FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-04-15

Méteres fába vágták a fejszéjüket

Tilos a fejszét dobálni, sujtásirányba se álljon senki - hangozott a figyelmeztetés a szombati ásotthalmi fakitermelő versenyen. Megnéztük, a profik hogyan hasítják félbe három ütéssel a méteres rönköt, de azt már nem tudtuk meg, mit jelent a svéd gallyazás.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


- Én is szoktam fát vágni, gondolom ezek a fiúk sem csinálják másképp - jegyezte meg egy idősebb férfi szombaton a III. Dél-Alföldi Stihl Regionális Fakitermelő Versenyen, miközben megtermett favágók a kombinált daraboláshoz készültek. Mire az éltesebb néző lépésről lépésre elmagyarázta, hogyan hasogatja fel a téli tűzrevalót, addigra a fakitermelők legallyaztak, majd háromba vágtak és egy köbméteres rakásba pakoltak két darab, 3 méter hosszú, negyven centi átmérőjű nyárfát. A férfi ezt látva megjegyezte, neki ez tovább tart.

Hét megye 12 csapatának 48 versenyzője küzdött egymással szombaton a Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium udvarán a régió legjobb fakitermelője címért. A napsütéses hétvégén közel 200-an figyelték, hogy kell szakszerűen fát vágni, vagy éppen motorfűrészen láncot fordítani. A favágók versenyén arra is felhívták a figyelmet, hogy a fakitermelés az egyik legveszélyesebb munka a világon, ezért megtiltották a versenyzőknek, hogy a fejszét, a motorfűrészt dobálják.

- Egy a lényeg, a fejsze sújtásirányába ne álljon - mondta a munkavédelemért felelős bíró kollégánknak, majd megmutatta: a közel 5 kilós szerszám még a vastag fán is könnyedén keresztülhatol. - Az első hat jut az országos döntőbe - árulta el Marozsán Zoltán. A szervező hozzátette, a favágók kombinált darabolásban, gallyazásban, sarangolásban és gépszerelésben mérik össze tudásukat. - A 40 centiméteres, 7 fokban megdöntött rönkből úgy kell motorosfűrésszel egy teljesen merőleges korongot levágni, hogy először alulról vágunk, majd fentről folytatjuk. Két milliméteres eltérésért már büntetőpont jár - magyarázta az első szám lényegét Bozsó Zoltán, a szegedi DALERD - Nagy István csapat tagja. Az ópusztaszeri favágó megjegyezte, nem kötelező svéd módszerrel gallyazni.

 

Azt már nem tudtuk meg, mit is jelent pontosan a svéd gallyazás, ugyanis az AC/DC dübörgésére elstartolt a verseny. A marcona kinézetű férfiak felkapták motorfűrészt, nekiláttak a korongvágásnak. Mire a korong a homokba hullott, a társaik is a színre léptek: alig 25 másodperc alatt legallyazták a három méteres rönköket. Hossztoló léccel és a kacorral kijelölték az egyméteres szakaszokat, majd feldarabolták a nyárfát. Utolsó mozzanatként a közel 5 kilós fejszével hosszában félbehasították a 60 kilós rönköket, majd a fákat egy köbméteres rakásokba hordták.

- Fogjuk rá, először vagyunk itt - mondta levegő után kapkodva a kimerítő favágás után Csillag Richárd arra a kérdésünkre, hogyan sikerült a verseny. A Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola kettes csapatának tagja úgy látta, a rönkvágás hibátlanul sikerült, ugyanakkor hosszmérésnél tévedtek. - Nem kapkodtunk, a gallyazás is jól ment, a következő még jobb lesz - tette hozzá a fiatal erdésztanuló. - Kettő, három ütéssel sikerült hosszában elhasítani a 60 kilós fát, ez jó eredmény - mondta Bozsó Zoltán, aki csapatával 2 perc 34 másodperc alatt végezett a feladatokkal.

És, hogy mi értelme egy fakitermelő versenynek? A szakemberek szerint a megmérettetés segít bemutatni a favágók mindennapjait, ugyanakkor a gyors és biztonságos munkavégzéshez is hozzájárul. Az erdészektől megtudtuk, Ásotthalom a legerdősebb a megyében, a település több mint 50 százalékát fa borítja. - Egyre több az erdő, mind az árterekben, mind a homokos részeken. Az 1700-as évek akácot telepítenek a környékre, ezzel sikerült megakadályozni a futóhomok terjedését - mondta az egyik erdőmérnök. Hozzátette, az alacsony termőképességű földek kiválóak az erdősítésre. A regionális fakitermelő versenyt harmadjára is a Bozsó Zoltán, Zsótér Zoltán, Strubel József, Mészáros Gergő alkotta, DALERD - Nagy István csapat nyerte.

 

Forrás: Délmagyar

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.