FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-08-08

Peter J. Oswald, a MONDI CEO véleménye a PEFC-ről

Peter J. Osvald, a MONDI Europe & International vezérigazgatója értékelte a PEFC erdőtanúsítás jelentőségét tegnapi riportjában.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A PEFC honlapján jelent meg tegnap egy riport Peter J. Oswalddal, a Mondi Europe & International vezérigazgatójával (CEO) az erdőtanúsítás jelentőségéről. Az erdőtanúsítási rendszerek támogatását komolyan veszik, hiszen csak a felelős alapanyag beszerzéssel lehet tanúsítani, hogy a fa jól gazdálkodott erdőkből származik.

A PEFC példát mutatott arra, hogyan lehet a nemrég hatályba lépett EUTR-t (Faanyag Rendelet) hogyan lehet az erdőtanúsítási rendszerbe integrálni, ezzel megerősítve azt. A tanúsított fa egyre fontosabb nem csak a fogyasztóknak, de a befektetőknek is, így arra számít, hogy nőni fog a kereslete, jelentősége.

A Mondi szeretné bővíteni Közép-Európában a PEFC tanúsított fa beszerzését, de a kínálat elmarad a kereslettől e téren. Szükség lenne tehát a tanúsított fa kínálat bővítésére. Véleménye szerint a PEFC sokat javult az elmúlt években, számára nagy kihívás, hogy még nem érte el azt az elismertséget egyes szereplői csoportoknál, amit egyébként jogosan kiérdemelne. A PEFC és az FSC nyújtotta előnyök azonos elismertsége nagy előny lenne a faiparnak. Általában a PEFC tanúsított fa iránti igény enyhe növekedését érzékelik. Véleménye szerint a PEFC tanúsított csomagolóanyag iránt a jövőben nőni fog a kereslet.

A fő kihívás az életképes és pénzügyileg is tartamos tanúsítási szabványok kifejlesztése a kis és közepes vállalkozások részére, mint a családi erdőtulajdonosok és a közösségi erdők. A PEFC-nek már jól működő megoldásai vannak Európában. Ugyanakkor a PEFC-nek és az FSC-nek is tovább kell fejleszteniük rendszereiket annak érdekében, hogy nemzetközi szinten, különösen a fejlődő országok esetében jobb megoldást kínáljanak. Innovatív ötletekre és a legújabb technológiára van szükség a tanúsítási költségek csökkentése érdekében.

Forrás: PEFC, tömörítés: MM

FATÁJ kiegészítés:

 

PEFC tanúsítás adott országban csak a nemzetközi keret-szabvány alapján elkészített nemzeti PEFC szabvány elkészülte és közzététele után lehetséges. A világban már több mint 30 elfogadott nemzeti PEFC szabvány létezik és több mint 240 millió ha erdőre van PEFC tanúsítás.

A mellékelt képen a sötétzöld a jóváhagyott szabvánnyal bíró nemzeti PEFC tagok, a világoszöld: van nemzeti tag, de még nincs jóváhagyva a nemzeti szabványa, szürke: nincs nemzeti tag.

További részletek az általános ismertetéshez: PEFC tények és adatok.

 

 

Magyarország tehát még nem része a PEFC tanúsítási lehetőségnek, mivel sem nemzeti PEFC szervezete nincs, mely a PEFC-nek tagja lenne, így elfogadott nemzeti PEFC szabványa sem lehet. Igaz, ennek elérése érdekében 2004-től több kísérlet is volt, amit utólag már felesleges részletezni.

Ugyanakkor az NYME-ERFARET Nonprofit Kft. koordinálásában 2012-ben indult folyamatban 2013. áprilisában megalakult a PEFC Hungária NP Kft. (ügyvezető: Schiberna Endre), melynek jelenlegi elsődleges célja, hogy létrehozza a hazai PEFC szabványt. A szabvány létrehozását követően a szervezet fogja ellátni a tanúsítással kapcsolatos adminisztratív feladatokat, tartja a kapcsolatot a központi PEFC szervezettel és a hazai tanúsítást végző szervvel is.

A magyar nemzeti PEFC szabvány létrehozása folyamatban van, ennek állásáról, lépéseiről és majdani eredményéről a www.pefc.hu honlapon értesülhetnek az érdeklődők. 2013-ban remélhetően már érdemi részeredményekkel számolhatunk.

 

 

A MONDI csoporttal kapcsolatban pedig a magyar erdőgazdálkodók mint papírfa eladók számára fontos tényező, hogy e csoportnak része a Mondi Frantschach GmbH is.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.