FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-12-13

Kreatív ötletek fa és papíripari termékekből

Nagy érdeklődés mellett nyitotta meg Dr. Alpár Tibor a Simonyi Károly Műszaki Faanyagtudományi és Művészeti Kar dékánja a Kreatív ötletek fa és papíripari termékekből című kiállítást, amely a Kar hallgatóinak munkáit mutatja be az Erdészeti Múzeumban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A kiállítás január 30-ig tekinthető meg péntekenként 14-17 óráig, szombaton és vasárnap 10-17 óráig.

 

December 4-én este kíváncsi, érdeklődő tömeg várta a már 10 éves jubileumát ünneplő hagyományos Ádventi Fajáték kiállítás megnyitóját. Dr.Varga Tamás, az Erdészeti és Faipari Múzeum igazgatójának, köszöntő szavai után Orbán Júlia versmondó művész mondta el Sütő András novelláját: miért fontos és jó, ha a gyerekek játszanak.

 

Dr. Alpár Tibor, a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar dékánja megköszönte Dr.Gerencsér Kinga és Selmeczi Éva sokévi, kitartó munkáját, amivel a hallgatókat irányították, és természetesen maguknak a hallgatóknak is a játékos munkáját, amivel a mérnöki életre való felkészülésüket megfűszerezték.

Gerencsér Kinga docens asszony 16 éve töretlen lelkesedéssel foglalkozik számos más faipari tantárgy oktatása mellett (mint pl. fűrészipari technológiák, és fűrészipar termelési folyamatok) a hallgatók játékos motiválásával, a fajátékok tantárgy keretében. Látva a kreatív hallgatói lelkesedést Selmeczi Éva három évvel ezelőtt hirdette meg a Papírjátékok és díszítőelemek tervezése és készítése tárgyat. Mind a fajáték, mind a papírjáték készítés tárgyak szabadon választható tárgyak, melyekre évről évre egyre több hallgató jelentkezik. Mindkét oktató nagy lelkesedéssel foglalkozik a hallgatókkal, akik - nem véletlenül - a motiváltabbak, a kreatívabbak közé tartoznak. Valamennyi emberben benne van a homo ludens, a játékos ember, ahogy Johan Huizinga 1838-ban megfogalmazta, az embernek szüksége van a játékra, mint az értelem meglelésének egy elemi formájára. Az elmúlt években a fajáték kiállítás hazánk több városába is ellátogatott, így Budapestre, Zánkára, Pécsre, Debrecenbe, Vácra, Kőszegre. Számos izgalmas munka született, amelyek díjakat nyertek vagy éppen szabadalmaztatott termékké váltak.

A kiállítás tehát két részre bontható: játék a fával és játék a papírral. A fajátékok mind olyan faipari termékekből készültek, amelyek kereskedelmi forgalomban beszereztetők - mint a tipli, spatula, hurkapálca -, és az alkotói kreativitásra bízva, minimális megmunkálással, első sorban ragasztással válnak komplex tárgyakká a hallgatók kezében.

Ki-ki megtalálhatja itt a kedvenc tematikáját: a logikai játékokat, állatokat, bútorokat, de még sakkot is.

A papírjátékok érdekessége, hogy nem feltétlenül új alapanyagból készülnek, hanem lehetnek ezek használt csomagolóanyagok is, mint pl. a tojástálca, használt dobozok vagy a hullámlemez. Ily módon a használt termék nem hulladékká válik, hanem egy új tárggyá ,"re-design" útján.

A bemutatott több mint százféle ötlet hűen tükrözi a hallgatók találékonyságát és kreativitását. Láthatók állatok, járművek, figurák, szerepjátékok eszközei, mozaik rejtvények, és ügyességi játékok mellett nagyon szép ajándék és dísztárgyak is.

A játékokat a jelenlévő gyerekek ki is próbálhatták, a felnőttek megcsodálták az ötletes, csoda-szép játékokat, majd a kiállítók által felajánlott fűszeres forralt bor és sütemények mellett hangulatos beszélgetéssel zárták a résztvevők ezt a szép ádventi estét.

A kiállítás január 30.-ig tekinthető meg az Erdészeti Múzeumban, pénteken 14-17 óráig, szombaton és vasárnap 10-17 óráig. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők Dr. Gerencsér Kinga, Selmeczi Éva és Ott Ágota.

 

FAJÁTÉK kedvelők, gyártók, készítők, forgalmazók oldala a facebookon.


Forrás: NYME SKK

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.