FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-28

Országos Erdő Tanács pozíció változása

Június 28-val az Országos Erdő Tanács kikerült az Erdőtörvényből és a miniszteri létrehozásból, helyette Kormány határozat rendelkezik róla és a Kormány testületeként jön létre. Apróbb eltérésektől eltekintve működése egyébként várhatóan változatlan lesz.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

 

A mai hatályú változás az alábbi:

 

A Kormány és a vidékfejlesztési miniszter munkáját támogató kormányzati testületekkel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXII. törvény számos rendelkezése egyikeként megszűnik a 2009. évi Erdőtörvény által elrendelt és az alapján a vidékfejlesztési miniszter által létrehozott Országos Erdő Tanács. (Ez hatályos június 28-tól. Az indoklás szerint a kormány tagjainak tanácsadó szerveit alacsonyabb szintű szabályozásban indokolt rögzíteni egységes szemléletben és szerkezetben. Több más törvények által elrendelt más tanácsok is hasonlóan megszűnnek.)

 

 

A június 27-én megjelent 2013. évi 108. Magyar Közlönyben pedig több hasonló mellett megjelent a Kormány testületeként létrejövő Országos Erdő Tanács létrehozásáról szóló 1378/2013. számú Kormány határozat, amely szintén június 28-tól hatályos. A testület az előzőhöz hasonlóan ugyanúgy 16 tagú és hasonlóan véleményező és javaslattevő tevékenységet lát el. A korábbi törvényi helyett alacsonyabb szintű a létrehozásának jogforrása: kormány határozat, ugyanakkor a testület eggyel magasabb szint részére, a szakminiszter helyett a kormány részére ad véleményt, javaslatot. Feltehetően a működésben ez nem okoz változást, hiszen az OET-ról szóló Korm.hat. lényegében azonos tartalmú az OET működésének korábbi leírásával, a tagokat továbbra is a miniszter (VM) kéri fel és a működtető titkárságot is a VM adja. A változás lényege tehát a korábbitól eltérő jogforrás.

 

Eltérések:

A Korm.hat. 3.b) pontja nem általában az erdők vagyonkezelésére, hanem csak az állami tulajdonú erdők vagyonkezelésével kapcsolatos vélemény nyilvánításra vonatkozik.

3.b) pontként az erdőgazdálkodást érintő egyéb időszerű feladatok is megjelentek a Tanács feladatai között, tehát az a)-d) alatt le nem írt bármi egyéb is.

A 4.a) pont érdekes eltérést mutat: Most hogy az OET már a Kormány véleményező és javaslattevő szerve, abban kormányzati oldalon nem általában az erdők ügyében feladatkörrel rendelkező kormányzati szervek, hanem csak a miniszter által vezetett, irányított vagy felügyelt szervezetek tisztségviselői vesznek részt. Ez bizonyára a KvVM VM-be olvadásának következménye és azt feltételezi, hogy a VM-en kívül a kormányzatnak nincs más, az erdők ügyében feladatkörrel rendelkező szerve.

Új elemek a 6-15. pontban szereplők. Az OT tagsági megbízatás tehát 3 évre szól, a Tanács ülései nem nyilvánosak, stb.

 

Az Evt most törölt 21.§-ának (8) és (9) bekezdései pedig átkerültek az Evt. 43.§ (4) és (5) bekezdésébe és ezzel az erdőgazdálkodási tevékenység nyilvánosságának biztosítása alfejezetbe.

Itt az áthelyezésen túl az eltérés annyi, hogy az Erdők Hetét eztán a miniszter nem az OET javaslata alapján, hanem erre javaslatot nem várva határozza meg.

Forrás: oee.hu, magyarkozlony.hu,
forestpress.hu,
szöveg összehasonlítás,
összeállítás: Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.