FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-10

A síkvidéki erdők vízért kiáltanak!

Az MTA Erdészeti Tudományos Bizottsága Erdőgazdálkodási Albizottságának ülése a SEFAG Zrt-nél: a rendezvény központi témája a síkvidéki erdők természetes felújíthatósága volt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Síkvidéki erdeink környezeti adottságai az elmúlt 40 évben negatív irányban változtak. Legmarkánsabban a tavaszi erdőalatti talajvízszintek csökkentek, de ez a csökkenés a talajok genetikai fejlődésére is negatív hatással volt. A vízszint csökkenés nagyban kedvezett a cserebogár - félék elszaporodásának, amely az amúgy is aszályos években tovább csökkentette a fák vízfelvevő képességét, azok gyökérzetének pusztításával.

A klímaváltozás az alsó erdőhatár elhelyezkedésének megváltozására gyakorolt hatásával az erdő létét immáron potenciálisan is veszélyezteti. A vízügyben és az agráriumban dolgozó szakemberek komoly összefogására van szükség a síkvidékek agroökológiai potenciáljának megőrzéséhez, javításához. Ehhez egyrészt anyagi források, másrészt tudáskoncentráció szükséges.

2013. június 6-án a SEFAG Zrt. Alexandrapusztai Ökoturisztikai Központjában az MTA Erdészeti Tudományos Bizottsága Erdőgazdálkodási Albizottsága kihelyezett ülést tartott.

 

A rendezvény központi témája a síkvidéki erdők természetes felújíthatósága volt.

 

Az ülést Dr. Rédei Károly DSc, az albizottság elnöke vezette le Barkóczi István vezérigazgató köszöntőjét követően.

A bevezető előadást Dr. Papp Tivadar erdőmérnök, kandidátus tartotta a "Drávasík erdeinek története" címmel. A következő előadó Márványi Csaba, a SM Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóság igazgatója volt, "A síkvidéki erdőgazdálkodás a hatósági elvárások tükrében" című előadásával.

Az előadásokat két korreferátum, majd konzultációval egybekötött terepi program követte. A rendezvény szakmai súlyát emelte, hogy két erdész akadémikusunk és az MTA Erdészeti Bizottságának elnöke, valamint titkára is részt vett a rendezvényen. Jelenlétükkel is jelezték, hogy az erdészeti tudomány fogékony a gyakorlati problémák megismerésére és tudományos alapossággal igyekszik elősegíteni azok megoldását.

 

A SEFAG Zrt.-ről röviden:

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. az ország egyik legjelentősebb erdőgazdálkodója, mintegy 86.000 hektár állami területet kezel a Dél-Dunántúlon. Az erdőfelújításhoz szükséges  szaporítóanyag nagy részének előállítását a társaság leányvállalata, a MAG-Csemete Kft. végzi. Az erdészeti gépjárművekgyártásával, forgalmazásával foglalkozó ERDŐGÉP Kft. szintén 100%-os tulajdonú leányvállalat. A SEFAG Zrt. területén kitermelt faanyag egy részének feldolgozása az egykori Cs-Fa Kft., annak 2012. szeptember 1-jei beolvadását követően pedig a Csurgói Faipari Gyár néven működő üzemegység telephelyén történik.

A SEFAG Zrt. egyben az ország legnagyobb vadgazdálkodója is, 103.000 hektáron végez vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet. A nyolc különálló területen minden hazai nagyvad megtalálható és vadászható. A társaság kezelésében levő vadállomány minőségét fémjelzi, hogy a nyolcból hét vadászterület különleges rendeltetésűvé nyilvánított, kiemelkedő genetikai értéket képvisel.

A vadászvendégek és az ökoturizmus rajongóinak kényelméről több vadászház, valamint a Hotel Kardosfa gondoskodik, utóbbi a Zselici Tájvédelmi Körzetben 23 szobával várja vendégeit. A vállalat életében a közjóléti tevékenység szintén kiemelt jelentőséggel bír, a SEFAG Sziágyon erdei iskolát, Mesztegnyőn kisvasutat üzemeltet, valamint számos parkerdőt és arborétumot is gondoz.

 

 

Forrás: SEFAG Zrt.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.