FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-12

A fenyőbútor-választás szempontjai

Ahogyan lakás és lakás között is van különbség, úgy fenyőbútor és fenyőbútor között is. Mégis ez utóbbi témakörében nincs meg az emberekben az a fajta jártasság, amely segítségével el tudja kerülni a kisebb-nagyobb csapdákat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Vegyük tehát röviden sorra, hogy mik azok a szempontok, amelyek alapján Ön már biztosabb szemmel, és határozottabb kézzel nyúlhat a témához

 

A fenyőbútorok alapanyaga ugye maga a fenyő. Igen ám, de milyen fenyő?

Hazánkban, illetve a környező országokban az éghajlatnak köszönhetően viszonylag gyorsan nő a fenyő. Ebből adódóan a tömörsége lényegesen elmarad az északi fenyőétől, ahol a nagy hidegek miatt lassúbb a növekedés, viszont a tömörség sokkal nagyobb. A fentiekből következik, hogy az északi fenyőből készített bútorok tömörebbek, ellenállóbbak ezáltal jobban terhelhetőek, hosszabb élettartamúak.

Az Etsberger Kft-nél kizárólag nagy tömörségű északi fenyőből dolgozunk!

Tipp: Bútorvásárláskor emelje meg a különböző gyártók hasonló bútorait: a súlykülönbségből következtetni tud, hogy melyik a tömörebb! Javasoljuk nézze meg a bútorok lapvastagságát!

 

A tömörséggel is összefügg, de a gyártástechnológiára (megfelelő lapvastagság) is lehet következtetni abból, hogy a kiszemelt bútor vajon elég stabil-e?

Tudta Ön, hogy a bútor stabilitását alapvetően meghatározza az, hogy milyen az össze- szerelés minősége? Szinte kizárt, hogy a házilag összeállított bútornál el lehessen érni olyan szintű stabilitást és ebből (is) adódó tartósságot, mint a gyárban összerakottnál.

Tipp: Amikor tehát bútort vásárol, törekedjen a gyárilag összeszerelt fenyőbútort előnyben részesíteni. Mielőtt megveszi, mozgassa meg jobbra-balra, előre-hátra. Nem szabad nyeklenie, különböző hangokat adnia. (Vannak gyártók, akik lapra szerelten árulják egyes fenyőbútoraikat, mondván, így olcsóbban tudják adni, mert kisebb helyet foglal, sőt Önnek sem kell fuvarost fogadnia a hazaszállításhoz, satöbbi, stb.)

 

Hol készült az a fenyőbútor, amit szeretnék megvenni?

Ma, amikor az olcsó termékek életünk minden területét igyekeznek elárasztani, akkor igenis fontos szempont, hogy tisztában legyünk, hogy egy beazonosíthatatlan gyártóval, vagy éppen egy hazaival van dolgunk!? Ez a szempont túlmutat a tartósságon, a tét még nagyobb: az Ön, illetve a szerettei egészsége. Cégünknél a fenyőbútorok gyártása során a felhasznált anyagok az Uniós szabványnak mindenben megfelelnek. Fontos számunkra, hogy olyan technológiát alkalmazzunk ami egyedülálló a hazai piacon.

Tipp: Lehetőleg nézzen utána az interneten a gyártó honlapjának és azon belül is tájékozódjon a gyártástechnológiáról. Ha vízbázisú szereket alkalmaz, akkor minden rendben, de ha ez nem derül ki weblapjának tanulmányozásakor, akkor inkább más gyártó termékét válassza. Ha pedig még honlapot sem talál, akkor az a cég komolytalan, s hogyan lehetne elvárni tőle, hogy még az Ön egészségével is foglalkozzon?!

 

Garancia, garancia, garancia! A bútor nem olyan, mint egy ruhadarab. A fenyőbútornak hosszú éveken, évtizedeken át kell kiszolgálnia gazdáját. Mit gondol Ön, egy távol keleti bútornál három év múlva hogyan és kinél tud garanciát érvényesíteni? Egyáltalán, arra a bútorra, amit kiszemelt, hány év garanciát ad a kereskedő, vagy a gyártó?

Az Etsberger Kft-nél a fára 5 év garanciát, a vasalatra, gázrugókra 2 év, a szivacsokra pedig 1 év garanciát adunk! 

Tipp: Bátran kérdezze meg az eladót, vagy nézzen utána a gyártó honlapján, hogy hány év a garancia és azt, hogyan tudja érvényesíteni. Ezzel párhuzamosan tesztelheti a gyártó vevőszolgálatát is.

 

Pácolt- festett fenyőbútorok. A világ fejlődése a bútorgyártásban is nyomokat hagy. A számítógép vezérelt technológiának köszönhetően csodaszép felületkezelések érhetőek el, legyen szó lakkozásról, pácolásról vagy festésről. A fentiekben már szó esett a felhasznált alapanyagokról. Kiemelten fontos, hogy Ön biztos legyen abban, hogy a kiválasztott bútor semmiféle egészségre ártalmas kipárologtatást nem végez, mert oldószermentes, úgynevezett vízbázisú szerekkel lett lakkozva, pácolva vagy festve.

Tipp: Túl azon, hogy a fentiekről tájékozódott, érdemes alaposan, szemrevételezéssel is meggyőződni arról, hogy a felületkezelés minősége egyenletes, illetve érintéskor selymes tapintású.

 

A folyamatos termék fejlesztéseink mellett régebbi termékeinkről sem feledkezzünk meg.   

Nincs annál kellemetlenebb, ha egy bővítésnél vagy lakás átrendezésnél azzal szembesülünk, hogy a gyártó vagy forgalmazó az általunk gondosan kiválasztott termék családot megszünteti vagy kivonja a forgalomból. Szerencsére ezzel nálunk nem kell szembesülnie!  Későbbi időpontban is vásárolhat a meglévőkhöz új fenyő bútort és pár hónap elteltével már az is beleolvad (beérik) a környezetébe.

 

 

Tudta? A borovi fenyőből készült termékek az egyedi erezetnek köszönhetően esztétikus, kellemes látványt nyújtanak, ráadásul az idő múlásával a fa megérik és vörösfenyőhöz hasonló színárnyalatot vesz fel. A fát télen kell dönteni, gyorsan kérgelni és máglyázni, mert kékülésre hajlamos.

Tartóssága szabadban kb. 60 év, vízben kb. 500 év, állandóan szárazon kb. 1000 év. Sokoldalú faanyag. A magasépítésben, a bútorgyártásban, hajóépítésben, bányafának, vasúti talpfának, vezetékoszlopnak használják. Gyantatartalmának eltávolítása után papírgyártásra alkalmas.

 

A Magyar Bútor- és Faipari Szövetség felmérést készített a magyarok bútorvásárlási szempontjairól, hogy jobban megérthessék, mire figyelnek oda a vásárlók elsősorban. A  fekhely, az ülőbútorok és ülőgarnitúrák választásakor a kényelem  vált a fontosabb szemponttá. Viszont az előszobabútor, szekrény, íróasztal és gyermekbútor esetén már a praktikum a legfontosabb tulajdonság.

 

A felmérés a vásárlási szempontok mellett választ keresett az elvárt élettartamra, és arra is, hogy mennyire vagyunk hajlandóak magyar termékek keresni és vásárolni. A felmérésből kimutatták, hogy 11 és 20 év közé esik a bútorok átlagosan elvárt élettartama. A legtöbbet - 20 évet -  a szekrények esetében várnak el, és a legkevesebbet - 11 évet - a gyermekbútornál várják el a vásárlók. A felmérés arra is rámutatott, hogy a többség - 59 százalék - előnyben részesítené a hazai gyártású bútort.

 

A fentiekkel egyenrangú szempont kell, hogy legyen az, hogy tetszen Önnek és szeretteinek a fenyőbútor. Ezért lehetősége van a bútorok színeit saját magának összeállítani!

Kapcsolódó írásunk:

Miért vásároljunk fenyőbútort? (2013-06-21)

(x) Etsberger Fenyőbútor Kft.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.