FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-08-05

Vita a székelyföldi faipar és erdők védelméről

Szenvedélyes vita alakult ki a székelyföldi erdők védelméről a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen szombaton Tusnádfürdőn, egy Sepsiszentgyörgy mellé tervezett faipari nagyberuházás kapcsán.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Az osztrák Holzindustrie Schweighofer tulajdonosa márciusban jelentette be, hogy Réty községben 150 millió eurós beruházással fafeldolgozógyárat épít, amely 2014-től évi 800 ezer köbméter fát dolgoz majd fel.

 

Az erdőgazdálkodásról rendezett vitát moderáló Nemes Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke rámutatott: a nagyvállalat hatalmas mennyiségű fenyőfát akar felvásárolni, ami a székelyföldi fenyvesek letarolásához vezethet, ugyanakkor nagy dilemma, hogy el szabad-e riasztani a külföldi beruházókat Székelyföldről.

 

Csonta László, a Zöld Székelyföld Egyesület elnöke szerint a Schweighofer a székelyekkel fogja kivágatni a saját erdőiket. Úgy vélekedett: nagy felelőtlenség egy ilyen méretű beruházást beengedni a Székelyföldre, amíg nem sikerül rendet teremteni az erdőgazdálkodásban, és nem tudják visszaszorítani a falopást, kifehéríteni az iparágat. A környezetvédő szerint hiába írja elő a törvény, hogy a letarolt erdőket újra kell telepíteni, a tulajdonosok ezt gyakran elmulasztják.

 

Bagoly Miklós, a Kovászna megyei Faipari klaszter elnöke úgy vélekedett, hogy a Schweighofer beruházását nem lehet meghiúsítani, együtt kell élni vele. Hozzátette: az erdőgazdálkodáshoz hozzátartozik a vágás, mint ahogy az érett kukoricából sincs semmi haszon, ha nem szedik le. Hozzátette, az erdőt újratelepítéssel kell védeni.

 

Molnár Judith, a faipari kisvállalkozásokat tömörítő Arbor szövetség elnöke rámutatott, hogy számítása szerint a 800 ezer köbméter fa kitermelése és feldolgozása a székely kisvállalkozásoknál 13 ezer munkahelyet jelentene, míg a Sweighofer 650 munkahelyet ígér. "Ez a beruházás nem kell, és a következő sem, amely el akarja vinni erőforrásainkat. Ha engedjük a tarolást, hogyan nézzünk az unokáink szemébe?" - érvelt az Arbor elnöke. Hozzátette: Románia úgy védhetné meg erdőit, ha törvényi szabályozással meggátolná a feldolgozatlan rönkfa exportját, betiltaná a nagy fakitermelőgépek használatát és a félkész fűrészáru kivitelét is felére csökkentené.

 

Az egymással indulatosan vitázó fórum résztvevői abban egyetértettek: Székelyföldnek az az érdeke hogy a fa "ne kérgében, hanem kartondobozban hagyja el vidéket".

Tusnádfürdőn a szombat esti koncertprogrammal véget ér a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvénysorozata.

Forrás: MTI

 

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.