozicionálása, illetve a nyár fafaj termesztési valamint felhasználási módjainak bemutatása, védelme és képviselete.

A DERULA Kft. most lett teljes jogú tagja e szervezetnek, ezért az Európai Parlament által is elismert Pro-Populus 2013. évi közgyűlését Szolnokon tartotta 2013. május 13-14-én.

A kétnapos program része volt a szélesebb szakközönség számára is nyilvános félnapos Pro-Populus konferencia május 13-án délután.

 

A konferenciát Enrico Bonzano, a DERULA Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg házigazdaként.

 

A konferencia keretében az előadók bemutatták

- a nyár fafaj szerepét Európában és a világon

- a Pro-Populus tevékenységét

- e szervezet belga, francia, spanyol, olasz tagjait és azok tevékenységét,

- majd a magyarországi nyárfa ágazat jellemzőit és helyzetét.

 

A szervezet hivatalos nyelve a francia, a számos magyar résztvevőre is tekintettel e két nyelv között szinkrontolmácsolás volt.

 

E szervezet az Európai Bizottságnál propagálja a nyarat, amit ott jól fogadtak. Bemutatják a nyár erdők és ültetvények szénlekötési kapacitását, sőt összeállítottak egy kiadványt 2013. márciusában a nyárfáról, melyben bemutatták annak társadalmi-szociális, gazdasági és környezeti jelentősét. 2012 decemberében művészeti bemutató volt az EB épületében (a CEI-Bois szervezte), melyben e szervezet is részt vett.

A nemzeti ismertetésekben hallhattunk a nyár betegségekről és az ellenük küzdelemről, az egyes nemzeti szervezetek tevékenységéről. Mindegyik beszámolóban visszatért, hogy folyamatosan csökken a nyár ültetés (telepítés, illetve felújítás), így folyamatosan csökken különösen a nemesnyár területe. Ennek következtében az erre épülő ipar alapanyag ellátása a közeljövőben komoly gondokkal kell szembesüljön. Az erdőgazdálkodó nyár termelő és az e fafajt felhasználó iparnak is nagyon oda kell figyelnie, nehogy hamarosan a zöld lobbi áldozatává váljon.


Kezdődik a konferencia.


A konferencia résztvevői az esemény után.

Az eseményről további fényképek itt tekinthetőek meg.

Szöveg, fotó: Mőcsényi Miklós

Május 29-én megérkezett Brüsszelből a Pro-Populus titkárságtól az esemény angol és francia nyelvű sajtóanyaga.

E szerint a május 13-án délelőtt tartott 5. Közgyűlésen Mrs Nicoletta Azzi személyében (aki a Panguaneta céget képviseli a szervezetben) új elnököt választottak. Az elnökség többi tagjait pedig a tagság megerősítette funkciójában:

- alelnökök: Mr Pedro Garnica (ES), Mr Bernard Mourlan (FR) and Mr Fabio Boccalari (IT), valamint

- elnökségi tagok: Mr Marc De Bock (BE), Mr André Deterck (BE) and Mr Hervé Drouin (FR).

A sajtóanyag is hangsúlyozza, amit a 3. Európai Nyárfa Kongresszus több előadója is kifejtett, hogy a korlátozások miatt folyamatosan csökken a nyár telepítés és felújítás területe a tagság minden országában a nemzeti és a helyi politikák következtében is. Ugyanakkor a nyár gyors növekedésével megoldás lenne a faigények kielégítésére, a zöldebb gazdaság és a klímaváltozás fékezése érdekében is. Ezért a tagság egyetértett abban, hogy tájékoztatni és érzékenyebbé kell tenni az EU döntéshozóit a nyár ügyek iránt.

Május 14-én Enrico Bonzano, a Derula tulajdonosa és az esemény házigazdája a Pro-Populus tagságának bemutatta gyárát és ültetvényeit. Reményét fejezte ki, hogy más magyar cégek, illetve szervezetek is érdeklődést mutatnak majd az iránt, hogy e szervezetbe belépjenek. "Fontos, hogy együttesen hangsúlyozzuk: nagyszerű fafajtánk (több nemesnyár fajta) van, amely a politika-csinálóknak sok cél eléréséhez kínál megoldást."

 

Kapcsolódó írások:

FATÁJ 209-07-23: Pro-Populus most tényleg elkezdődött

Egy 2012. novemberi sajtóanyag (angol)

2011. decemberben megújult a Pro-Populus elnöksége

A Pro-Populus fő céljai, belépési nyilatkozat (A teljes jogú tagok tagdíja 2000 Euró/év, a szavazati jog nélküli társult tagoké 1000 Euró/év)

A Pro-Populus-t bemutató szórólap (Ennek végén még az első spanyolországi közgyűlés fényképe van , illetve 2011-től Bernard Mourlant követően Nicoletta Azzi a szervezet elnöke.)

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.