FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-08-01

Brikettálás és pelletálás otthoni körülmények között

Nyár, kánikula, 30 fok. Kinek jutna eszébe ebben a csodálatos időben a vészesen közeledő fűtési szezon? A megoldás nem titok. A Fatáj szerkesztőinek. Cikkünkben a mégoly népszerű brikett és pellet gyártása során felmerülő nehézségeknek jártunk utána.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Írásunk elkészítéséhez a brikettáló és pelletáló gépeket forgalmazó Best Machinery biomassza hasznosítási divíziójának mérnökeit hívtuk segítségül.

 

Még a faipari szakemberek számára is meglepő lehet, hogy az üzemi körülmények között történő brikettgyártás során milyen problémák merülhetnek fel. Fontos megjegyeznünk, hogy cikkünkben nem az otthoni, kézi erővel vagy egyszerű olajemelővel működtetett "barkács brikettáló" gépekről szólunk, hanem a gyártóknál és kereskedő cégeknél elérhető, milliós értéket képviselő technológiákat vesszük górcső alá.

 

A legnagyobb gyártási nehézséget az alacsony nedvességtartalom és a megfelelő szemcseméret szükségessége okozza. Ez azt jelenti, hogy nem elégséges egy csigás, hidraulikus vagy mechanikus elven működő brikettet gyártó gépet beüzemelnünk, az önmagában még nem egyenes út a sikerhez. A brikettáló gépbe (mindez teljes mértékben igaz a pelletprésekre is) kizárólag 10-12mm-es szemcseméretnél finomabb alapanyagot lehet betáplálni. Ráadásul az alapanyag nedvességtartalma nem lehet több mint 12-15%. Mit is jelent mindez a gyakorlatban?

A rendelkezésre álló alapanyagot finomra kell őrölni. Ha hengeresfa a kiindulási állapot, akkor egy mobil (egyes esetekben telepített) faaprító géppel aprítékot kell készítenünk. Csak az igen drága célgépek képesek arra, hogy a brikettáláshoz vagy pelletáláshoz szükséges célméretet egy lépésben előállítsák. A legtöbb esetben szükséges a finomaprítás, amelyet például egy kalapácsos malom segítségével végeznek el. Ha mezőgazdasági melléktermék - szalma, nád stb. - is terítékre kerül, akkor egy további berendezésre is szükség van, amely többek között a bálabontást végzi el. Önmagában ezeket a rendszereket összegezve már 8 számjegyű a beruházás költsége.

A sarkalatos pont mégsem itt található. A beruházások jelentős része a szárítási igény miatt hiúsul meg. Az aprítékot az esetek túlnyomó többségében szárítani kell. A legkisebb szárítók kapacitása is meghaladja az óránként 300-400 kg-ot. Ezek fajlagos energia felhasználása igen magas, ha kevés az alapanyag. Amennyiben az említett kapacitásnál jóval kisebb brikettáló rendszerrel terveznénk, akkor a szárító fűtése önmagában felemésztené a brikettálni vagy pelletálni kívánt biomasszát. És akkor még nem ejtettünk szót a szárítórendszer bekerülési költségéről.

 

Joggal merülhet fel az olvasóban a kérdés: mikor van létjogosultsága egy óránként 30-300 kg kapacitásra képes brikettáló vagy pelletáló gépnek?

 

- Akkor, ha az alapanyag megfelelően száraz és a szemcsemérete is ideális, például asztalosipari fűrészpor esetében.

- Akkor, ha az alapanyag olyan mennyiségben áll a rendelkezésre, ahol egy szárító üzemeltetése megtérülhet (400-500 kg/h felett).

- Akkor, ha az alapanyag mezőgazdasági melléktermék, mely egy lépésben aprítható a megfelelő szemcseméretűre. Megfelelő tárolás mellett az ilyen anyagok szárítása elhagyható.

 

A laikus olvasónak is be kell látnia: a kereskedések "polcaira" kerülő, egyszerű végterméknek látszó brikett és pellet tüzelőanyagok mögött rendkívül komoly technológiai háttér ál. Kereskedelmi forgalomba kerülő árut barkácsolt gépekkel nem tudunk előállítani.

 

A Best Machinery mérnökei a ház körül fellelhető másodnyersanyagok feldolgozására az aprítást, majd az apríték kazánban történő eltüzelését javasolják.

FATÁJ

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.