FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-03-05

Kis költségvetésű környezettudatos ház

Két éve még egy sátorban élt az a török semmi közepén Atulya Bingham, aki megelégelve a víz és áram nélküli életet úgy döntött, ő bizony környezetbarát házat épít magának. A sárból készült földrengésbiztos házikóra mindössze 1 millió 125 ezer forintot költött, s már kibírt egy 6,1 földrengést.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Atulya Bingham hetekig egy sátorban élt a török hegyvidéken, de mivel jött a hideg, így lépnie kellett. Így jött létre az az 5000 dolláros (kb. 1 125 000 forint) környezettudatos otthon, amit mindössze hat hét alatt húzott fel: Atulya azt állítja, hogy mielőtt belevágott az építkezésbe azt sem tudta, hogy mi az gerenda.

A török hegyvidéken egy kavicsos alapú 3 méter sugarú kör képezi a házikó alapját, no meg a sár, amit műanyag zsákokba töltenek, és kombinált szögesdrótokkal rögzítenek. Az earthbag-háznak nevezett építményt magyarul homokzsák- vagy földzsák-háznak lehet fordítani.A technológia lényege abban áll, hogy különféle anyagokkal, például homokkal vagy földdel megtöltött zsákokat kell egymásra halmozni. Ezeket a zsákokat olyan szorosan kell egymáshoz illeszteni, hogy azok szilárd szerkezetet alkossanak. Atulya háza is ennek a technikának köszönhetően állta ki a földrengést, de szerinte a kavicsos alap és a kör alaprajz is segített abban, hogy tényleg földrengésbiztos struktúrával rendelkezzen a háza. Erre bionyíték, hogy a kunyhója már túlélt egy 6,1 erősségű földrengést, és elmondása szerint otthona pontosan ugyanolyan állapotban volt a természeti katasztrófa után, mint előtte. Ezek mellett persze a háznak nagy előnye még, hogy falai nagyon jól megtartják a hőt. (Ezzel a technológiával épített házaknál bebizonyosodott, hogy sokkal hosszabb ideig képesek megtartani a hideget vagy a meleget, mint például a szalmabálás technológiával épült házaknál - írja a honlapja.)

Ahogy fent is írtuk maga a házikó megépítése mindössze hat hetet vett igénybe, annak vakolása illetve belső falainak díszítése viszont még két hónapig tartott. Atulya elmondása szerint ugyanis a számos probléma felmerült a vakolásnál: a túl sok illetve a túl kevés anyag repedéseket okozott a falon ezért húzódott el a munka.

A kunyhója eredetileg iráni találmány: Nader Khalili a NASA felkérésére fejlesztette ki ezt a házépítési módszert, s állítólag így a Holdon vagy a Marson is kialakíthatók lennének emberi települések.

 

Akik Atulya Bingham házát le akarják utánozni, azok a honlapján lépésről lépésre megnézhetik, hogyan kell megépíteni egy ilyen épületet.

Forrás: TervLap

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.