FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-01-31

Akác felhasználhatósága a nyílászárók piacán - szakdolgozat

Kutatási eredmény: az akác, mint faanyag, felhasználható a nyílászárógyártásban. Ragasztása és felületkezelése nem okoz problémát. Öregbítés nélkül ragasztási tulajdonsága a legjobb volt a többi fafajhoz képest. A benne lévő járulékos anyagok miatt impregnálása elhagyható. Megmunkálhatósága a tölgyekéhez hasonló. Elvárásainknak, kitűzött céljainknak megfelelt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Szakdolgozat:

Hazai akác faanyag alternatív alkalmazási lehetőségének kidolgozása ablakgyártáshoz - Győrfi József, 2012.

 

Bevezetés

Szakdolgozatom témáját azért választottam, mert kiskorom óta faipari műhelyben dolgoztam édesapámmal, és nagyon megszerettem a nyílászárókat, azon belül is az ablakokat. Nem utolsósorban az akác, mint faanyag, már régóta foglalkoztatott, amellyel a fafaj választék bővíthető. Ebben a szakdolgozatban a hazai nyílászáró gyártás számára az akác alapanyag felhasználhatóságát kívánom kidolgozni. Meg próbálok rávilágítani arra, hogy ezt az eddig erre a célra nem alkalmazott fafajt alapanyagként alkalmazza az ipar, ezzel új piacot nyitva meg.

Az akác alapanyag megmunkálási, ragasztási tulajdonságaira elegendő elméleti és gyakorlati tapasztalat áll rendelkezésre, amely az ablakgyártási alkalmazhatóságot alátámasztja. Az akác időjárásállósága tekintetében, kültéri nyílászáróként történő alkalmazása azonban még nem eléggé feltárt, ezen a területen a tapasztalatok még hiányosak.

A szakdolgozatban alkalmazott vizsgálati módszer (felületöregbítési eljárás) pontosan a kültéri nyílászárók tényleges klimatikus terhelését (csapadék, UV sugárterhelés) hivatott szimulálni. Azért választottam e fafajt, mert az országban nagy mennyiségben fordul elő és nyílászárók terén a felhasználási területe még szűkös. Talán ezzel a fafajjal ki lehetne váltani más drága (és legygakrabban import eredetű) alapanyagokat. Ami az akác mellett szól, hogy nagyon tartós, kemény, szép színnel rendelkezik tehát esztétikusnak mondható. Korábban folytak már sikeres kísérletek az akác, mint alapanyag ablakgyártási célú alkalmazásával kapcsolatban (Copernicus program 2000). Inkább a Benelux államokban folytak vele kísérletek, mint belső ajtók, de az anyagban lévő feszültségek miatt a táblásított betétanyagok megnyíltak. A későbbiekben taglalom azt a modifikációs eljárást, amivel ezek a feszültségek kiküszöbölhetőek lehetnek, illetve lesznek is.

 

Eredmény

Összességében elmondhatom, hogy az akác alkalmazható a faiparban, mint nyílászáró. Öregbítés után a merantihoz hasonló tulajdonságokkal bír, de sokkal tartósabb. A három akác mintatest (fehér, világosbarna, barna) közül a világosbarna mintatest színelváltozása volt a leglátványosabb.

 

Javaslat további vizsgálatokra
Az eddigi eredmények bíztatóak, de vannak lehetőségek, amelyek megfontolandóak. Esetleges további vizsgálatok elvégzése (a szakdolgozat lehetőségeit meghaladó vizsgálatok). Javasolható egy valós körülmények között végzett homlokzatba beépített többéves tartóssági, illetve a hőkezelt fedőréteggel végzett kontroll vizsgálat. Gyakorlati adatokkal kell igazolni minden új terméket a rendszeresítés előtt. Amennyiben ez nem történik meg, de sorozatgyártásra kerülne sor, esetleg évek múltán derülnének ki a problémák, a garanciális hibák miatt az adott cég tönkre is mehet. Tehát mindenképpen javasolnám egy komplett ablak beépítését egy tetszőleges falkávába és annak folyamatos vizsgálatát. Ez az ellenőrzés több éves ciklust foglalna magába. Azoknak az eredményeknek a kiértékelése során lehetnénk teljesen biztosak abban, hogy az akáccal ki tudunk váltani más drága faanyagokat. A hőkezelt faanyag mostanra reneszánszát éli. Folyamatosan jönnek ki az újabbnál újabb hőkezelt tömbök. Ezt az akácnál is érdemes lenne vizsgálni, mint már említettem végeztem kísérleteket a hőkezelt akác faanyaggal. A deszka vastagságú anyag teljes egészében homogén lett. Nem voltak rajta láthatóak repedések, semmilyen hibát nem tapasztaltunk nála.

 

A teljes szakdolgozat itt érhető el.

Forrás: Győrfi József faipari mérnök

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.