FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-03-13

Magyarország megakasztotta az idegenhonos özönfajok EB javaslat vitáját

A magyar agrárdiplomáciának sikerült megakasztania az idegenhonos özönfajokról szóló, a magyar akácot valamint több tízezer méhész és erdőgazdálkodó megélhetését veszélyeztető EU bizottsági javaslat tárgyalását.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A magyar agrárdiplomácia óriási sikere, hogy sikerült megakasztani az idegenhonos özönfajokról szóló, a magyar akácot valamint több tízezer méhész és erdőgazdálkodással foglalkozó ember megélhetését veszélyeztető bizottsági javaslat tárgyalását. Magyarország a kezdetektől fogva hangoztatta, hogy nem egyezik bele abba, hogy az EU korlátozhasson vagy betilthasson gazdaságilag és társadalmilag jelentős növény- és állatfajokat - jelentette ki Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő.

Az Állandó Képviselők Bizottsága, az ún. COREPER március 12-i ülésén Magyarország ellenszavazatával megvétózta az erre irányuló javaslat további tárgyalását. Magyarország fontos győzelmet aratott, hiszen a tegnapi döntéssel a kérdés lekerült a napirendről, s így a magyar akác megmenekült.

"A magyar diplomácia határozottan és felkészülten képviselte a magyar érdekeket, ennek köszönhető ez a kiemelkedő siker. Az akácnak gazdaságilag és társadalmilag kiemelkedő jelentősége van Magyarországon. A magyar erdőterület egynegyede ugyanis akác. Az akác esetleges visszaszorítása vagy betiltása pedig több tízezer méhész, erdész és faiparban dolgozó szakember megélhetését veszélyeztetné. Ezt nem engedhetjük!" - emelte ki Glattfelder Béla.

Magyarországnak azért kellett ilyen keményen fellépnie, mert sem a Bizottságtól, sem a Tanácstól nem kapott biztosítékot arra, hogy az akácot mentesíthetjük a korlátozások alól.

"Az akác megvédését és elismertetését célul kitűző Akác-koalíció küldetése - bár legfontosabb feladata az uniós korlátozások megakadályozása volt - a tegnapi siker ellenére még nem ért véget.  A hungarikummá minősítés folyamata még tart, ennek további támogatását különösen indokolja, hogy az elmúlt hetekben a kezdeményezés ellen többen felszólaltak. Mégis reméljük, hogy a hungarikummá minősítés május végéig megtörténik. Ezt követően az akác hasznosítását érintő magyar jogszabályok felülvizsgálatára lesz szükség. Különösen a 2009-ben elfogadott erdőtörvény és végrehajtási rendeletei szorulnak felülvizsgálatra, mert azok indokolatlanul korlátozzák az akáccal való gazdálkodást" - hívta fel a figyelmet Glattfelder Béla.

"A magyar agrárdiplomácián túl hálával tartozunk mindazoknak, akik ez idáig - közel hetvenezren - aláírták az akác és az akácméz hungarikummá nyilvánítását indítványozó kezdeményezést. Ez az ügy az elektronikus petíciók történetében rekordot döntött. Magyarországon, az interneten soha semmilyen más ügyet nem támogattak még ennyien az aláírásukkal. Ez továbbra is arra kötelez minket, hogy mindent megtegyünk az akác védelme és társadalmi elismertetése érdekében!" - zárta szavait a Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő.

Glattfelder Béla

Magyarország viszont egyrészt azzal érvelt, hogy a fehér akáccal való gazdálkodásra Magyarországon szigorú szabályok vonatkoznak, egyes területeken a termesztése támogatott, máshol pedig az irtása, másrészt pedig azzal érvelt, hogy a Magyarország számára kiemelten fontos méztermelés szempontjából a fehér akác kulcsfontosságú. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a múlt héten levelet is írt Janez Potocnik környezetvédelmi biztosnak, biztosítékot kérve tőle, hogy a fehér akác semmilyen esetben sem kerülhet fel a tiltólistára.

Potocnik szóvivője kedden az MTI megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a bizottság a lista összeállításakor minden gazdasági és társadalmi szempontot figyelembe fog venni. Joe Hennon emellett azt is közölte, hogy a brüsszeli testület kockázatelemzés és tudományos bizonyítékok alapján, a tagállamokkal együttműködve javasolja majd egyes fajok tiltólistára tételét.

Diplomaták szerint ugyanakkor bevett gyakorlat, hogy a bizottság írásos nyilatkozatban ad garanciát, tesz ígéretet tagállamoknak valamilyen kérdésben, és ez esetben is megtehette volna, hogy kijelenti: egyes fajok biztosan nem kerülnek fel a listára. Az akácért aggódó magyarok mellett a dánok és a britek is aggodalmuknak adtak hangot. Koppenhága a prémje miatt tenyésztett amerikai nyérc listára kerülését szeretné megakadályozni, London pedig a vízijácintot mentené meg.

Az Európai Unió úgynevezett rendes jogalkotói folyamatában mind az EP-nek, mind a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanácsnak rá kell bólintania a javaslatra. Az előkészítő munka az úgynevezett állandó képviselők bizottságában folyik. Itt nyílt lehetősége Magyarországnak arra, hogy blokkolja a kezdeményezést.

A rendes jogalkotói folyamat első lépéseként az Európai Bizottság beterjeszti javaslatát - ez ebben az esetben tavaly ősszel történt meg, majd ha a tanács és az Európai Parlament meg tud állapodni egymással, akkor az Európai Parlament plenáris ülésen szavaz a tervezetről.

A tanácsban különlegesen kialakított súlyozással, a tagállamok minősített többségének támogatására van szükség. Viszont ebben az esetben a tanács és a parlament olyan jogszabály-szövegben állapodott meg, amelyet ebben a formában a javaslattevő Európai Bizottság nem tudott támogatni, így pedig csak ellenszavazat nélkül lehetett volna elfogadni a tervezetet. Magyarország viszont, miután nem kapott garanciát arra, hogy az akác nem kerül fel a listára, megvétózta a kezdeményezést.

"Az utóbbi napok fejleményei alapján valós veszélye volt annak, hogy a rendelet elfogadásával kikerül Magyarország kezéből az akác kezeléséről való döntés lehetősége, illetve veszélybe kerül a több tízezer ember megélhetését biztosító akác termesztése" - közölte Várhelyi Olivér az MTI-vel, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy az Európai Parlament mandátumának nyári lejárta előtt a kérdés nem kerül újra napirendre.

Forrás: hirado.hu

Kapcsolódó:

Az EU-nak semmi köze ahhoz, hogy Magyarországon milyen fák nőnek FATÁJ 2014-03-12

Fehér akác - Brüsszel figyelembe veszi majd a társadalmi és gazdasági megfontolásokat FATÁJ 2014-03-12

Flórakonferencia és Akác Vitafórum FATÁJ 2014-02-21

Akác Koalíció tagjai aláírták az akác és az akácméz hungarikum kezdeményezését FATÁJ 2014-02-07

A VM gondoskodik az akácról FATÁJ 2014-02-04

Százmillió forintos forrás a méhészeti ágazat versenyképességének növelésére kormany.hu 2014-02-02

Megalakult az Akác Koalíció FATÁJ 2014-01-27

Legyen az akác hungarikum 2014-01-27 aláírási kezdeményezés

Magyar erdők megítélése / Az akác megítélése - online kérdőív FATÁJ 2014-01-22

Az akácüldözés megállítására szólított fel Glattfelder Béla FATÁJ 2014-01-17

A faültetvényekhez FATÁJ 2014-01-17

EU az idegenhonos özönfajok ellen FATÁJ 2014-01-02

 

HUNGAROBINIA

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.