FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-08-15

Egzóta fa alapanyagok - Kanazo

A kanazo természeténél fogva egy átlagon felüli tartósságú fa. Jó mechanikai tulajdonságai miatt a kanazo minden olyan felhasználási célra alkalmas, ahol keménységre, szívósságra és rugalmasságra van szükség.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A kanazo (Heritiera littoralis) és pinlekanazo név mindenekelőtt Burmában használatos. Emellett még a következő neveket használják: Indiában és Bengáliában sunder, sundri; Indonéziában, Malajziában, Sarawakon és Sabahon dungun; az Andaman-szigeteken mawtda; a Fülöp-szigeteken dungon-late és Vietnamban cui, további helyi nevek az etuna chomuntiri. Szabványos holland neve a doengoen. Ezt a fát korábban a mengkulang csoportba sorolták.

 

Előfordulás

A - tarrietia nemzetséghez csatolt - trópusi heritiera nemzetségnek 31 faja van, közöttük az ismert afrikai niangonnal (tarrietia syn. heritiera utilis). Egész Délkelet-Ázsián, Indián, Indonézián, Kelet-Afrikán, a trópusi Ausztrálián át Hawaig elterjedt. A kanazo kereskedelmi néven ismert fa elsősorban a fenti fajokból származik, különösen a malajziai dungun, de szóba jöhet még a h.globosa Kosterm és a h.fomes vagy h.minor Lamk. (=Sundri). Ezek a fák a mangrove- és átmeneti erdők és árapályos folyó-torkolatvidékek száraz termőhelyein fordulnak elő. Szórványosan azonban sziklás és homokos partokon is bokrosodnak.

 

A fa (növény) jellemzői

Az örökzöld szabálytalan növésű fa, rövid törzsű, átmérője mintegy 40 cm. Ritkán éri el a 10 m magasságot, vékony, magas, csavarodó gyökérfői vannak, a koronája sűrű, alulról fakó ezüstösnek látszik. 

A fa (anyag) jellemzői

A kanazo magas rostsűrűségű, kemény, nagyon nehéz és szívós fa. Légszáraz sűrűségét a h. fomes (sundri) esetében 930-1040 kg/m3-ben, a h.littorali és a h.globosa (dungun) esetében 830-860 kg/m3-ben adják meg. A mintegy 8 cm széles szijács vörösesszürke, és nem különül el határozottan a sötétvörös-barna, szórványosan akár bíborszínű geszttől. Az indiai és a burmai származék színe enyhén sárgásvöröstől sötétvörösig vagy vörösbarnáig terjed, néha gyenge fekete sávokkal.

A rostfutás enyhén csavart. A fa textúrája közepes finomságú, de egységes és általában sima. Tangenciális metszetben azonban van egy halványan felismerhető horizontális sávozás, amely a bélsugarak emeletes elrendeződéséből ered. Friss állapotban a fának olyan szaga van, mint az öreg bőrnek. Az évgyűrűk csak halványan ismerhetők fel.

A szabályos eloszlású, kerek-hosszúkás pórusok részben egyesével, részben pedig mint radiális, többszörös pórusok, kettesével-négyesével vannak elrendeződve. Mérsékelten, közepesen kisméretűek, szórványosan mérsékelten nagyon és mérsékelten gazdagon vannak jelen. Egyszerű áttöréseik vannak; némelyik sárgásfehér alapelemekkel van telítve. A parenchyma diffúz, a bélsugarak között bőségesen található nagyon keskeny, rövid fonalak formájában. Esetenként a pórusokat keskeny, gyűrű formájú tokként veszi körül.

Az egyenes, heterogén bélsugarak túlnyomórészt többrétegűek (szélességük max. 6 sejt), közepesen szélesek és alacsonyak; világos tükörként emelkednek ki. A traumás gyantajáratok átmérője igen kicsi, és finom parenchymavonalak kötik őket egymáshoz.

Feldolgozás és felhasználás

A kanazofa légszárítását igen lassan és a közvetlen napsugárzástól védve kell végezni, mert különben hajlamos a vég- és felületi repedésekre. Ügyelni kell a gondos lécezésre és a jó légcirkulációra. Frissről légszáraz állapotúr való szárítása során zsugorodásra radiálisan 2,0%, tangenciálisan 4,5%.

A  kanazofát friss állapotban kell bevágni. A littoralis és a globosa a jelentős mennyiségű szilikátzárvány miatt - melyek a szerszámok élét gyorsan kiveszik - nehezen fűrészelhető és munkálható meg. Ez a h.fomes esetében nem áll fenn. Mindhárom fajnak jó a felületkezelhetősége és jól polírozhatók.

A kanazofa nyomószilárdságát a rostokkal párhuzamosan 49 N/mm2-ben adják meg, a keménysége tangenciális és radiális irányban 90 N/mm2. Kétszer olyan kemény, mint a teak és 20%-kal szilárdabb, továbbá 50%-kal nehezebb is.
A kanazofa természeténél fogva egy átlagon felüli tartósságú fa. Ellenálló a lyctidákkal szemben, de a száraz fa a termesszel szemben nem. A fúrókagylókkal szembeni ellenálló képessége nem bizonyult biztosnak. Míg a szijács minden további nélkül impregnálható, a gesztnél ez jelentős nehézségeket okoz és foltosodik is. Jó mechanikai tulajdonságai miatt a kanazo minden olyan felhasználási célra alkalmas, ahol keménységre, szívósságra és rugalmasságra van szükség. A termelő országokban nehéz építőfaként, valamint a hajó-, ház- és raktárépítésben, stb. kerül felhasználásra.

Külkereskedelem

A kanazofa magas tömörsége és nehéz megmunkálhatósága miatt nem jelentős importfa. Mindeddig túlnyomóan csak a termelő országokban kerül felhasználásra.

 

Írások további exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Durian

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete cseresznye

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Füge/Ficus

Egzóta fa alapanyagok - Gintungan

Egzóta fa alapanyagok - Gmelina

Egzóta fa alapanyagok - Keledeng/Kenyérfa

Egzóta fa alapanyagok - Keruing

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Malaj Kauri

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

Egzóta fa alapanyagok - Moabi

Egzóta fa alapanyagok - Muhugu

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Szikomor

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

Egzóta fa alapanyagok - Tasmániai tölgy

Egzóta fa alapanyagok - Vajdió

 

 

 

 

 

 

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2012/09. számában.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.