FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-01

Új magyar bútorgyártási technológia mutatkozott be a londoni design héten

A TENT London Shapes of Hungary standján debütált 2013. szeptember 19-én a Kiss-Gál Gergely építész tervezőművész vezette Plié by Atelier kísérleti műhely és az új bútorgyártási technológiával készült, négy darabból álló Plié bútorkollekció.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

A 2012-ben alapított műhelyben közel két éve zajló fejlesztés eredményeként született meg a hagyományos csomópontoktól mentes bútor ötlete, és számtalan anyagkísérlet végeredményeként az új gyártási technológia. Az első kollekció nem véletlen viseli a Plié nevet: a bútorcsalád maximálisan kihasználja a középső rétegében rugalmas, egyedi fejlesztésű szendvicspanel adta lehetőségeket. A Plié kollekció ötvözi a bútorgyártás és a klasszikus szabászati eljárások lehetőségeit.

 

A bútorok egyedi tervezésű szabásminta alapján készülnek s úgy működnek, mint egy jól szabott öltöny: a kiválasztott alapdarabot a tervező méretre igazítja, majd otthon a felhasználó könnyedén, egy mozdulattal térbeli formává alakíthatja.

A Desigh Hét Budapest 2013 keretén belül Szabó Edit keramikus iparművésszel közösen mutatják be a bútor, tárgy és tér kapcsolatát a Furcsa hurok című kísérleti installációban az Art IX XI Galériában. Az október 1-én, 19.00 órakor nyíló kiállítás koncepcionálisan mutatja meg az összefüggéseket a két tervező látszólag különböző ülőbútorai között.

 

Az alkotó és műhelye

"Az elkészítés során születnek az új ötletek."

 

A Plié by Atelier egy kísérleti műhely, melyet 2012-ben hozott létre az atelierarchitects kreatív építész stúdió és annak két alapítója, Kiss-Gál Gergely és Kiss-Gál Zsuzsanna. A műhely szellemiségét vezetőjének egyedi és innovatív látásmódja határozza meg: Kiss-Gál Gergely célja a kísérletezés, az új technológiai megoldások keresése és feltalálása, vagy akár más szakmák már létező technológiáinak az építészetbe és bútortervezésbe való váratlan és kreatív integrálása.

 

A kísérleti műhely ma már egy létező tér, falakkal, padlóval és mennyezettel, ahol a tervező által kifejlesztett technológiának megfelelő géppark, saját tervezésű szerszámok és egyedi, saját kivitelezésű sablonok segítségével készülnek a tárgyak és a bútorok.

A műhely vezetője és tervezője, Kiss-Gál Gergely építész tervezőművész, az atelierarchitects stúdió és a Plié by Atelier alapítója. 2005-ben, mint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) egyik legkreatívabb végzős építészhallgatója, elnyerte az Árkay-díjat. Ezt követően 2009-ben megnyerte a japán Containter Design Competition by Dezeen and Design Association pályázatát és kiállítóként részt vett a Tokiói design héten, majd 2011-ben megkapta a Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjat. Az ösztöndíj keretén belül kezdte meg a Plié kollekció technológiai alapját nyújtó kísérletezést. Kiss-Gál Gergely kézműves tudása ötvözi a felfedezés örömét a bútorkészítéssel és fazont ad a fának.

 

A technológia és a fejlesztés folyamata

 

A fejlesztés alapötlete 2011-ben született meg, előképe a sík, kétdimenziós papírlapból pár karcolás után határozott élekkel meghajtogatható háromdimenziós formatanulmányok végtelen variációja. A Kiss-Gál Gergely által elnyert Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíj adott lehetőséget a további kísérletezésre. A cél a minél tisztább, érthetőbb formavilág és az élményszerű használhatóság létrehozása, minél kevesebb hajtással és rögzítési ponttal.

A Kiss-Gál Gergely vezette Plié by Atelier kísérleti műhely több prototípus és számtalan anyagkísérlet során egy olyan réteges szerkezetű, egyszerre merev és rugalmas lemeztípust fejlesztett ki, melynek középső, felxibilis rétege lehetővé teszi a bútor szinte kézműves szabászati eljárásokkal történő kialakítását. A bútor végső megalkotása pedig a felhasználó kezébe kerül. Jelenleg a rugalmas réteg válaszható, lehet filc vagy gumi, valamint a merev rétegelt lemez erezetek és a végső felületkezelés szintén egyedi választás alapján dőlhet el.

A réteges lemezt saját fejlesztésű marószerszámok segítségével, egyedi tervezésű sablonok mentén maga a tervező dolgozza meg, a felhasználó pedig egy könnyed mozdulattal a szabásminta mentén haladva bútorrá alakítja.

A Plié kollekció

"Könnyed, elegáns, légies, játékos, hajlékony és egyedi."

 

A Plié kollekció egy közel két éves, a fát és a szabászati módszereket ötvöző technológiai kísérlet eredménye. Kiss-Gál Gergely, a Plié by Atleier kísérleti műhely vezetője és tervezője az egyedi, személyre és méretre szabható, hagyományos csomópontoktól mentes bútorkészítés alapját fejlesztette ki. A projekt lelke egy számtalan anyagkísérleten alapuló, rétegelt lemez és gumi vagy filc tásításából álló szendvicspanel megalkotása, mely rétegességének köszönhetően flexibilis, mégis stabil struktúrát eredményez. Ez a tiszta vászon bármilyen szabást vagy mintát képes hordozni. A vízió a szabászat kézműves minőségét ötvözi a bútorkészítés mesterségével.

 

Az emberi formák ergonomikus karaktere állandó értéket képvisel, s a tárgyak magukban hordozzák ezt a kidolgozottságot. A Plié kollekció a variálhatóságot, a többrétegű funkcionalitást, a friss és testre szabott formát, a játékosságot és az interaktivitást adja. A kollekció négy darabból áll: a Grand Plié asztalból, a Demi Plié dohányzóasztalból, a Petit Plié ágyasztalból, valamint a Pouf Plié hokedliből. Természetesen, a méretre szabott szabásminta adja a darabok végleges formáját, és mint minden jól szabott öltöny, egyedi és személyes.

A kollekció egyes darabjai egyedi méret szerint is rendelhetőek, ezzel kapcsolatban bővebb információért kereshető Budai Orsolya, a Plié by Atelier műhely projekt koordinátora.

 

Plié by Atelier kísérleti műhely

Alapítók: Kiss-Gál Gergely és Kiss-Gál Zsuzsanna

A műhely vezetője és tervezője: Kiss-Gál Gergely

A műhely projekt koordinátora: Budai Orsolya

 

Forrás: Építészfórum

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.