FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-09-17

A faipar főhatósági helye

A faipar az NGM Ipari és Építésgazdasági Főosztályhoz, abban a Ágazati Szabályozási és Védelmi Ipari Osztályhoz tartozik. Az NymE FMK évnyitó ünnepség kapcsán volt alkalom bemutatni a szakterületet, annak egyes problémáit.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Többször foglalkoztunk az erdő és faipari mérnökök aláírási jogosultsági ügyeivel. (Lásd a cikk végén a kapcsolódókat.) Néhány éve a Vidékfejlesztési Minisztérium a faipari, fakereskedelmi szakembereket kivette kitüntetési, elismerési rendszeréből. Különböző konferenciákon, szakmai beszélgetésekben az utóbbi években felvetődött, hogy a főhatóságok között hova is tartozik általában a faipar, azon belül az elsődleges faipar. A 2010. évi kormányváltáskor a minisztériumok feladatkörét leíró kormányrendeletben az ipar egésze (benne a faipar is) a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik. Sőt, már a 2006. évi hasonló rendeletben sem volt arra utalás, hogy az akkori Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak feladata lett volna akkortól e szakterülettel foglalkozni.

A faipar tehát a főhatóságok között 2010-től a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik. A főhatóságon belül azonban nem lehetett tudni, hogy mely részleghez, kihez. Idén nyár elején azonban ez is kiderült: NGM SzMSz 20130515. A május 15-i Szervezeti és Működési Szabályzat 3.6.1.5. b.12. pontja szerint (100. oldal) az Ipari és Építésgazdasági Főosztály koordinációs feladatai körében ellátja a faipari ágazat fejlesztésével kapcsolatos feladatokat.

 

Az NGM egészének szervezeti struktúráját mutatja ez a rajz: NGM organogram 20130515.

Az Ipari és Építésgazdasági Főosztály a gazdaságszabályozásért felelős államtitkárhoz, Szatmáry Kristófhoz, azon belül a belgazdaságért felelős helyettes államtitkárhoz, Dr. Lenner Áron Márkhoz tartozik. Ez utóbbi főosztályai:

Befektetési Főosztály,

Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Főosztály,

Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály,

Ipari és Építésgazdasági Főosztály, főosztályvezető: Dr. Szép-Tüske Rita.

Említést érdemel, hogy a belgazdaságért felelős helyettes államtitkárhoz tartozik az ÉMI Kft. is.

 

A múlt héten, szeptember 12-én volt a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar évnyitó ünnepsége. Témánk szempontjából az esemény jelentősége abban is mutatkozott, hogy azon részt vett az NGM Ipari és Építésgazdasági Főosztály Ágazati Szabályozási és Védelmi Ipari Osztály osztályvezetője Hlinka Zóra és szakreferens munkatársa Képes György is, akikhez közelebbről a faipar tartozik.

 

Hlinka Zóra és Képes György (első sorban balról 4. é 5.)

 

 

 

Az évnyitó után meglátogatták a Ligneumot, röviden részt vettek a PANFA Innovációs Klaszter igazgatósági ülésén, ismerkedtek a faipari kutató laboratóriumokkal.

Ezt követően pedig dr. Alpár Tibor faipari dékán fogadta őket a Dékáni Hivatalban, ahol többekkel áttekintették a faipari mérnökök aláírási jogosultságainak problémakörét, keresve a megfelelő megoldási lehetőségeket.

A nap során természetesen volt alkalom a FAGOSZ részéről is érdemi beszélgetésekre, szervezetünk bemutatására.

Így, hogy már szervezeti részleghez és személyhez is köthető kapcsolódási helye van a faiparnak a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, az e szintre tartozó problémák esetében remélhetően könnyebb lesz a továbbiakban a megoldást megtalálni.

Írta és fotó: Mőcsényi Miklós

Kapcsolódó:

Mérnöki jogosultságok erdő- és faipari mérnökök részére 2012-05-24

Magyar Mérnökkamara, Erdészeti és Faipari Szakosztály, Erdészeti Szekció ülése 2012-01-30

Beszámoló az MMK Erdészeti és Faipari Szakosztály november 25-i konferenciájáról 2011-12-12

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.