FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-22

Időszakosan leállítaná a faexportot a román kormány

A romániai deszka- és rönkexport időszakos leállítását javasolta szombaton Nagyváradon Liviu Dragnea kormányfő-helyettes a hazai fafeldolgozó ipar támogatásának céljával. Dragnea szerint ugyanakkor az erdészeti törvény módosításáról szóló közvitát is meg kellene hosszabbítani.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A miniszterelnök-helyettes javaslatával Lucia Varga, a vizek, erdők és a haltenyészet felügyeletével megbízott miniszter is egyetértett, azonban felhívta a figyelmet, hogy az export időszakos leállításával Románia megszegné az Európai Unió szabadpiacra vonatkozó előírásait. "Az unió minden bizonnyal kötelezettségszegési eljárást indítana Románia ellen, viszont amíg a per tartana, legalább visszaesne a fakivágás mértéke" - magyarázta a tárcavezető Zilahon tett látogatásán, ahol helyi szakemberekkel és vállalkozókkal találkozott.

A brüsszeli tiltás ellenére Dragnea és Varga is hangsúlyozta: a kormány mindenképpen támogatja az intézkedést, Románia ugyanis óriási mennyiségű faanyagot exportál, a hazai kereskedők pedig nem tudnak versenybe szállni a külföldi vállalkozókkal a magas árak miatt. "Tiszteletben tarjuk az Európai Unió előírásait, de gondolnunk kell az országunk jövőjére is. Rendkívül fontos, hogy úgy módosítsuk a jogszabályokat, hogy megvédhessük az erdőket, ezzel egyidőben pedig a hazai fa- és bútoripart is segítsük" - érvelt Liviu Dragnea. Hozzátette: a kormánynak az is kötelessége, hogy valamilyen formában kártalanítsa azokat az állampolgárokat, akiknek erdőjét, kaszálóját vagy más földterületét nemzeti parkká nyilvánították, és emiatt már nem tudják megművelni, illetve kitermelni ezeket a területeket.

 

A hazai, késztermékeket előállító cégeket részesítenék előnyben

Az új erdészeti törvénnyel kapcsolatban Lucia Varga rámutatott: az erről szóló közvitát várhatóan június elsejéig hosszabbítják meg. A készülő jogszabály szerint az állami erdőkből származó faanyag megvásárlásánál a hazai, készterméket gyártó cégeket részesítenék előnyben. A miniszter elmondása szerint az általa vezetett tárca a pénzügyminisztériummal is tárgyal azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne visszaszorítani a faexportot. Varga ugyanakkor emlékeztetett: az illegális fakivágás ijesztő méreteket ölt, hiszen 2011-ben a korábbi évhez képest 12 százalékkal nagyobb volt a törvénytelen kitermelés. A miniszter ezért az erdészeti felügyelőségeket is átszervezné, szerinte ugyanis ezek tevékenysége korántsem hatékony, a továbbiakban így mindegyik hivatalt ellenőrizni fogják, hiányosságok esetén pedig leváltják az illetékeseket.

 

Mint ismeretes, nemrég az Arbor fafeldolgozó szövetség is azt kérte a kormánytól, hogy mérsékelje a faanyag exportját. Az egyesület képviselői Lucia Varga miniszterrel is tárgyaltak, aki ígéretet tett arra, hogy korlátozni fogják a rönk- és a fűrészáru exportját annak érdekében, hogy minél kisebb mértékű legyen a nyersanyagkivitel. Az Arbor annak kapcsán is tiltakozott, hogy a háromszéki Réty településen nemrég telephelyet nyitott az osztrák tőkéjű Holzindustrie Schweighofer vállalat. A fafeldolgozó szövetség állítása szerint az osztrák cég olyan áron vásárolja fel a fát a Székelyföldről, amilyenen a helyi kis cégek nem tudják, és ezáltal az ő megélhetésüket veszélyezteti.

 

Az osztrák beruházó bevallása szerint évente 800 ezer köbméter rönköt termelne ki, és ehhez 600 személyt alkalmazna. A "fakirálynak" nevezett osztrák vállalkozó évi egymillió köbméter fát visz ki az országból, tavaly pedig a történelemben először túlszárnyalta a Romsilva forgalmát, holott az állami erdőket birtokló vállalat a legnagyobb erdőtulajdonos az országban.

 

Forrás: Krónika.ro

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.