FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-04-30

Jelölőverseny volt a Pilisi parkerdő Zrt-nél

A Pilisi Parkerdő Zrt. április 23-án 29. alkalommal rendezte meg évi szokásos jelölőversenyét. A verseny a kerületvezető erdészek szakmai tudásának méltó és izgalmas megmérettetése, de emellett minden évben jó alkalom a baráti és szakmai eszmecserékre, sőt a továbbképzésre is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

 

Az erdész a kivágandó fák jelölésével az erdő jövőbeni szerkezetét, fafajösszetételét, genetikai változatosságát is alakítja, így ez az egyik legfontosabb szakmai feladata. A jelölés olyan bonyolult szempontrendszer figyelembevételével történik, mint a fa egészségi állapota, a fafaj és erdőművelési tulajdonságai, a törzsalak, vagy a tájképi jelleg és a biodiverzitás megőrzése.

A Pilisi Parkerdő Zrt. jelölőversenyén a Parkerdő tíz erdészete mellett az erdészeti hatóság dolgozói, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az Ipolyerdő Zrt. is csapatot állított. A Galgamácsa községhatárban lévő erdőrészletekben összesen 38 fő versenyzett.

A verseny két különböző erdei parcella jelöléséből (két növedékfokozó gyérítés korú, vágásos üzemmódú erdőrészletben), egy vadászati állomásból (őz, muflon és gímszarvas trófeák távolról történő bírálata és minősítése, lövészet) és egy, aktuális erdészeti tudnivalókról szóló teszt kitöltéséből állt. A feladatok közel sem egyszerűek. A trófeák súlyának, korának, jövőbeni fejlődésének megítélése 60-100 m távolságból nagy tapasztalatot igényel. A versenyfeladat a valóságos munkát képezi le, hiszen a vadásztatás során a kilövés előtt nem csak az állat neméről kell megbizonyosodni, hanem éppen az előbbiekben említett jegyek alapján kell rövid idő alatt eldönteni, hogy az előttünk álló allat lőhető egyed-e vagy nem. Az erdőművelés (melynek része a jelölés) és a vadászat az erdészek munkája során összefonódik, a vadászatra a felnövekvő erdő élete, a vadvilág és az erdő egyensúlyának érdekében szükség van. Az eredményhirdetés után a parcellák jelölését, jelölésének szempontjait Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök ismertette, itt lehetőség volt kérdések feltevésére, a minta jelölés megvitatására.

Csapatversenyben abszolút első helyezést ért el a Szombathelyi Erdészeti Zrt. csapata. A háziverseny első helyezettje Pilisi Parkerdő Zrt. Bajnai Erdészete, a második helyezést a Pilismaróti Erdészet, harmadik helyezést a Ráckevei Erdészet érte el. Egyéni eredmény alapján első helyezést ért el Szántai Péter (Ráckevei Erdészet), második helyezést ért el Maurer Kornél (Visegrádi Erdészet), harmadik helyezést ért el Góg Géza (Budakeszi Erdészet).

A jelölőversenyen Zambó Péter vezérigazgató átadta a minden évben odaítélendő "Év erdésze" díjat. Idén ezt az elismerést Pittlik Károly, a Gödöllői Erdészet kerületvezető erdésze kapta a Gödöllői Erdészetnél végzett kiemelkedő szakmai munkájáért. Pittlik Károly 15 éve dolgozik a Galgamácsa környéki erdőkért, többek között az itt őshonos cseres állományok természetes erdőfelújítását és az itt található erdeifenyő állományok őshonos lombos erdővé történő erdőszerkezet átalakítását végzi.

 

A jelölőverseny eredményeinek összefoglalója

Képek az eseményről

Forrás: Parkerdő Zrt

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.