FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-02-28

Egzóta fa alapanyagok - Wengé

A wengé változatos, színes rajzolataival egyike a legszebb dekorációs és műbútorasztalos fáknak, mind tömörfaként, mind furnérként. Miután nagyon kemény és alaktartó is, nagyobb igénybevételű szerkezeti fának is használják (pl. lépcső, parketta), időjárás-állósága okán vagongyártásra is.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A nemzetközi kereskedelemben a szintén gyakran használt kongói paliszanderen kívül a wengé név vált általánosan használttá. Helyileg még a következő elnevezése használatosak: awong (Kamerun és Egyenlítői-Guinea), nson-so és awong (Gabon), n'toko és n'gondou (Kongó) mboto, bokonge, tshikalakala, dikala-kala, dikela, kiboto, monkonge, mundambi (Kongói Demokratikus Köztársaság).

A wengé a Miellettia nemzetség fagazdaságilag legjelentősebb fája, melynek Afrikában számos faja megtalálható, közeli hozzá a panga-panga (milettia stuhlmannii). A wengét először Thollon  és Brazza fedezte fel 1883-ban, Közép-Kongóban, a Stnley-medencében. Nem szabad összetéveszteni a közeli rokon, kávébarna színű lonchocarpus nemzetséggel.

 

 

Előfordulás

A wengé a párás, egyenlítői örökzöld erdők lombos fája, előfordulásai a Kongó-medence nedves talajaira koncentrálódnak. A wengéfa, ha nem is gyakorian, Dél-Kameruntól Gabonig megtalálható, parkokban és sétányokon ültetve is találkozhatunk vele. Az összes többi millettiafaj egyesével elszórtan a nyugat-afrikai és egyenlítői erdőkben mindenhol megtalálható. A panga-panga csak Kelet-Afrikában terem.

 

 

A fa (növény) jellemzői

A wengé közepes nagyságú, többnyire bokrosan növő fa. Észak-Gabonban max. 20 m magasságot ér el, a törzsátmérő 60-100 cm. A hengeresnek mondható, de ritkán egyenes növésű törzsek hasznosítható hossza 8 m körül van, nagy ritkán a 12 m-t is eléri. A 10-12 mm vastag kéreg alul szürke és gyakran foltos, fent szürke-rózsaszín tónusú. Simának tűnik, de közelebbről nézve vertikális, lencse formájú dudorok vannak rajta. Bevágáskor mérgező, ribizliszínű nedvet bocsát ki.

Jellegzetes a dekoratív, gömbölyű, idősebb korban ernyő alakú korona. A fa biztos ismertetőjegyei a talajon távolabb fekvő levelek, melyek sokáig megőrzik friss, sárga színüket.

 

 

A faanyag jellemzői

A fehéres-világosszürke, 3-6 cm széles szijács igen határozottan elkülönül a geszttől, mely frissen fakóbarna, majd a száradás során sötétbarnára-feketebarnára sötétedik be, egészen az ibolyabarnáig, keskeny, barna, finom erezéssel, Hosszanti metszeten a színes parenchyma feltűnő, világosbarna sávozást mutat. Radiális metszetben fekete, ill. barna-fekete erezés látható.

A kisszámú, nagyon durva, ovális pórus többnyire egyesével, szétszórtan elrendezett, homlokmetszetben szabad szemmel is jól felismerhető; részben sötétebb, részben világosabb zárványokkal telített. A pórusbarázdák a vágási felületeken jól láthatók. A hosszanti parenchyma világos, tangenciális szalagok formájában fut a tracheákat körülvéve. A nagyon vékony bélsugarak alig észrevehetőek, emeletes felépítésük tangenciális metszetben egy finom harántrajzolatot hoz létre.

A tangenciálisan vágott wengé kissé hasonlít a borassuspálmára és a paliszanderre, emiatt a kereskedelemben rendszeresen ebbe a csoportba sorolják. A wengé egyébként egy egyenes rostú fa, kétszínű struktúrával. Gyakran fordul elő csavart növés.

Nyerssűrűsége (Q12) 0,86 g/cm3 körül van, a friss rönk döntési súlya 1200 kg/m3-rel kalkulálható. A wengé zsugorodása származéktól függően erősen változó, 10,6-19,5% között mozog (radiális irányban 10,0%, tangenciális irányban 6,3%).

Feldolgozás és felhasználás

Ennek a kemény, nehéz fának nagyon jók a mechanikai tulajdonságai, rugalmas, elég jól hasítható, törésszerkezete hosszú rostú. Kísérletek során dinamikus terhelés tekintetében a hikorival egyenértékűnek bizonyult. A fa nagyon tartós is, időjárás-, gomba- és termeszálló, csupán a fúrókagylók veszélyeztetik. Egyes állományokban - különösen Quesso térségében - gyakori a belső féregfertőzés (mulot). A wengéfa lassan szárad, de megfelelő kezelés és vezérlés mellett alig hajlamos a repedésre és vetemedésre. Száraz állapotban jó az alaktartás ellenálló-képessége.

A fa keménysége és nehézsége ellenére is minden szerszámmal könnyen megmunkálható, csak a fűrészelésnél szükséges kissé nagyobb energia ráfordítás. Késelhető, hántolható, jól esztergálható és faragható. A gyalult felületeknek matt fénye van.

Durva struktúrájú felépítése miatt mindenféle felületkezelése nehéz. Eddig a DD, alkid- és poliuretán-készítmények váltak be a legjobban, ha a nedvességtartalom 12 % alatt van. Enyvezése ugyancsak nehéz, leginkább a kazein- és műgyantaalapú enyvek váltak be. Csavarozásnál és szegelésnél előfúrás szükséges. Furnérgyártásnál a negyedradiális beállítás ajánlott. A wengé változatos, színes rajzolataival egyike a legszebb dekorációs és műbútorasztalos fáknak, mind tömörfaként, mind furnérként. Miután nagyon kemény és alaktartó is, nagyobb igénybevételű szerkezeti fának is használják (pl. lépcső, parketta), időjárás-állósága okán vagongyártásra is.  Nagy dinamikus szilárdsága miatt sílécek, fegyveragyak és hasonlók készítésére is alkalmas. Jó minőségű furnér előállításához megfelelő gőzölés és forrón történő késelés szükséges.     

Termőhelyén utasszállító hajók színvonalas belső berendezéséhez, faragványok és vallásos szobrok készítéséhez is szívesen használják. Kongóban bútorokat és gyártanak a wengéfából.

 

Külkereskedelem

Ennek a fafajnak a legfőbb exportőre a Kongói Demokratikus Köztársaság. Mintegy 30 éve már Észak-Kongóból is exportálják. Jó szilárdsági tulajdonságai és dekoratív megjelenése ellenére a wengé csak lassan került be az európai piacra.

 

Írások exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Amerikai hárs

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Durian

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete cseresznye

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Füge/Ficus

Egzóta fa alapanyagok - Gintungan

Egzóta fa alapanyagok - Gmelina

Egzóta fa alapanyagok - Kanazo

Egzóta fa alapanyagok - Keledeng/Kenyérfa

Egzóta fa alapanyagok - Keruing

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Malaj Kauri

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

Egzóta fa alapanyagok - Moabi

Egzóta fa alapanyagok - Muhugu

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Ovengkol

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Szikomor

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

Egzóta fa alapanyagok - Tasmániai tölgy

Egzóta fa alapanyagok - Vajdió

 

20 éves a Zol-Gém Kft. (2013-09-18)

 

 

 

 

 

 

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

Az írás megjelent a Magyar Asztalos 2012/12. számában.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.