FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-01-15

Fiatalok az Európai Erdőkben - 2014. tanulmányi verseny

Az Országos Erdészeti Egyesület és az "Young People in European Forests" (YPEF) Nemzetközi Bizottság nemzetközi tanulmányi versenyt hirdet 13-20 év közötti fiataloknak. Jelentkezési határidő: 2014. február 20.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Európa, mint kontinens, ezen belül az EU, és a nem EU országok rendkívül változatos természeti és gazdasági környezettel rendelkeznek. E változatos környezet meghatározó eleme az erdő, annak jellegzetes megjelenésével, növény és állatfajaival, tájképi jellemzőivel, valamint az ott folyó emberi tevékenységekkel. Az erdő Európa egyik természetes, természetszerű életközösségeként számos lehetőséget kínál ismereteink bővítésére, a pihenésre, a közösségi és egyéni munkavégzésre. Ugyanakkor országonként és régiónként más erdők és erdészeti feladatok jellemzik.

A YPEF verseny célja, hogy a résztvevő középiskolás diákok megismerjék Európa és az egyes országok erdeit, a természet és környezetvédelemben betöltött szerepüket, és az ehhez kapcsolódó erdészeti tevékenységeket. Objektív kép alakuljon ki bennük a természeti erőforrások megőrzéséről és a velük való fenntartható gazdálkodás szükségességéről saját környezetükben és európai léptékben egyaránt.

A versenyhez csatlakozott országok: Ausztria, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Portugália, Románia, Szlovénia, Ukrajna, Szlovákia, Belgium, Svájc, Norvégia, Görögország, Finnország, Ciprus.

 

A jelentkezés feltételei

13-20 év közötti 2-3 fős csapatok: A versenyre 2-3 fős csapatok jelentkezhetnek, a tagok nem lehetnek fiatalabbak 13 és nem lehetnek idősebbek 20 évesnél a 2013/2014-es tanév kezdetén, azaz 2013. szeptember 1-én.

A verseny nyelve angol (minden csapattag esetében feltétel a nyelvtudás). A verseny nemzeti szakaszának első fordulójában a feladatokat magyarul fogalmazzák meg, a nemzeti és nemzetközi döntő feladatai kizárólag angol nyelvűek.

A jelentkező csapatoknak regisztrációs díjat idén nem kell fizetni. A verseny hazai fordulóit a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás program támogatja.

 

A felkészülési anyag
A verseny felkészülési anyaga 2014. február 1-től a YPEF honlapján található meg, valamint további anyagok érhetőek el a nemzeti szakaszhoz az Országos Erdészeti Egyesület honlapján.

 

A verseny ütemezése

 

A verseny nemzeti szakasza kétfordulós. A legeredményesebben szereplő csapat jut a nemzetközi döntőbe.

A nemzeti szakasz első fordulójában az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális kérdések alkotta teszt mellett a magyar erdőkkel kapcsolatban írandó esszé képezi a verseny feladatait. A verseny nyelve: magyar.

Tervezett időpontja: 2014. március hónap második fele.

A nemzeti szakasz második fordulója során az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális tesztkérdések alkotják a feladatlap kérdéseit. A feladatlap mellett a döntőre, adott témában tudományos posztert kell készíteni minden csapatnak (a poszter témáját és paramétereit az első fordulót követően közöljük). A verseny nyelve: angol.

Tervezett időpontja: 2014. május eleje.

 

A nemzetközi döntőbe kerülő nemzeti csapatokból sorsolással háromfős, többnemzetiségű csapatokat alakítanak. Innét kezdve e vegyes csapatok versenyeznek egymással. A csapatokra háromfordulós megmérettetés vár. Az első egy teszt feladatsor megoldása a kiadott ismeretanyagból. A második fordulót a szabadban, az erdőben bonyolítják le, ahol öt helyszínen kell játékos feladatokat megoldani a csapatoknak. A harmadik fordulóban a csapat megadott témában PowerPoint prezentációt tart a többi csapatnak, amelyben feladata a téma lehető legszakszerűbb, legérdekesebben bemutatása. A prezentáció elkészítése során a házigazdák által biztosított felnőtt segítség igénybe vehető. A versenyt a három fordulóban a legtöbb pontot gyűjtő csapat nyeri meg.

A verseny nyelve: angol.

Tervezett időpontja és helyszíne: 2014. szeptember 29. október 3., Németország.

 

Jelentkezés

A jelentkezési lap (xls) OEE honlapján érhető el. Kitöltve a titkarsag@oee.hu címre kell megküldeni a jelentkezéshez. Figyelem! Egy iskola több csapata is jelentkezhet egy excel fájl megküldésével, de csapatonként külön munkalapot kell kitölteni!

 

Jelentkezési határidő: 2014. február 20.

Forrás: OEE

Kapcsolódó:

3. lett a magyar csapat a YPEF nemzetközi versenyen. FATÁJ 2012-10-03

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.