FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-03

Közjóléti fejlesztések az ÉSZAKERDŐ Zrt. területén

Idei közjóléti fejlesztéseit mutatta be az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüreden. A program részeként újraszentelték az 1930-as évek elején létesített Mária sétányon levő, felújított Patrona Hungariae szobrot.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


"Az ERDŐ unokáink öröksége" - társaságunk hitvallásában benne van mindaz, aminek szellemében mi, borsodi erdészek mindennapi munkánkat végezzük. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 107 ezer hektár állami tulajdonú területet kezel, ebből 102 ezer hektárt tesz ki az erdő - ez az ország erdőterületének öt százaléka. Nem véletlenül esett a választás erre a helyre, amikor a közjóléti tevékenységünkről adunk tájékoztatást. Társaságunk 90 éves múltra tekint vissza, azóta kezeli az állami erdőterületeket, benne a közjóléti eszközöket, szolgálja a turisták, kirándulók kényelmét. A Mária sétány a lillafüredi palota szálló építését követően, az ott szállásoló turistáknak létesült. Már akkor is az ÉSZAKERDŐ Zrt. jogelődje, akkor még Magyar Királyi Miskolci Erdőigazgatóság kezelte ezeket az erdőterületeket - mondta az ünnepségen Zay Adorján vezérigazgató.

Beszédében úgy fogalmazott: az ÉSZAKERDŐ már hosszú évek óta nagyon komoly hangsúlyt helyezett közjóléti tevékenységére, az ezzel kapcsolatos beruházásokra. Ezt a szemléletet tovább erősítette a tulajdonosi jogok gyakorlója. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. idén februárban alapítói határozatban rögzítette, hogy "az állami erdőterületeken kiemelten fontos, a területek jelentős hányadán prioritást élvező feladat az erdő közjóléti funkcióinak érvényesítése", természetesen az erdővagyon védelme, megőrzése, gyarapítása mellett, a vidéki lakosság munka- és megélhetőségeinek javításával. Társaságunk tanösvényekkel, sétautakkal, turistaszállókkal, kilátókkal együtt több mint kétszázötven kirándulóhelyet üzemeltet. A kihasználtságról mindent elmond, hogy ezeket évente mintegy másfélmillió látogató választja pihenése célpontjának. Országos híre van az általunk üzemeltetett Lillafüredi és a Pálházi Állami Erdei Vasutaknak. Négy erdészeti erdei iskolát működtetünk, ezekben lehetőség nyílik arra, hogy az ide látogató gyerekek és felnőttek megismerkedjenek az erdei életközösséggel, ismereteket szerezzenek az erdőgazdálkodásról és a természetvédelemről. Tulajdonosi jóváhagyással 2013-ban közjóléti fejlesztésekre és szolgáltatásokra, ideértve a meglevő létesítmények működtetését, az ÉSZAKERDŐ Zrt tervezett ráfordítása meghaladja a 870 millió forintot.

A fejlesztések közül kiemelkedik a Füzérradványi Károlyi kastélypark térszerkezetének és vízrendszerének rekonstrukciója. Az utolsó negyedévben induló beruházásra KEOP-pályázaton 250 millió forintot nyert az erdészeti társaság. Több erdei szálláshely korszerűsítésére sor kerül, egyebek között Bekénypusztán, ahol a korábbi, teljesen elavult épület elbontása után egy új és korszerű ökoház épül, amihez mini tanösvény is csatlakozik majd.
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2013-ban több száz meglévő erdei közjóléti berendezést újít fel, ezzel párhuzamosan hasonló számban új berendezések kihelyezésére is sor kerül. Mintegy 60 pihenőhely teljesen megújul, s emellett forrásfoglalások, tanösvények, történelmi emlékhelyek helyreállítására is megvalósul. A társaság gazdálkodási területén halad az Országos Kéktúra mintegy egynegyede, valamint a Bükki Kéktúra és a zempléni Rákóczi Piros jelzésű turistautak is. Az ÉSZAKERDŐ 15 kilométer turistaútvonal karbantartására, pihenőhely felújítására, illetve újak létesítésére nyújtott be pályázatot.

A fejlesztésekből az erdei vasutak sem maradnak ki. Fel kell újítani a lillafüredi fővonal egyes szakaszait, ugyanakkor a pálya fekszintjének újra szabályozása is elengedhetetlen. Megújul néhány mozdony és személyszállító kocsi is. Idén a Miskolci Városi Közlekedési Zrt.-vel közösen kialakításra kerül a Majláthi állomáson egy intermodális csomópont. A Pálházi vasút esetében a mozdonyjavító műhely és személyszállító kocsik újjáépítése várható, de nem marad el a pálya rendszeres karbantartása sem.

Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója ünnepi beszédében kijelentette: ezen a helyen eszünkbe jut azoknak az embereknek a tevékenysége, akik ezeket az erdőket létrehozták, gondozták, óvják, őrzik a múltat, kialakítják a jelent, segítik a jövő megalapozását is. Rátekintünk erre az emlékműre, a szoborra és eszünkbe jut a mindennapi munka, amit az erdészek, az erdőben dolgozó emberek végeznek. Ezzel megteremtik azokat a lehetőségeket, hogy ezeket az erdőket, az erdészeti létesítményeket fenn tudjuk tartani, bővíteni tudjuk, tönkremenő értékeiket helyrehozva lehetőséget adjunk másoknak is, hogy megérintse őket a mi életünk, minden embert derítő, megerősítő és gazdagító mozzanata. Lehetőségük nyílik arra, hogy elmélyüljenek hitükben, elgondolkodjanak érzelmeiken, tevékenykedjenek, kikapcsolódjanak, lélekben és testben feltöltődjenek, és elláthassák azokat a feladatokat, amelyek ellátása nélkül a jelen és a jövő nem biztosítható - fogalmazott Baranyay László.

Büszke vagyok rá, hogy az állami tulajdonú erdészetek mindent megtesznek azért, hogy ez a gazdag természeti kincs, ami a környezetünket jelenti, fenntartható legyen. Az ebből származó hasznot fel tudjuk használni arra, hogy akik nyugalmat, pihenést, kikapcsolódást, tanulási lehetőséget keresnek, sportolást és más az erdőben folytatott tevékenységet szeretnének végezni, kedvező feltételek és körülmények között tehessék - hívta fel a figyelmet Baranyay László.

A felújított Patrona Hungariae szobrot Buzgán József, a szirmabesenyői plébánia kormányzója szentelte újra. Az ünnepségen részt vett Nagy András, az MFB ügyvezető igazgatója, Miskoltzy Zsuzsanna, az MFB kabinetiroda vezetője, Nyiri János, a bank szóvivője, Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója, valamint több állami erdészeti részvénytársaság vezérigazgatója is.

Az ünnepség után Bózsó Gyula, az ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezetője tartott előadást a társaság idei közjóléti tevékenységéről.

 

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.