FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-02-18

Zöldítés, ökológiai célterület a KAP 2014-20-ban

A zöld komponenst 2015-től kötelező alkalmazni a gazdáknak. Kérdés, hogy ennek az ökológiai célterületet érintő részében hogyan kap szerepet az erdő, az erdősítés.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A 2015-től működő új támogatási rendszerben kötelező elemként megjelenik a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, az úgynevezett zöldítés, mondta Czerván György a Közös Agrárpolitika (KAP) új támogatási modelljét bemutató rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján, Tatán.

 

 

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár hozzátette, az idei átmeneti év nem hoz változást a támogatások rendszerében, könnyítés azonban, hogy az előlegfizetéshez már nem kell brüsszeli engedélyt kérni, a kifizetések a szokott módon, október 16-tól rendben megkezdődnek.

Czerván György kifejtette, hogy a Kormány - a Nemzeti Agrárkamarával történt egyeztetetését követően - tavaly év végén döntött arról, hogy továbbra is az egyszerűsített területalapú támogatási rendszert (SAPS) alkalmazza 2021-ig. A magyar termelők által jól ismert konstrukció továbbra is biztosítja a közvetlen támogatások széleskörű és gördülékeny igénybevételét.

Az előadás során Czerván György bemutatatta az új támogatási rendszer kötelezően és önkéntesen alkalmazandó elemeit, amelyek közül nagy hangsúlyt fektetett a kötelező támogatási elemként megjelenő "zöld komponensre". A hivatalosan "a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtott támogatásnak" nevezett intézkedés keretében a tagállami éves közvetlen támogatási keret 30%-át kell felhasználni. A konstrukció ösztönző hatása révén javulhat a környezetvédelmi teljesítmény, amely uniós szinten képes elősegíteni az éghajlat és a környezet szempontjából kedvező mezőgazdasági gyakorlat elterjedését. Az egyszerűség kedvéért csak zöldítésnek nevezett jogcím keretében - az uniós előírás alapján - 3 alapvető intézkedést kell alkalmazni:

 

1.      A terménydiverzifikáció. A vetésváltás gyakorlatán túlmutató követelmény keretében 10 hektár szántó alatt 1 növényt, 10 és 30 hektár szántóterület között 2 különböző növényt, míg 30 hektár szántóterület felett már 3 eltérő növény kell termeszteni.

2.      Az állandó legelők fenntartása. Országos szinten a gyepterületek nagyságát legfeljebb 5%-kal lehet csökkenteni 7 év alatt. Könnyebbség az egyes termelőknek, hogy a követelmény nemzeti szinten teljesíthető, így az egyes termelők esetében ettől el lehet majd térni.

3.      Ökológiai célterületet. A mezőgazdasági üzemek biológiai sokféleségének megőrzése és javítása, így az ökológiai célok teljesülése érdekében területeket kell elkülöníteni.

 

Az államtitkár jelezte azt is, hogy a fenti intézkedések alól egyenértékű gyakorlatok keretében egyes üzemtípusok mentesülhetnek akkor, ha egy vagy több követelményt automatikusan teljesítenek (pl. biogazdaságok, vagy egyes AKG programok).

A KAP változásait bemutató előadássorozat keretében legközelebb 2014. február 27-én Hódmezővásárhelyen tájékoztatja a termelőket.

Forrás: VM Sajtó

FATÁJ kiegészítés:

A 2014-20. időszakra vonatkozó KAP reformot az EU Bizottság hivatalosan 2013. október 12-én mutatta be. Érdemes végignézni ennek magyar nyelvű anyagát (30 dia). Ennek 5. oldalán látható, hogy az összesen 435,5 Md Eurós 2014-20-as KAP költségvetés 2/3-3/4-ét a közvetlen kifizetések fogják kitenni, aminek 30%-át kötelező "zöldítésre" felhasználni. Tehát nem csekély összegről van szó.

A zöldítés 3 fő megoldása közül az ökológiai célterületek elkülönítése és működtetése terén - bár ennek pontos részleteit az erdészeti érdekképviseleteknek még nem sikerült tisztázni - logikusan adódik, hogy fontos szerepe legyen az erdőknek, az erdősítésnek is.

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.