FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-04-18

Király Lajos emlékszoba avatása

Az EGERERDŐ Zrt. az elmúlt hétvégén, április 12-én egy különleges, meghitt esemény házigazdája volt, mely keretében Király Lajos (1894-1970) okleveles erdőmérnök emlékszobáját avatták fel a szilvásváradi Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumban, mely évtizedekkel ezelőtt a család otthona volt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A rendezvény helyszínére "királyi" vonat szállította a család apraja-nagyját, akiket a múzeumnál Vivaldi Tavaszának dallamai fogadták. Az ünnepelt, hét felnőttkort is megélő gyermekének népes családjából több mint százan megtisztelték jelenlétükkel a neves eseményt. De a leszármazottak mellett számos ismerős, és Király Lajost tisztelő erdész kollega is részt vett az avató ünnepségen.

Az ünnepi műsor keretében, nemcsak mint elismert erdész szakemberre, hanem mint családfőre, apára is emlékeztünk. Három, még ma is élő gyermeke közül, Király Ilona, költő Apám című versével csalt könnyeket sok-sok vendég szemébe, majd az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója, Dobre-Kecsmár Csaba köszöntötte az egybegyűlteket.  Apja munkásságát, a legfiatalabb élő gyermek, Király Péter méltatta, visszaemlékezve édesapja szülőföldjére, Selmecbányára, katonaéveire és a szilvásváradi őrgrófi birtokon tett szolgálatára. Megtudtuk, hogy apja nevéhez fűződik a szálalóvágás bevezetése, a mobil fémcsúszda szabadalmaztatása, de ezek mellett szerteágazó vízgazdálkodási és országfásítási tevékenységet is végzett. Nagy szerepet játszott a Bükk turizmusának fellendítésében, ennek köszönhetően zsombolyt és barlangot is neveztek el róla a hegységben. Király Lajos munkásságára már több szakmai lapban emlékeztek utódai, Wágner Tibor cikke az Erdészeti Lapok 2012. évi májusi számában, míg Pápai Gábor képzelt riportja a Gyökerek és lombok 8. kötetében olvasható az ünnepeltről.

A megemlékezés végén a Kanadában élő lánya Hazám című csodálatos verse hangzott el, melyben a szilvásváradi szülőföldjének emlékeit elevenítette fel.

E naptól kezdve a múzeum épületének falán dombormű és emléktábla örökíti meg Király Lajos emlékét, amelyet Dobre-Kecsmár Csaba és a legidősebb gyermek, Király Béla leplezett le, majd átvágva a bejáratánál elhelyezett nemzeti színű szalagot, megnyitották a vendégek előtt az emlékszobát.
A jelenlévők nagy elismeréssel szóltak az igényesen kialakított emlékhely megvalósításáról, mely a család, az erdőgazdaság és a múzeum sikeres együttműködésének köszönhető.

 

Forrás: Egererdő Zrt.

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.