FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-01-14

Megújuló energia: Svédország száguld, mi cammogunk

2020-ra a teljes energiafogyasztás 20 százaléka kell, hogy megújuló energiaforrásból származzon - ezt még 2009-ben írta alá az unió 28 országa. Még van jó néhány év hátra, de az EurObserv'ER adatai szerint míg 2011-ben a teljes energiafelhasználás 13,1 százaléka származott megújuló energiából, addig 2012-ben már 14,4 százalék.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Természetesen nem minden tagállamban ugyanolyan optimális a helyzet. A tagállamoknak csaknem a fele az össz uniós átlag alatt van, köztük hazánk is.

Míg az élenjáró Svédország energiafelhasználásának már több, mint a felét, pontosan 52,4 százalékát megújuló forrásból teremtette elő 2012-ben és Finnország, Lettország és Ausztria is két évvel ezelőtt már az energiájának körülbelül a harmadát hasznosította zöld energiából, addig Olaszország, Franciaország, Görögország, Lengyelország és meglepetésre Németország is már csak megközelíti az összesített uniós átlagot. Csehország, Szlovákia, Írország, Magyarország, Ciprus Belgium, az Egyesült Királyság, valamint Luxemburg és Málta pedig még a 10 százalékos átállást sem haladta meg.

Hazánk a 27 ország közül a 19. helyen áll az elért 9,8 százalékával, és az sem vet ránk túl jó fényt, hogy 2011 és 2012 között csupán 0,7-el sikerült javítanunk az átlagot.

 

Természetesen a 20 százalékos átlag az egész Európára vonatkozik, így vannak előretörők, mint Svédország vagy Finnország és Lettország, vagy éppen Ausztria, amely majdnem a 20 százalék dupláját tűzte ki célul. Hazánk 13 százalékot irányzott elő, amely a jelen helyzetben remélhetőleg tartható lesz.

A sereghajtók között két aprócska államnak, Luxemburgnak és Máltának kell nagyot fejlődnie. Luxemburg 2012-ben az energiafelhasználása 3,1 százalékát szerezte megújuló forrásból, miközben 11 százalékot vállalt 2020-ra, Málta viszont még ennél is rosszabb helyzetben van, mivel 0,3 százalékon áll, pedig 2020-ra 10 százalékos átállást tervezett.

 

De melyek azok a tényezők, amelyeket az EurObserv'ER munkatársai figyeltek?

A megújuló energiákkal foglalkozó direktíva tételesen felsorolja, hogy milyen területeken kell változtatni, ilyen például a bioüzemanyag használata, amely számos országban a várt szint alatt valósult meg. További megújulásra van szükség az alternatív fűtés és a hűtés terén is.

2011-ben azonban segítette az államokat az aránylag mérsékeltebb tél, így az átlagosnál kevesebb fát tüzeltünk el. Egy évvel később, 2012-ben a normális téli időjárás miatt a fa fogyasztás is megnövekedett.

Természetesen az élen járó országok ma már a fűtésre és az elektromosságra használt energiáikat is egyre nagyobb mértékben megújuló forrásból nyerik. Rendületlenül pörögnek a szélmalmok, gyűjtik a napsugár energiáit a napelemek, valamint az egyre fejlődő biogáz és szilárd biomassza is egyre komolyabb lehetőség azoknak, akik élnek vele. 2012-re ezek a technológiák igencsak beindultak és ez is sokat javított néhány ország átlagán. A víz energiájában rejlő lehetőségek a szakértők szerint évről évre hozzák egy becsült átlagot.

Az EurObserv'Er jelentése külön kitér arra, hogy Európa teljes energia fogyasztása - köszönhetően a gazdasági válságnak - 2012-ben is folyamatosan csökkent. Összesen 8 millió tonnával kevesebb fogyott, mint egy évvel korábban.

 

Míg 2011-ben 1133,3 millió tonna olaj egyenértékre becsülték a felhasznált mennyiséget, addig ez 2012-ben 1125,2-re csökkent, miközben jó hír, hogy a megújuló energia mennyiségének becsült átlaga javult, csaknem 13,4 millió tonna olaj egyenértékkel tonnával lett több 2012-ben, mint egy évvel korábban.

 

Forrás: Greenfo

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.