FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-01-21

Sztár a favágók között - Bozsó Zoltán

Bozsó Zoltán fejszével a kezében alig több mint fél perc alatt kivág egy 30 centiméteres törzsű fát. Az ópusztaszeri férfi úszással, kerékpározással is edz a favágó versenyekre.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Mókusokat megszégyenítő tempóban "szalad fel" a fára az ópusztaszeri Bozsó Zoltán, aki második lett az I. Mátra Kupa Timbersports Bajnokságon. A fakitermeléssel és erdőgazdálkodással is foglalkozó férfi tudását a hódok is megirigyelhetnék: tavaly megnyerte a Dél-alföldi Favágókkal az országos verseny regionális válogatóját is. Egy 30 centiméter átmérőjű fa kidöntésével alig több mint 30 másodperc alatt végez.

- Ez csak egy gyakorlófejsze - mutatta a fényesre polírozott szerszámot Bozsó Zoltán ópusztaszeri otthonában, majd a borotvaéles pengével felszeletelte az asztalon hagyott papírlapot. 

A versenyszerszám ennél is élesebb. A Timbersports versenyen 6 számban indultam, az egyik legnehezebb az volt, amikor pallókról vágtam le a fa csúcsát - mesélte a férfi. A családi ház kertjében felállított gyakorlópályán bemutatta a pallózást: a 2,7 méter magas rönkre pillanatok alatt zsebeket vágott, amelyekbe a pallókat beillesztve egyre feljebb jutott. - Ez a technikát Amerikában fejlesztették ki, ugyanis ott 5-10 méter átmérőjű fákat is vágnak. A pallózással a gyökér fölé tudtak kerülni - mondta az ópusztaszeri férfi.

 

Bozsó Zoltán azt mondja, a versenyen szinte mindig maga alatt vágja a fát. - Az egyik feladatban egy 30 centiméteres rönkön állva hasítjuk félbe a fát. Mivel a penge rendkívül éles, favágás közben speciális munkavédelmi bakancsot és láncharisnyát is viselünk. Ugyanis ez a fejsze nemcsak elvágja a lábat, hanem egyetlen ütésből leviszi - mesélte.

Elmondta, az ország legkiválóbb fakitermelői indultak a mátraderecskei versenyen, őt csak a világbajnokság 7. helyezettje, Juhász István előzte meg. - A Timbersports versenyt az Andreas Stihl Kft. szervezi. A fejszék, motoros fűrészek több százezer forintba kerülnek, nekem szerencsém van: a szegedi márkakereskedés támogat. Áprilisban Ásotthalmon versenyzünk, ami igazi látványosságnak ígérkezik - mondta az országos második favágó. Bozsó Zoltán hozzátette, a mindennapi munka mellett az úszás, a futás és a biciklizés segít neki a felkészülésben. Hozzátette, 13 éves fia, Zoli szeretné a fakitermelést és a versenyzést is folytatni.

 

Forrás: Délmagyar

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.