FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-03-21

Öko City kiállítás a Construmában április 2-6.

Hamarosan a közel 0 energiafogyasztású épületek építése lesz a jogszabályi követelmény. E cél eléréséhez már most bemutatja az április 2-6. közötti Construma keretében az Öko City stand és az abban felépített mintaépület.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A Construma szakvásár "A" pavilonjában mintegy 1000 m2-es területen lesz az Öko Város, Öko City, amely területen az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának tagjai az energiahatékony, környezetbarát épületek létrehozásának lehetséges megoldásait, szerkezeteit, anyagait, valamint a vonatkozó új előírásokat, szabályokat mutatják be.

E területen belül felépítenek egy 50 m2-es közel nulla energiaigényű épületet, melyen a látogatók egyszerre többféle megoldást is megismerhetnek. A bemutató épület a jelenleg forgalomban lévő termékekből készül. Energia Tanúsítvány szerinti besorolása A+, sőt a majd 2020-ban érvénybe lépő jogszabályok szerint is eléri ezt a szintet és megfelel a közel 0 energiaigényű épület előírásainak. A tervezők azzal számoltak, hogy a C kategóriához képest kivitelezési költségei mindössze 5-8%-kal magasabbak.

Minderről az Öko City honlapján lehet további részleteket megismerni. A március 18-án tartott sajtótájékoztatón az Öko Cityt Kárpáti József, ÉVOSZ tagozati elnök mutatta be.

 

 

Mindezek háttere, hogy a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet módosítja majd az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletet. Ennek következményeként a pályázati forrásokat felhasználó épületeket 2015-től az újonnan meghatározott, költség-optimalizált követelményszintnek megfelelően kell építeni. A szabályozás 2018-tól pedig minden egyéb épület építése és felújítása esetén is kötelező lesz. A tapasztalatokat és a legjobb műszaki megoldásokat a Belügyminisztérium az e-epites.hu oldalon foglalta össze, gazdaságos felújítás címen.

2019-től minden új középületet, 2021-től pedig minden egyéb új épületet közel nulla energiaszinten kell megvalósítani. Továbbá a felhasznált energia 25%-át megújuló energiából kell nyerni. A részletes előírásokat a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia tartalmazza. A március 18-i sajtótájékoztatón mindezt dr. Csizmadia Tamás, a BM Sajtó Főosztály főosztályvezetője mutatta be.

 

A FATÁJ részéről azt vélelmezzük, hogy a fenti szabályozás változás hatására az építkezéseken belül nőhet a könnyűszerkezetes megoldások és ezen belül is a fával építés részaránya, a fának építésben felhasználása. Így a faiparban, fakereskedelemben érdekelteknek bizonyára hasznos lesz meglátogatniuk a Construma keretében az Öko City standot. Sőt előtte vagy utána pedig ugyanott a fatermékek előállításához szükséges gépek, szerszámok és egyebek szakvására a Lignonovum felkeresését sem szabad kihagyni.

Forrás: Öko City sajtótájékoztató és a fenti kapcsolók
Fotó és összeállította: Mőcsényi Miklós

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.