FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-19

Worldskills beszámoló - épületasztalos, bútorasztalos

A Worldskills 2013 Leipzig szakmai olimpián Sárvári Ádám az épületasztalos szakmában 6. helyezést, Kálnai Levente a bútorasztalos szakmában 16. helyezést ért el. Beszámoló a versenyről.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A Worldskills 2013 Leipzig szakmai olimpián Sárvári Ádám a Joinery (épületasztalos) szakmában fantasztikus teljesítménnyel 6. helyezést ért el.  A versenyen nyújtott kiváló teljesítményével és magas pontszámának köszönhetően Medallion for Excellence / kiválósági éremben részesült. Sárvári Ádám lett a magyar csapat legeredményesebb versenyzője, így kiérdemelte a Best of Nation / Nemzet legjobbja érmet is.

Kálnai Levente a Cabinetmaking (bútorasztalos) szakmában nagyszerű teljesítménnyel, nagyon erős mezőnyben és minimális pontkülönbségek között 16. helyezést ért el.

 

Az eddigi legjobb Worldskills szereplésen van túl a magyar csapat, fiataljaink emberfeletti teljesítménnyel összesen 5 kiválósági érmet szereztek. Az épületasztalos szakma mellett a szépségápoló, festő- díszítőfestő, informatikai hálózati rendszergazda és mechatronika szakmában is átlagon felül teljesítettek versenyzőink.

Az idei Worldskills szakmai verseny 2013. július 2-7. között Lipcsében került megrendezésre. A 42. alkalommal megrendezett szakmai olimpián harmadszor indult magyar versenyző épületasztalos szakmában és második alkalommal bútorasztalos szakmában.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara döntése és támogatása alapján, a versenyen tizenhat magyar versenyző vett részt, tizenöt szakmában, köztük a Tooltechnic System Kft. (Festool márka hazai márkaképviselete) és a H-Didakt Kft. szponzori támogatásával Sárvári Ádám épületasztalos és Kálnai Levente bútorasztalos szakmában.

Az előző versenyekről és a versenyzők felkészítéséről részletesen már korábban beszámoltunk.

 

Az idei Worldskills versenyen 52 ország 1045 versenyzője, összesen 46 szakmában mérte össze tudását. A négy napos versenyt körülbelül 200.000 érdeklődő tekintette meg.

Minden versenyzőt egy, a saját országából érkezett szakértő kísér a versenyre, az épületasztalos szakmában Babanecz Csaba, a bútorasztalos szakmában pedig Fekete Zoltán töltötte be ezt a tisztséget.

A szakértők feladata a versenyző felkészítésének koordinálása, a versenyfeladatok és az értékelési rendszer kidolgozása. A verseny lebonyolításával kapcsolatban pedig különböző feladatokat látnak el és folyamatosan értékelik a versenyzők munkáját.

Épületasztalos (Joinery) szakma:

Az épületasztalos szakmában 20 versenyző mérte össze tudását.

A versenyen Magyarország, Anglia, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Dánia, Franciaország, Indonézia, Japán, Kanada, Korea, Németország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Tajvan, Új-Zéland és Vietnám versenyzői szerepeltek.

Az épületasztalos versenyzőknek 2 feladatot kellett elkészíteni, az első feladat egy "síkbeli" ablakszerkezet, a második feladat pedig egy "3D-s" fellépő volt. A verseny 4 napig tartott és a versenyzőknek kétszer 11 óra állt rendelkezésre a két versenyfeladat elkészítésére.

A síkbeli feladat 2 modult tartalmazott. Az első modul egy 1:1-es méretű rajz készítése, a második modul pedig az ablak szerkezeti kialakítása és összeépítése. Az első modul értékelése az első versenynap végén történt. A feladatot a spanyol szakértő tervezte.  

A 3D-s feladatban egy 3 fokos fellépőt kellett elkészíteni, hagyományos asztalosipari szerkezeti kötésekkel. A feladatot Babanecz Csaba szakértő tervezte. Mindkét feladat tölgyfából és kőrisfából készült.

A feladatokat a versenyzők előzőleg ismerték és gyakorolhatták, de a verseny előtti napokban mindkét feladat 30 százalékban megváltozott, így a végső versenyfeladatot már csak az első versenynap reggel tudták meg a versenyzők.

A versenyzők munkájának értékelése minden versenynap végén, illetve munka közben történt az előzőleg kidolgozott pontozási kritériumok alapján.

Az értékelést a szakértők végezték objektív és szubjektív szempontok alapján.

Az első versenynapon a műhelyrajz, a második napon az ablak, a harmadik és negyedik napon pedig a fellépő került pontozásra. Mindkét feladatnál részletes értékelési szempontok alapján, a szakértők az összes csomópont szerkezeti kialakítását értékelték ragasztás előtti állapotban. Az összeragasztott és elkészített feladatnál pedig a külső megjelenés, a méretpontosság és a felület kidolgozás került értékelésre.

Bútorasztalos (Cabinetmaking) szakma:

A bútorasztalos szakmában 24 versenyző mérte össze tudását.

A versenyen Magyarország, Anglia, Ausztria, Ausztrália, Brazília, Dánia, Egyesült Államok, Észtország, Finnország, Franciaország, Indonézia, Japán, Kanada, Korea, Lettország, Liechtenstein, Malajzia, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Svédország, Tajvan, Új-Zéland versenyzői szerepeltek.

A bútorasztalos versenyzőknek egy italtartó fiókos kisszekrényt kellett elkészíteni furnérozott mdf lapból és tölgyfából. A korpuszhoz szükséges lapanyagokat a versenyzők furnérozva és éllécezve kapták meg, de a két oldalban elhelyezett betétek furnérozását és éllécezését a versenyzők készítették el. A szekrénytest összeépítése lamellóval történt.

Az állványszerkezetű tartószerkezetet ollós- és vésett csapozásokkal kellett összeépíteni. A feladatot nehezítette, hogy a lábak adott szögben meg voltak döntve.

A belső fiók tölgyfából, fecskefarkú fogazással került összeépítésre.

A verseny szintén 4 napig tartott és a versenyzőknek 22 óra állt rendelkezésre a versenyfeladat elkészítésére. A feladatot a német szakértő tervezte. A feladat a bútorasztalos versenyzők számára is ismert volt, és előzőleg gyakorolhatták, de a verseny előtti napokban 30 százalékban megváltozott, így a végső versenyfeladatot itt is már csak az első versenynap reggel ismerhették meg a versenyzők.

A versenyzők munkájának értékelése hasonlóan az épületasztalos szakmához minden versenynap végén, illetve munka közben történt az előzőleg kidolgozott pontozási kritériumok és szempontok alapján.

A versenyzők számára mindkét szakmában az alapanyagokat, a gyalupadokat, és az asztalosipari gépeket (egyengető gyalugép, vastagsági gyalugép, asztalos körfűrészgép, szalagfűrészgép, asztalos marógép, hosszlyukfúrógép) a szervezők biztosították, ezen kívül pedig a versenyzők használhatták a saját, illetve a szponzorok által biztosított kéziszerszámokat és kézi kisgépeket is, az előzőleg megadott szerszámlista és szabályok alapján. Sárvári Ádám és Kálnai Levente részére a kézi kisgépeket a Tooltechnic System Kft. (Festool márka hazai márkaképviselete) biztosította.

Köszönet mindenkinek, aki részt vett a versenyzők felkészítésében, támogatta az asztalos versenyzőket és hozzájárult ahhoz, hogy sikeresen szerepeljenek a Worldskills 2013 szakmai olimpián.

Gratulálunk a versenyzőknek a versenyen nyújtott kiváló teljesítményhez és a csodálatos eredményekhez, illetve a versenyen és a felkészítés alatt végzett kiemelkedő és példamutató munkájukhoz. További sikeres és eredményes munkát kívánunk.

 

További információk a versennyel kapcsolatban:

www.tanmuhely.hdidakt.hu

www.festool.hu

www.skillshungary.hu

www.worldskills.org

www.worldskillsleipzig2013.com

Babanecz Csaba - Worldskills és Euroskills szakértő

Kapcsolódó:

Magyar asztalosok, ácsok a világ elitjében - gyorshír (2013-07-15)

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.