FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-31

Versenyképes fafeldolgozás Hargita megyében

Maroshévízen tartották május 23-án azt a találkozót, amelynek témája a fenntartható erdőgazdálkodás, valamint a versenyképes fafeldolgozás volt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A tanácskozáson részt vett Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, valamint Marcu Răducu Ioan és Pop Adrian megyei tanácsosok. Jelen volt továbbá Miklóssy Ildikó, a megyei tanács Fenntartható Erdőgazdálkodás munkacsoportjának vezetője, Crit Ioan Gavril, a Brassói Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség igazgatója, Dusa Codrut, a Maroshévízi Erdészeti Hivatal vezetője, Kopacz Zoltán, a gyergyószentmiklósi ARBOR Vállalkozók Szövetségének képviselője, Köllő Miklós építész, az északi térség településeinek polgármesterei, valamint azon kereskedelmi egységek képviselői, akik fakitermeléssel és -feldolgozással foglalkoznak. 

 

A program nyitómozzanataként a megyei tanács alelnöke elmondta, hogy Hargita megyében a fafeldolgozás az egyik legfontosabb és leginkább fejlődésre képes ipari ágazat. Az igazi problémát a helyi gazdasági szektorban dolgozóknak a külföldi konkurencia jelenti. Ezek a külföldi cégek fejlettebb technológiával dolgoznak, mint a helyiek, ennek következtében a nagy vállalkozásokat működtetők megengedhetik maguknak, hogy kevés alkalmazottat foglalkoztassanak. Ennek köszönhetően is egyre kevesebb a munkahely a térségben, hiszen egyre kevesebb két kézzel végzett munkára van szükség, ami a kiscégek esetében még nem áll fenn.

 

Az első lépés ennek az aggasztó jelenségnek a megváltoztatásában a helyi önkormányzatokkal, valamint a közbirtokosságokkal folyatott párbeszéd elindítása kell legyen, amely megakadályozhatná a nemzetközi cégek jelenléte által generált negatív hatásokat.

 

Kopacz Zoltán a gyergyószentmiklósi ARBOR Vállalkozók Szövetségének képviselője elmondta, jelenleg 120 vállalatot tömörít a szövetség, ami azt jelenti, hogy körülbelül 3000 tagot számlálnak. Hargita Megye Tanácsával közösen szerveznek képzéseket fafeldolgozók számára. Bemutatója végén kiemelte a munkahelyteremtés fontosságát a térségben való jobb megélhetés érdekében.

 

Miklóssy Ildikó, a Fenntartható Erdőgazdálkodás munkacsoportjának vezetője megtartotta Fenntartható erdőgazdálkodás - versenyképes fafeldolgozás című előadását, amelyben Hargita megye azon a gazdasági stratégiáit mutatta be, amelyek a faipar fellendítését célozzák. Az előadásból kitűnt, hogy a térség kitermelt erdőalapjának nagy részét külföldre szállították, és nagyon keveset dolgoztak fel helyben. Emiatt is fontos kell legyen a közintézmények, a magánszektor, valamint az egyének számára is, hogy megoldást találjanak erre a helyzetre, és serkentsék a gazdaságot, tiszteletben tartva ugyanakkor az erdőalap védelmét.

- Partnerséget szeretnénk vállalni azokkal, akik a fa feldolgozásával foglalkoznak, meg szeretnénk tartani minél több munkahelyet, mert csak így érhető el tartós fejlődés Hargita megyében - mondta Miklóssy Ildikó.

Ahhoz, hogy felvehessék a versenyt a nagy cégekkel, a kisvállalkozóknak össze kell fogniuk, hogy nagyobb döntéshozó erővel bírjanak a térségben, és ők határozzák meg a faanyag árát.

 

Következtetésként levonható, hogy valóban szükség van a helyi összefogásra, hogy könnyebben lehessen döntéseket hozni a térségben, és befolyásolni tudják a fapiacot, így sikerülhet megőrizni a munkahelyeket, valamint újakat teremteni, amelyek a helyi közigazgatásnak is kedveznének.

 

Forrás: HarghitaCounty

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.