FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-25

Óriásfejet faragott láncfűrésszel

2 méter 40 centi magas, és egy tonnát nyomhat az az óriásfej, amelyet a pusztamérgesi Papp Attila faragott magának láncfűrésszel. Megtetszettek neki a húsvét-szigeteki kőszobrok.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Aki azt hiszi, hogy csak a Húsvét-szigetek őslakói állítottak moait, vagyis az istenek tiszteletére faragott kőszobrot, az alaposan téved. Nem csak a Chiléhez tartozó elzárt földdarabon találni emberi fejet formázó 3 és 12 méter közötti alkotásokat, amelyek valószínűleg a közösség védelmezésére szolgáltak.

 

Pusztamérges határában, a Ruzsára vezető út mentén az egyik tanyát egy óriási fafej őrzi. Alkotója, Papp Attila (41) elárulta, évekkel ezelőtt rabul ejtették a Rapa Nui kőszobrairól látott fotók. Úgy gondolta, neki kell egy ilyen, és meg is tudja csinálni, nem lehet túl bonyolult. Terve 4 évig váratott magára, mire rábukkant a megfelelő faanyagra; a szomszédos spárgaföldön öles nyárfákat vágtak ki, és az egyik rönk ott maradt, mintha csak faragásra teremtették volna.

 

- Először egész alakosnak terveztem, aztán mégis az arc mellett döntöttem. Kirajzoltam a kontúrokat, aztán jöhetett a láncfűrész. Reggel 9 óra körül fogtam hozzá, délután 5 körül már látszott, hogy lesz belőle valami. Lehet, hogy akácból vagy bükkből tartósabb lenne, de abból egy ekkora törzs megfizethetetlen. Akkor nem lenne szobrom, és nekem így is tetszik - tette hozzá a láncfűrészes szobrász. - Nagyjából 2 méter 40 centi magas, és egy tonna lehet így kifaragva. Zöld lazúr volt itthon, 10 litert ivott be belőle a száraz fa. Ki kellett valamit találni, mert a hangyák pár nap alatt megtámadták. Forgalomlassításra is nagyon alkalmas, sokszor azt hiszem, ha lassít egy autó, hozzám jön valaki, de csak a szobrot fényképezik. Van, aki visszatolat, mert elsőre nem akar hinni a szemének. Gondoltam rá, hogy valami különleges nevet kellene adni neki, de azt még nem találtam meg.

Attila az önkormányzattól máris megbízást kapott, a szeptemberi kakaspörköltfőző versenyre egy kakasszobrot rendeltek tőle. Úgy gondolja, szeptember elején kezd majd hozzá a fa-szárnyashoz, és az részletesebb lesz, mint a fej, de egy biztos, azt is láncfűrésszel formálja meg. Attilának nincs szakmája, a helyi szárnyasvágóhídon dolgozik. Azt mondja magáról, hogy ezermester, aki egyedül az elektromossághoz nem konyít; a rajzolástól a burkoláson át mindent megcsinál. Épített már díszt szemes láncból motorülésre, hegesztett fekpadot, restaurált oldalkocsis motorkerékpárt. Azt se bánja, ha ezért megszólják, szerinte mindenki foglalkozzon azzal a szabadidejében, amihez kedve van. Neki a fafaragáshoz volt.

 

Forrás: délmagyar

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.