FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-07

Magyar férfi építette az első működő faautót - FAudi :)

Szinte teljesen fából készült autót (ChoppeRobinia után FAudi) alkotott egy tiszaörsi férfi. Puskás István járműve nem csak működőképes, de kifejezetten szép is. (Ez persze szubjektív...- FATÁJ szerk.)

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Az alternatív autógyártás örömeit felfedező férfi mindössze fél év alatt alkotta meg figyelemreméltó művét, melyet - a motor, a gumik, a szíjak és a csavarok kivételével - kizárólag fából készített el. A míves kivitelű gépjárművet egy 126-os Polski Fiat motor hajtja, melyet egy szintén fából készült, kétsebességes váltóval lehet rábírni a 15 km/órás végsebesség elérésére.

Puskás István négy hónap alatt készült el a fakocsival, ami teljesen működőképes. Még a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette az a tiszaörsi férfi, aki fából épített magának működőképes autót. Puskás István szeret a fával dolgozni és olyat alkotni, amit megnéznek az emberek, ezért tavaly karácsonykor nekiállt megépíteni egy autót. A munka négy hónapig tartott, melynek eredményeként egy olyan autó született, melynek szinte minden alkatrésze fából van, leszámítva persze a Fiat 126-ból származó motort és a gumikat. A Telegraph készített videót az autó készítőjével.

 

Hogy mihez kezd az egyébként mezőgazdasági munkásként tevékenykedő 51 éves Puskás úr az egyedi járművel, arra azt válaszolta, hogy valószínűleg eladja egy olyan gyűjtőnek, aki értékeli az egyedi dolgokat, mert neki még egy garázs sem áll rendelkezésére ahol tárolhatná. A hűtőmaszk gyanánt a magyar címert viselő fakocsi egyébként rendszámot nem kaphat, de a helyi közeg megengedte neki, hogy a falu utcáin elpöfögjön vele.

- Szeretek fával dolgozni. És szeretek egyedi tárgyakat létrehozni, amelyek felkeltik az emberek figyelmét- mondta az 51 éves Puskás István a Telegraph angol napilapnak. A mezőgazdasági munkás legutóbbi műve egy autó, amely szinte kizárólag fából készült.

 

 

Az autó váza, tengelye, fogaskerekei és még az üzemanyagtartálya- amely eredetileg egy régi söröshordó volt- is fából van. Az autónak mindössze három alkotóeleme nem fa: a Mercedesből kölcsönzött volán, a szélvédő és a motor, amely korábban egy Fiat -126-oshoz tartozott.

 

A tiszaörsi férfi több mint négy hónapig bütykölte a faautót. Puskás Istvánnak a hosszú télen bőven volt ideje dolgozni. Munkájában a felesége is támogatta.

- Karácsonykor kezdtem el a munkát, amit négy hónap alatt fejeztem be. Egész télen ezen dolgoztam- mondta a férfi.

- Itt nincs sok tennivaló- ismerte el felesége, Irén. - Még mindig jobb, mint a kocsmában tölteni az időt.

Tavaly férje egy működő fa motorbiciklit készített (akácból), amelynek megépítése egy évig tartott.

 

Habár az autót nem lehet hivatalosan nyilvántartásba venni, a falu rendőre engedélyt adott Puskás Istvánnak, hogy azt a község utcáin vezesse.

 

De már nem sokáig láthatják Tiszaörs lakói a furcsa kreálmányt és gazdáját: készítője máris árulja az autót, hogy elég pénze legyen következő projektjéhez- egy háromkerekű jármű elkészítéséhez.

 

- Nincs helyem a tárolásához. Még egy garázsom sincs. Egy gyűjtő talán hasznát veszi majd, vagy olyan valaki, aki szeret nosztalgiázni, és lassan vezetni- mondta a feltaláló.


 

Kapcsolódó FATÁJ cikk:

Akácfából készült a magyar chopper - ChoppeRobinia (2012-06-13)

 

Forrás: richpoi

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.