FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-24

ISO "Erdő alapú termékek felügyeleti lánc - követelmények" szabvány előkészülete

Erdőtanúsítás és erdő alapú termékek felügyeleti lánc tanúsítás szabványának kidolgozására érkezett munkajavaslat az ISO-hoz. Mikor nekilátnak, 3 évi munka lesz.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Az Európai Faipari Szövetségtől (CEI-Bois) kapott levél szerint az ENSZ szabványosítási testülete, az ISO Központi Titkársága arról tájékoztatta az ISO tagszervezeteket, hogy az ABNT (Brazília szabványtestülete) és a DIN (Németország szabványtestülete) az erdő alapú termékek felügyeleti lánc tanúsításával összefüggő új munkatéma javaslatot (new work item proposal = NWIP) tett, amivel kapcsolatban a tagszervezeteknek augusztus végéig kell szavazniuk: elfogadják-e, elkezdődjön-e a szabványosítási munka e témában.

 

E felügyeleti lánc gazdálkodási rendszerszer szabvánnyal (Chain of Custody management systerm standard = CoC MSS) kapcsolatban a fontosabb ügyek:

Tárgy: Az erdőgazdálkodási követelményekkel kapcsolatos szabványosítás az erdei termékekkel kapcsolatos felügyeleti lánc ellenőrzési rendszerre.

Cél: Szabványt alkotni a tartamos erdőgazdálkodásra, mely biztosíték rendszert nyújt a vállalatoknak és az erdőtulajdonosoknak, hogy a végfogyasztók részére demonstrálhassák: a termékeikben felhasznált fa tartamosan gazdálkodott erdőből származik.

Új ISO bizottság: E munkához új ISO bizottságra van szükség, mert az erdő alapú ügyekkel foglalkozó bizottságok csak termékekkel foglalkoznak (ISO/TC 89 falemezek, ISO/TC 165 faszerkezetek, ISO/TC 207 környezeti ügyek), miközben a jelen javaslat gazdasági és szociális ügyeket is érint.

Létező szabványok: Az ITTO (Trópusifa Szervezet) irányelvei a természetes trópusi erdőre, a Tartamos erdőgazdálkodás Pán-Európai Irányelvei, illetve az MCPFE 1998. évi Lisszaboni Konferencia irányelvei, valamint Brazília, Ausztrália, Spanyolország és az USA nemzeti irányelvei, követelmény és indikátor rendszerei.

Nemzetközi és külső együttműködők: ISO/TC 207 Környezetirányítás, FSC, PEFC, FAO

Az eddigi előkészületek során az ISO titkárság nem tapasztalt ellenkezést e javaslattal kapcsolatban. Az ügy támogatását érzékelték az FSC és a PEFC részéről. A meglévő rendszerekkel kompatibilitás terén a legfontosabb, hogy az ISO "nem kívánja újra feltalálni a kereket", hanem éppen figyelembe akarja venni a meglévő szabványokat a globális felügyeleti lánc (CoC) szabvány megalkotásakor. Az ötlet lényege: kihozni a meglévőkből a még jobbat és csökkenteni a pénzkiadást a hasonló (párhuzamos) felügyeleti lánc tanúsításokra.

 

Tehát termelésirányítási, nemzetközi szabványról van szó. Kidolgozása időtartamát előzetesen 3 évre becsülik. A CEN-ben (az EU szabványosítási testülete) nincs hasonló párhuzamos munka. Ha érdekel valakit az ügy részleteit bemutató ISO titkársági levél, az itt olvasható. (11 oldal, angol)

 

FATÁJ:

Úgy tűnik, hogy a faipar megelégelte, hogy két féle tanúsítási világrendszerben is jelen kelljen lennie és kétfelé is fizetnie kelljen ennek költségeit, valamint a különböző tanúsítottságú anyagokat elkülönítetten kelljen tárolnia és adminisztrálnia, ami szintén többletköltség. Azt is be kellett látni, hogy bár ezt nem mindenhol igénylik, de vannak olyan piacok, melyeken erdő és fa-lánctanúsítás nélkül nem nagyon lehet jelen lenni. A két nagy rendszert (FSC és PEFC) nem sikerült rávenni az "átjárhatóságra": az egyik szerinti alapanyag tanúsítottként elismert lehessen a másik fa-lánc rendszerében. A megoldás tehát az ezektől független nagy nemzetközi szervezet, az ENSZ szabványtestülete az ISO által létrejövő szabvány lesz. természetesen ennek alkalmazása sem kötelező, hanem az érintett vállalkozás, illetve erdőtulajdonos döntésén múlik majd.

2-3 év múlva bizonyára látható lesz majd, hogy az ISO szabvány mennyire igazodik ahhoz, hogy a kifejezetten kis szervezetek és tulajdonosok számára is kifizethető legyen, valamint bevezetése, alkalmazása minél kevesebb bürokráciával járjon. Megszületése után pedig az lesz kérdés, a piac hogyan és mennyi idő alatt ismeri majd el.

A piaci szereplők számára most ez még háttérhír, de nem árt tudni róla.

Forrás: CEI-Bois, ISO
F/K: Mőcsényi

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.