FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-07

MEGOSZ javaslat az Erdőtörvény módosítására

A 2012. őszi Evt. módosítás kezdeményezés a jogalkotó részéről akkor leállt, majd 2013. nyarán újraindult, de még nem vezetett a formális egyeztetés megkezdéséhez. A MEGOSZ most közzétette 27 pontba szedett javaslatait.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Erdőgazdálkodók és a téma iránt érdeklődők előtt közismert, hogy a hatályos Erdőtörvény átfogó módosításának munkálatai 2012. őszén lendületet vettek, majd e folyamat megszakadt. Ettől függetlenül indult kezdeményezés az úgynevezett szabad terephasználatra, ami 2013. június 20-ra vezetett eredményre (Magyar Közlöny 101/2013.), s immár szabad az erdőben lovagolni, kerékpározni és fogatot hajtani.

Az Erdőtörvény átfogó módosítási munkálatai 2013. nyár közepén ismét elindultak, ami alapján a VM erdészeti stratégiai partnerei azzal számolhattak, hogy július végére megismerhetik a tervezeti munkaanyagot, illetve augusztus elején megindul a közigazgatási egyeztetés is. A munkaanyag a stratégiai partnerekhez azonban eddig nem érkezett meg és a közigazgatási egyeztetés sem kezdődött el.

Minden esetre a Kormány 2013. II. félévi munkatervéről szóló 1354/2013. (VI. 24.) Korm. határozat szerint az augusztusi ülések témái között szerepel az Erdőtörvény ügye:

"2.15. Előterjesztés az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény módosításáról, Felelős: VM"

E munkaterv tehát eddig nem teljesült, de úgy tudni, hogy a jogalkotói előkészítő munka alapján a stratégiai partnerekkel egyeztetés, illetve azt követően a közigazgatási egyeztetés megkezdése még az idén bekövetkezhet.

 

A MEGOSZ úgy tűnik, nem akarta bevárni e megcsúszott folyamat szokásos formális egyeztető lépéseit, hanem előre közzétette az Erdőtörvény módosítással kapcsolatos véleményét, melyet tagságával előzetes véleménybekérés és egyeztetés alapján fogalmazott meg. Ez nem jogszabályszerű, kodifikált tervezeti szöveg, hanem tömör, közérthető formában foglalták össze javaslataikat.

 

MEGOSZ Evt. módosító javaslatok:

 

A Törvény céljainál prioritást kell kapjon a gazdálkodás.

Az erdők fogalmánál a következő kategóriák határozhatók meg:

    - Erdő

    - Szabad rendelkezésű erdő

    - Fás terület (földhivatali nyilvántartás szerint)

    - Az erdőgazdálkodást közvetlenül szolgáló terület (nyiladék, stb.)

A törvény hatálya alá ne tartozzanak az új telepítésű ültetvények, ideértve a fogalmak között pontosan leírandó un. ipari fa (hengeresfa) ültetvényeket is. A faültetvények maradjanak mezőgazdasági művelési ág alatt (így a területalapú támogatási jogosultság is megmarad) és a véghasználat után a tulajdonos eldöntheti, hogy ismét ültetvényt, vagy erdőt hoz létre a területen, netán folytatja a korábbi mezőgazdasági művelést.

A faültetvényekre, a kultúrerdőkre nem kell fahasználati előírásokat tervezni, a gazdálkodó döntsön, ne legyen területi korlát a véghasználatokra, csak műveleti lapot kelljen beadni (az erdőtervben a hatóság szakmai ajánlást tehet a kezelésre vonatkozóan, de ez ne legyen kötelező).

A természetességi kategóriák (esetleg) maradhatnak, de ne a törvény részeként, hanem más jogszabályban rögzítve és semmiképp se kapcsolódjanak hozzájuk hatósági aktusok.

A fogalom-meghatározások ne az erdőtörvényben legyenek megfogalmazva.

Az őshonosságot a mezőgazdasági növények őshonossági kritériumaihoz hasonlóan években kell meghatározni a hazai első megjelenést követő 2-300 év körül.

Az erdőgazdálkodót nyilvántartásba kell venni, de csak egy nyilvántartási száma legyen, még ha több helyen, megyében, erdőrészletben gazdálkodik is. A gazdálkodói nyilvántartásba vételkor a határozat tartalmazza az erdőtervet is

A haszonbérleti szerződéseknél az 51 %-os bérleti jogosultság kifüggesztés nélkül elvét kell alkalmazni és legyen elég az 50+1 tulajdonos megszólítása törölve a "mindenkit meg kell szólítani" kötelezettséget.

Az erdő rendeltetésénél végig kell gondolni, hogy például maradhat-e a többes rendeltetés, vagy lehetőség nyílik csupán egyetlen rendeltetés előírására. Ez utóbbi csak akkor előnyös, ha Naturás területeken is gazdálkodási rendeltetés írható elő például azon az alapon, hogy az alapfeltétel a kijelölés-kori gazdálkodás folytatása, fenntartása.

Ne a természetességi kategóriák, hanem a rendeltetés legyen a meghatározó.

A körzeti erdőterv legyen a meghatározó a Natura területeken is, míg a fenntartási tervben foglaltak legfeljebb ajánlás jelleggel kerüljenek kiadásra.

A Körzeti erdőtervek vegyék figyelembe a termőhelyi feltételek utóbbi években történt romlását, például a fafajválasztáskor, amihez az alkalmazható fafajok széles skáláját kell felkínálni a gazdálkodónak.

Az erdőtervek jóváhagyását egyszerűsíteni kell (vonatkozó miniszteri rendelet törlése). Az erdőtervi időszak végén legyen csupán a végrehajtásról egyfajta jelentési kötelezettség.

Körzeti erdőtervet továbbra is a hatóság készíthet, de legyen ingyenes, véleményt tulajdoníthasson az erdőtulajdonos, gazdálkodó és valamennyi erdőterv legyen ingyenesen hozzáférhető a neten is.

A jelenlegi erdőfelújítási kötelezettség oldása, enyhítése, gazdálkodó-baráttá tétele indokolt (akár a gazdálkodó által be nem jelentett természeti kár, akár a gazdálkodói hiba miatt nagyon szigorúan szankcionálnak). Ez nem az erdőfelújítást segíti.

Az fahasználati tevékenységet a műveleti lap hatósághoz történő eljuttatását követő 5. napon meg lehessen kezdeni és csupán a befejezése után legyen bejelentési kötelezettség.

A féléves fahasználati jelentéseket törölni kell. Felesleges adminisztráció.

A műveleti lap szerepét, létjogosultságát újra kell gondolni. Ha esetleg megszűnik, jól helyettesíthető záradékolt bejelentéssel.

Az EUTR előírások teljesítése érdekében tervezett Nemzeti Hatóság gazdálkodói befizetésekből működő rendszerének gondolatát kategorikusan visszautasítjuk!

Az erdővédelmi kárbejelentő lapok rendszerét az erdőrendezők és az ERTI segítségével kell megoldani. A gazdálkodó, szakszemélyzet pedig - észlelés esetén - csupán a rendkívüli erdővédelmi problémákat jelentse.

Az erdészeti bírságtételek (EJA) körét általánosan szűkíteni kell és mértéküket jelentős mértékben csökkenteni szükséges.

Az Erdőtörvénnyel párhuzamosan a Vhr-t is módosítani kell, elkerülendő, hogy az új Evt. után annak szellemiségével homlokegyenest ellenkező alacsonyabb szintű jogszabályokkal lehetetlenítsék el a gazdálkodást.

A készletgondozó használat elterjesztése a gyakorlatban (nem tartalmazzák az erdőtervek)

Szabad rendelkezésű erdő kategóriájának megerősítése. Az önerdősült területek  besorolásáról (Evt. hatálya alá, vagy szabad rendelkezésűként) csak a gazdálkodó, tulajdonos dönthet.

Hullámtéri erdők, szabad lefolyás biztosításának szabályozása. Az élet- és vagyonvédelmi érdekek meg kell hogy előzzék a többi szempontot. (A lefolyást akadályozó dús aljnövényzetű, szabálytalan hálózatú erdők lecserélése az érintett területeken tághálózatú, tisztántartott sorközű nemesnyárasokkal.)

Az Erdőtörvény hatálya előtti üzemtervek módosítását egyszerűen és ingyenesen lehessen kezdeményezni (nem pénzért és kétharmados tulajdoni hozzájárulással).

 

Október 5-én Kecskeméten tartotta idei Nagyrendezvényét a MEGOSZ. Elnökük Luzsi József a fenti 27 észrevétel közül az EUTR-re vonatkozót emelte ki külön, illetve elmondta, hogy a MEGOSZ véleménye szerint nem baj, ha megfontoltan és csak lassabban születik meg a soron lévő Erdőtörvény módosítás. Fontosabb, hogy az erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok számára elfogadható, munkájukat segítő jogszabály szülessen, minthogy gyors legyen a módosítás.

A javaslat forrása: MEGOSZ
Összeállította: Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.