FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-19

Fa a francia építőiparban, a beton-lobbi győzelme

2010-ben a faipar és az erdőgazdálkodók javára rendelet született Franciaországban a Sarkozy kormány alatt az épületekbe minimálisan beépítendő faanyag mennyiségére. 2013. májusában, a Hollande kormány alatt a cement és beton lobbi nyomására eltörölték e rendeletet. A környezetvédők az előző gyakorlatot támogatják.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Az alkotmányügyi tanács (Conseil constitutionnel) május végén érvénytelenítette azt a dekrétumot, ami a fa, mint építőanyag egyes építési folyamatokban való használatáról rendelkezett (Décret n° 2010-273 du 15 mars 2010 relatif a l'utilisation du bois dans certaines constructions). Az eljárás a cement-és betongyártók azon csoportjának beadványa nyomán indult, amely nehezményezte, hogy a kérdéses jogszabály az új építkezéseknél előírta a faanyagok minimális arányt meghaladó mértékű beépítési kötelezettségét. A testület úgy vélte, hogy a dekrétum ellentétes a vállalkozás szabadságával, előírásaihoz nem fűződik a kívánt célok elérésével összefüggő, jól definiált közérdek (sans etre justifiée par un motif d'intéret général en lien direct avec l'objectif poursuivi), valamint az ilyen technikai előírás csak közvetett hatással van a környezetvédelemre.  

Mint ismeretes, a Sarkozy-érában meghozott jogszabállyal azt kívánta elérni a jogalkotó, hogy a tartósan beépített fával növelni lehessen a megkötött légköri szén-dioxidot, csökkenteni lehessen az üvegházhatású gázok kibocsátását és lendületet lehessen adni a francia erdőgazdálkodásnak és faiparnak. A szakma és a környezetvédők részéről általános érdektelenség fogadta a döntést és azonnal a faipari szereplők konkurenseinek nyomását látták mögötte.

A France Nature Environnement egyesület szóvivője, Benoit Hartmann például föltette a kérdést: amikor Franciaország arra készül, hogy 2015-ben megrendezze az ENSz klímaváltozási keretegyezménye részes feleinek (UNFCCC-CCNUCC) 21. kongresszusát (COP), hogy hagyhatja figyelmen kívül az épületfa jelentette előnyöket? Hozzátette, annak idején csak üdvözölni lehetett a jogszabály megszületését, ami lehetővé tette a környezet-szennyező, bányászati tevékenységből származó és nem megújuló anyagok egy részének kiváltását. A szervezet arra kéri az önkormányzatokat, hogy hagyják figyelmen kívül az tanács döntését és minden lehetséges módon részesítsék előnyben a fa használatát minden olyan előírás alkalmazásánál, amikor a klímavédelmi szempontok is szerepet kapnak, például a helyi urbanisztikai tervek kidolgozásánál.

A faanyagok minél nagyobb arányú használatára jó példa az Eiffage építőipari ágazata, ami 2012. eleje óta kifejezetten törekszik az épületfa és a klasszikus építőanyagok minél eredményesebb ötvözésére. Két kifejezetten erre szakosodott mérnököt vettek föl, La Rochelle-ben júliusban átadják a cég "Lignum" névre hallgató koncepciója szerint készített egyetemi kollégiumot, aminek alapegységeit előre gyártott tömörfa elemek jelentik.

Forrás: Somogyi Norbert PhD.,
mezőgazdasági és környezetügyi attasé,
Párizs, Magyarország Nagykövetsége

Kapcsolódó a most hatályon kívül helyezett rendelet tervezeti változata és a hír a megjelenéséről:

FATÁJ 2009-09-25 Francia rendelet tervezet a fa építési felhasználásának bővítésére

FATÁJ 2010-03-29 Francia rendelet az épületekbe minimálisan beépítendő fa mennyiségéről

E cikkekben megismerhető az ügy háttere is. A lényeg: Franciaország akkori elnöke tehát igyekezett az ipar (a faipar) javaslata alapján segíteni a fafelhasználás ösztönzését. Franciaország mostani elnöke idején pedig szintén ipari (cement és beton) nyomásra eltörölték a fafelhasználást ösztönző rendeletet.

MM

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.