FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-11-19

Csapásról csapásra - a Gardena fejszékkel

A tűzifa aprításakor igazi sikerélményekhez jutnak a kandallók kedvelői az új Gardena fejszékkel. A hatékony rönkhasításnak, nagy behatolási erőnek és az optimalizált fejszefejből adódó egyszerű használatnak köszönhetően az aprítás igazi élménnyé válik.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Amikor a nappalok egyre rövidülnek, és egyre hidegebb van, néha semmi nem lazít el jobban, mint a kandalló előtti pihenés, élvezve a lángok melegét, és a meghitt hangulatot. Ami a környezetet illeti, a kandalló környezetbarát alternatíva a többi fűtési rendszerhez képest: nagy előnye, hogy semleges a széndioxid lábnyoma, hiszen a tüzelés által kibocsátott széndioxidot elnyelik a megújuló erdők. Egy köbméter tölgy tűzifa fűtőértéke körülbelül 200 liter tüzelőolaj, vagy 200 köbméter földgáz fűtőértékének felel meg.

A megfelelő fejsze minden esetre

A kandallók tulajdonosai a tűzifát vagy barkácsáruházakban, vagy kertészetekben tudják megvásárolni, esetleg helyi kereskedőknél kérnek közvetlen kiszállítást. A leggazdaságosabb megoldás, ha a rönköket mindenki magának aprítja fel.

A tűzifa aprításakor igazi sikerélményekhez jutnak a kandallók kedvelői az új Gardena fejszékkel. A hatékony rönkhasításnak, nagy behatolási erőnek és az optimalizált fejszefejből adódó egyszerű használatnak köszönhetően az aprítás igazi élménnyé válik. Amennyiben a kertben nevelt fa végül tűzifaként fog szolgálni, a fa kivágásához, gallyazásához és darabolásához a Gardena univerzális fejszéi a megfelelőek. A már kézzel is kényelmesen mozgatható méretű rönköket Gardena hasító fejszével célszerű tovább aprítani. És ha precíz fa-megmunkálásra van szükség, akkor a kisméretű Gardena univerzális fejsze a megfelelő eszköz.

Rönkök hasogatása - gyakorlat teszi a mestert

Rönkhasításhoz helyezze a rönköt egy szilárd tönk hátsó részére. A lábak védelme érdekében a tönk ne legyen magasabb, mint a térde - ha a csapás nem találna telibe. A fejszét a nyél végén kell egyenes kézzel tartani. A stabil állás rendkívül fontos, ezért a lábak vállszéles terpeszben legyenek. Emelje fel a fejszét a feje fölé, és csapjon le erőteljesen. A stabil fogás is előfeltétele a biztonságos munkának. Ez az üvegszállal megerősített műanyag nyelű Gardena fejszék esetében nem probléma. A puha műanyag elemeket tartalmazó markolat pedig könnyebben igazodik a felhasználó kezéhez. A Gardenanál magas prioritást élvez az ergonomikus kialakítás - ennek megfelelően a fejsze nyele elnyeli a becsapódási energiát, csökkenti a rezgést, védve így a csuklót erős ütések esetén is. A könnyű műanyag nyél és a fejszefejben koncentrálódott súly együttesen maximális hatékonyságot garantál - ütésről ütésre. Így a hobbi favágó gyorsan, játszva végez a munkával. A fejszét a rönk élébe kell ütni, így a fa kettéhasad. A Gardena fejszefej másik oldala kalapácsként funkcionál, a fa-, műanyag- és alumínium ékek beverése így gyerekjáték. Ez a tulajdonság egyedülálló a piacon. Más, a kereskedelemben kapható műanyag nyéllel ellátott fejszékkel kifejezetten tiltott az ékek beverése. Ha pedig véletlenül mellé ütne, a nyelet egy szegecselt nemesacél védelem védi. Ha a Gardena fejsze beszorulna a tönkbe, az edzett fej lekerekített sarkainak köszönhetően könnyen kihúzható. A lekerekített sarkak a sérülés lehetőségét is minimalizálják.

Mellesleg a rönkök hasogatásának legegyszerűbb módja, ha a fejszét a rönk keskenyebb részének a szélébe üti, és úgy halad a középpontja felé. Egy rövid megjegyzés: a rönkök hasogatását nem lehet egy nap alatt megtanulni - ne legyen csalódott, ha nem sikerül elsőre.

Kisebb munkákhoz, mint pl. ágak eltávolításához, kisebb átmérőjű fatörzsek feldarabolásához tökéletesen megfelel a Gardena összecsukható fűrész. A motoros és erőteljes eszközök rajongói a Gardena elektromos láncfűrészt kedvelik. És a különösen szűk helyeken a Gardena comfort keretes fűrész 760 minden igényt kielégítő teljesítményt nyújt. A Gardena kerti szerszámokhoz készült kesztyűkkel minden mechanikus és motoros meghajtású eszközzel végzett munka biztonságos a bordázott ujjbegyeknek és az ütéscsillapító párnáknak köszönhetően.

 

Minél szárazabb a fa, annál nagyobb a fűtőértéke. Hogy elérjük az ideális szárazságot, a rönköket érdemes frissen aprítani. Továbbá a rakatolt fát sokkal bonyolultabb aprítani. A fa legideálisabb tárolási helye száraz, jól szellőző, tetővel ellátva. A farakást soha ne közvetlenül a talajra kezdje el rakni, hanem valamilyen száraz felületre úgy, hogy biztosítsa a szabad légáramlást.

 

Mi kerüljön a kandallóba

A kandallóba való ideális tűzifa a nyírfa. Igaz, hogy fűtőértéke nem annyira nagy, mint a bükké, vagy tölgyé, de illóolaja kellemes illattal tölti be az egész szobát, lángja pedig szép kékes színű. Ily módon a kandalló előtt eltöltött esték mindenkinek kellemes élményt nyújtanak.

(x) Husqvarna Magyarország Kft.

 

 

Kapcsolódó írások a FATÁJban:

Husqvarna gépbemutató volt - vasló és kerekes ló (2013-09-25)

Teltházas Husqvarna gépbemutató - vasló és kerekes ló (2013-09-05)

Reflektorfényben a Husqvarna akkumulátoros termékei (2013-06-12)

Itt a füvespályás szezon! A McCulloch is beszáll... (2013-06-03)

Husqvarna nyereményjáték: Szent Iván éj Stockholmban (2013-04-26)

Szelidítsd meg a vadont - Husqvarna őszi ajánlatok (2012-09-07)

Husqvarna 576 XP csúcspozíciókban a Fakitermelő Világbajnokságon (2012-09-06)

Szelidítsd meg a vadont - Husqvarna tavaszi ajánlatok (2012-04-04)

Új-generációs gallyazás - Husqvarna 550 XP / 545 pro (2012-02-24)

Hagyományokban gazdag múlt - Husqvarna (2012-01-27)

HUSQVARNA Láncfűrész bemutató, fadöntő verseny (2011-10-21)

Az új HUSQVARNA AutoTune Láncfűrészek (2011-09-23)

Szelídítsd meg a vadont - Husqvarna őszi akció (2011-09-15)

Kíméletes, vaslovas közelítési módszer bemutatása (2011-06-23)

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.