FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-09-18

20 éves a Zol-Gém Kft.

Zoltán György viszonya a faanyagokhoz korántsem csupán elméleti vonatkozású, hiszen világéletében fakereskedéssel foglalkozott, ma is kereskedelmi vállalkozását vezeti, amely cég idén 20. évfordulóját ünnepli. Ez alkalomból kérdeztük a cégvezető tulajdonost a cég kínálatáról és szolgáltatásairól, az elmúlt évek történéseiről, és a jelenlegi hazai és külföldi piaci viszonyokról - a Magyar Asztalos riportja.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

- Kezdjük talán a mával, az aktualitásokkal, a fakereskedés bemutatásával! Milyen termékeket, faalapanyagokat kínál ügyfeleinek a Zol-Gém Kft.?

- Raktáron tartott termékeinek körét elsősorban az Európában őshonos keményfa fűrészáruk teszik ki. Elsődleges célunk, hogy bizonyos körzeten belül műszárított, szélezetlen keménylombos fűrészáruval lássuk el az asztalosokat, a belsőépítészeket, a designereket és a felhasználókat a kialakult standard méretekből. Az általunk kínált lombosfajok: tölgy, fehér és gőzölt bükk, kőris, juhar, cseresznye, kerti és fekete dió, éger, akác és hárs.

De emellett fenyőféléket /vörös-, luc-, borovi- és erdeifenyőt) is folyamatosan tartunk raktáron. Természetesen nyitottak vagyunk a szokványos ipari, egyéni és céges kiszolgálás mellett ezektől eltérő teljesítésre, úgymint műszárított gesztes bükk, illetve rusztikus tölgy folyamatos értékesítésére.

További keresett termékeink a feldolgozott borovifenyőből készült táblák és frízféleségek, ajtó- és ablakfrízek.

 

- Hol és milyen körülmények között, mekkora készletet tart a cég, hogy az igényeket megfelelő minőségben és gyorsasággal ki tudja elégíteni? Gondolom, ezek a szempontok alapvetőek a mai üzleti életben.

- A Zol-Gém Kft. 2003-ban vásárolta meg a székesfehérvári AREX-telepen lévő ingatlanát, ahol 4000 m2-en kezeli és kínálja árukészletét. A telepen - aemly az M7-es autópálya mellett, könnyen megközelíthető területen fekszik - 2 db. Szabadtéri csillés, illetve 3 db. 800 m2-es fedett faanyagtároló található, kiszolgálóegységekkel együtt.

Rendelkezünk 4 db. 40 m3-es Hildebrand típusú szárítókamrával, melyeket Certuss gőzfejlesztővel láttunk el. Ezek beállításával tudtuk biztosítani a folyamatos üzemelést, a kiváló minőségű, ellenőrzött műszárítást.
Szem előtt tartva a mindenkori üzleti és piaci igényeket, meggyőződésünk, hogy az igényes és precíz munkához jó alapanyag kell. Az évek óta kialakult vevőkörünk számára a legfontosabb, hogy megbízhatóan szerezhessék be az általuk igényelt alapanyagokat. Ezt figyelembe véve a lehető legtöbbet tesszük meg annak érdekében, hogy a legmagasabb színvonalú és minőségű alapanyagokat kínáljuk a Magyar Szabvány szerinti I. osztályú anyagokból.

Cégünk és vásárlóink érdekében III. osztályú anyagokkal csak korlátozottan foglalkozunk.   

Mindenkori faanyagkészletünk mintegy 600-700 m3. Folyamatosan kapható nálunk légszáraz és asztalos minőségű fűrészáru különféle méretekben. Cégünk jelenleg 2500 m3 keménylombos fűrészárut forgalmaz évente.

 

- Milyen kereskedelmi kapcsolatai vannak? Hogyan szerzi be a megfelelő faanyagot, fűrészárut? Kik a cég vásárlói, a visszajáró partnerek?

- A keményfát Magyarországról, a fenyőt Ukrajnából szerezzük be. Telephelyünkön kis- és nagyvállalatokat egyaránt kiszolgálunk, megrendeléseket kis- és nagykereskedelmi tételben, bármilyen mennyiségben teljesítünk, 1 szál deszkától egészen a kamiontételnyi mennyiségig. Komoly sikernek tekintjük, hogy a kis- és nagytérségi felhasználók, egyéb visszajáró cégek mellett a tömörfa alapanyagot felhasználó magyarországi bútorgyáraknak is folyamatosan szállítunk. 

 

- Milyen kiszolgálást, illetve kiegészítő szolgáltatásokat igényel a piac, mit kínálnak Önök ezen a területen?

- Hildebrand típusú szárítóink segítségével, professzionális színvonalon bérszárítást is vállalunk. Igény esetén természetesen a házhoz szállítást, fuvarozást is megoldjuk.

 

- Ma is sokat utazik külföldre. Honnan a sok külföldi kapcsolat?

- Már rögtön a pályám elején, az erdészeti és faipari technikum elvégzése után az ERDÉRT vállalatnál kezdtem dolgozni, mint faanyagátvevő. Ezeket az igazán jó tanulóéveket a Für-Lem-Ho Rt. Fahasználati osztályán töltött idő követte. Majd 1984-től 1992-ig a Technoimpex-Orient Trade Kft-nél dolgoztam, ahol a távol-keleti - Vietnam, Kambodzsa, Thaiföld - egzóta fafajok (keruing, apitong, mersawa, ázsiai mahagóni, meranti és wenge fríz, bútorléc, fűrészáru) importját, átvételét és eladását koordináltam. 1994-től már vállalkozóként osztrák, német piacra kamiontételben adtuk el a minősített alapanyagokat.

 

- Tehát elkezdődött az önálló működés. Hogyan emlékszik vissza az azóta eltelt 20 évre?

- Az indulást követő években kizárólagos beszállítói lettünk a gyömrői telephelyen lévő német SCHŐB GmbH-nak, amely akkor Európa egyik legnagyobb lépcsőgyártó konszernje volt. Igen gyorsan kialakultak a beszállítói mennyiségek havi, éves szinten. Az igények szélezett és szélezetlen fűrészárura szóltak, változatos fafajokban (kőris, tölgy, fehér és gőzölt bükk, fehér és gőzölt hazai juhar, kerti és fekete dió, akác, illetve egzóták, mint meranti, mahagóni, koto, avodir, stb.).

 

Eleinte nehézséget okozott, hogy a minőségi - asztalos - fűrészárut csak 300 cm-es hossztól vették át I. oszt. minőségben, illetve a beszállítói megbízhatatlanság miatt az állami erdőgazdaságokra nem számíthattunk.

A SCHŐB GmbH-val 15 évig tartott a munkakapcsolatunk, mely időtartam alatt 14500 m3 alapanyagot szállítottunk be, kizárólag vállalkozói segédlettel. Megjegyzem, ezen faipari vállalkozások a mai napig működnek!

Ezután cégem a kialakult kapcsolat következményeképpen német partnertől megbízást kapott tengerentúli alapanyagok - rönk, fűrészáru - átvételére. Igen szerencsésnek éreztem magam, hiszen a kádári érában kelet-ázsiai területekről, Vietnamból, Laoszból kb. 8000 m3 frízt hoztunk be az országba továbbfeldolgozás céljából. Ennek folytatásaként most a német cég Kambodzsából, Burmából, Dél-Kínából a következő fafajok átvételével bízott meg: bang-lang, kanazó, keruing, meranti, padaok. Új-Zélandról érkezett eukaliptusz, totara, rewareva, Észak-Amerikából juhar, fekete cseresznye, vöröstölgy, Dél-Afrikából, Zimbabwéból, Gabonból afzélia, bilinga, fuma, okumé, sapelli. Dél-Amerikából pedig cocobolo és wenge.

 

- Ezeket a különleges fákat még a szakmában sem mind ismerik, másnak a neveit megjegyezni is nehézséget jelent, nemhogy megkülönböztetni őket. Ez a hatalmas tapasztalat áll tehát a lapunkban megjelenő egzóta cikksorozat hátterében. Van még alkalma ma is találkozni munkája során ezekkel a különleges fafajokkal?

- Igen, felkérést kapok társcégektől afrikai-dél-amerikai vegyes kft. által behozott egzóták minősítésére, értékesítésére. A 2014-es évben felkérést kaptam észak-amerikai faanyagok - Black cherry, és Hemlock fenyő - átvételére.

- Az eddigiekből látványosan kiderül, milyen tartalmasan telt pályája és a vállalkozás 20 éve. De mi a helyzet ma, a válság mennyire érintette az Önök cégét? Milyen új válaszokat kell adni az új körülményekre?

- Természetesen mi is átéltük a 2008-as év óta köztünk élő recessziót, de sikerült talpon maradnunk. Sikeresen tudtunk lépni a változó igényekkel a Nyugat-Európában kialakult design irányába, így sikerült különböző tömörfa bútorgyártó cégek felé beszállítanunk. No és persze nem hanyagolhatók el az állandó marketing és a reklámlevelek sem ...

 

- Milyen terveik vannak az elkövetkező időkre, a következő 20 évre? Úgy tudom, a fia is a vállalkozásban dolgozik.

- Valóban, klasszikus családi vállalkozásként működünk, feleségemmel és fiammal egyetemben. A feleségem intézi a könyvelési és adminisztrációs ügyeket, a fiam pedig a teljes kereskedelemért és a telephelyért felelős. Ő erdészeti-faipari technikus, felsőfokú angol nyelv-vizsgával és felsőfokú számítástechnikai vizsgával rendelkezik. A jövőben is célunk, hogy igazodjunk a magyarországi és az esetleges európai tömörfa kereslet irányához és változásaihoz, keressük az új lehetőségeket és kihívásokat.

 

Írások exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Amerikai hárs

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Durian

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete cseresznye

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Füge/Ficus

Egzóta fa alapanyagok - Gintungan

Egzóta fa alapanyagok - Gmelina

Egzóta fa alapanyagok - Kanazo

Egzóta fa alapanyagok - Keledeng/Kenyérfa

Egzóta fa alapanyagok - Keruing

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Malaj Kauri

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

Egzóta fa alapanyagok - Moabi

Egzóta fa alapanyagok - Muhugu

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Szikomor

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

Egzóta fa alapanyagok - Tasmániai tölgy

Egzóta fa alapanyagok - Vajdió

 

 

 

 

 

 

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

Szerző: Galgóczi Katalin, az írás megjelenik a Magyar Asztalos 2013/09. számában.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.