FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-17

Fából épült passzívház teniszcsarnok Svédországban

A passzívház kritériumoknak megfelelő teniszcsarnok belmagassága 9 méter. 3 teniszpályát, egy edzőtermet, valamint egy kétszintes szolgáltatási épületrészt alakítottak ki, amelyben kávézó, öltözők, konferenciatermek kaptak helyet. Építtette: SÖDRA.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


2010-ben írtak ki  egy nemzetközi építészeti pályázatot a svédországi växjöi teniszcsarnok építésére.

Alapvető kritérium volt, hogy faszerkezettel épüljön a csarnok és passzívházként üzemeljen.

A pályázatot a Södra erdészeti egyesület írta ki a teniszlegendával, Stefan Edberggel, és még további tenisz sztárokkal összefogva.

 

A Södra erdőgazdálkodó-fafeldolgozó szövetkezetnek több, mint 51.000 erdőtulajdonos tagja van. A tagok együttesen a Svédország déli részén lévő magánerdőknek több mint a felét birtokolják, a szövetkezet közel 3800 főt alkalmaz a fakitermelő és fafeldolgozó üzemeiben. A szövetkezet célja volt, egy olyan sportközpont létrehozása, amely ugyanazt kínálja mint a korszerű teniszcsarnokok,  és emellett megfelel a szigorú klímavédelmi előírásoknak is.

Több mint 200 pályázat érkezett (!!! - Vajon magyar induló volt ezek között? - FATÁJ szerk.), végül a szerződést a dániai építész Kent Pedersen és csapatával kötötték meg.

FATÁJ kiegészítés:

A teniszcsarnok hivatalos megnyitóját 2012. augusztus 30-án tartották. Az épület a Södra központi épületének közelében található Växjö-ben.

Az épületben működő tenisz-klub oldalán számos kép található az épület belső helyiségeiről.

A passzívház kritériumoknak megfelelő teniszcsarnok belmagassága 9 méter.

3 teniszpályát, egy edzőtermet, valamint egy kétszintes szolgáltatási épületrészt alakítottak ki, amelyben kávézó, öltözők, konferenciatermek kaptak helyet.

Az erdészeti társaság támogatásával épült a passzívház, így nagy hangsúlyt kapott természetesen a fa használata a tervezésnél.

 

A tervezés során az épület tulajdonosa úgy döntött, hogy a passzívház PHI tanúsítást kéri, vagyis egy minősített passzívházat épít.

A passzívház teniszcsarnok energia vonatkoztatású területe:  3.600 m2. Az épület félig alápincézett, ahol az épületgépészet és egy fitneszterem is helyet kapott.

A déli homlokzat a teljes felületen üvegezett.  A kétméteres tetőtúlnyúlás védi az épületet nyári túlmelegedés ellen.

A fa tartószerkezet:

A csarnok fesztávolsága 37 m.

Hat darab 1,8 m magas rétegelt-ragasztott fa gerenda  támasztja alá a tetőszerkezet. Rétegelt-ragasztott fa pillérek adják át a terhelést a beton alapoknak. A külső falszerkezetnél 400 mm-es TJI gerendákat építettek be.

 

Az épület egy tó közelében helyezkedik el, így magas talajvízzel kellett számolni, a pince egy részénél talajvíznyomás ellen kellett méretezni a szigetelést. Ez passzívházaknál külön kihívást jelent.

Tervezési adatok:

Külső falak U-értéke: 0,09-0,13 W / (m2 K)

Tető U-értéke: 0,07 W / (m2 K)

Födém U-értéke: 0,13 W / (m2 K)

A standard megoldás egy tiszta alumínium profil, ami elfogadhatatlan hőhídat eredményezne. Ez a megoldás természetesen kizárt volt a passzívház tervezés során. A passzívház megoldásnál a hőszigetelő réteg nincs átlyukasztva. Az alumínium profil a külső fal belsejében ér véget - így hőhídmentes a szerkezet.

 

Üveg homlokzat

Az üvegfal illesztések kialakításán az építészek más szakmákkal összedolgozva, közösen hozták meg a azokat a megoldásokat, amelyek egyaránt szolgálják a kifinomult designt és a magas energia-hatékonyságot.

Mivel a homlokzat függönyfal szerkezete teherbíró funkciókat is ellát, nem volt lehetséges, hogy megakadályozzák a hőhidakat bizonyos csavaros kapcsolatoknál.

Épületgépészet

Két  szellőztető készülék biztosítja az épület friss levegő utánpótlását, de csak a teniszpálya területét látja el fűtött levegővel, a többi helyiség fűtését radiátorokkal oldották meg.

Nem volt eddig tanúsított szellőztető készülék 6.000 m3 / h levegő mennyiség felett. Szerencsére, találtak egy svéd gyártót, aki hajlandó volt a hővisszanyerős szellőzőrendszerét a PHI által tanúsíttatni.  Ígynem járt pontlevonás a PHPP-ben, egy tanúsított készülék került beépítésre. A rendszer egy rotációs hőcserélő - az első a maga nemében, ami megkapta passzívház minősítést.

Az ellenáramú hőcserélők nem biztosítják a szükséges fagyvédelmet  Växjöben, ahol a hőmérséklet hetekig akár -20 ° C alatt is lehet a téli hónapokban. Bár négy talajhő hőcserélő melegíti elő a levegőt, ezek az eszközök megfagynak, és rendszeresen fel kell olvasztani.

Van ugyan egy svéd szabadalom a keresztmetszet felolvasztására, ami ugyan kevés energiát használ, de még a felolvasztásra felhasznált energiát is figyelembe kellett venni természetesen a PHPP számításban.  Növeli az energiafogyasztást és csökkenti a hatékonyságot, de elkerülhetetlen az eljárás.

Építési költségek:

Svédországban ez teniszcsarnok nagyon jó példát ad a világnak, hogy egy északi országban, egy sportcentrum létesítmény passzívházként is megvalósulhat.

A passzívház teniszcsarnok építési költsége:   1.500 euro/m2.

2-3 %-t jelentett a passzívház építési plusz költség egy normál csarnoképítéshez képest.

A projekt sikerében fontos szerepet játszott a projektben résztvevők képzése.

Az építőipari kereskedők is részt vettek egy napos passzívház tanfolyamon, hogy megismerhessék a passzívház építésnél fontos tényeket, részleteket. A faszerkezet nedvességvédelme és a passzív házak légzárása különleges figyelmet kapott a képzéseken.

Nagy volt a felelősség a passzívház tervezőkön, hogy minden egyes részlet megfeleljen a passzívház kritériumnak.

2011 októbere óta a svéd Passzívház Szövetség IG Passivhus Sverige már az üzleti életben is kulcsfontosságú partnere és tanácsadója az építészeknek, építtetőknek és építőipari cégeknek.

A szervezet alapítóinak célja, hogy a passzívházak minőségét biztosítsák a minősítéssel Svédországban, megosszák a tapasztalatokat és a tudást a megépült passzívház projektekről. Céljuk az is, hogy támogassák új termékek, fejlesztések megjelenését a passzívház témában.

Forrás: Passzívház Magazin

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.