FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-05-06

Akadálymentes erdei sétaút

Ami természetes mindazoknak, akik fogyaték nélkül élnek, az sok honfitársunknak leküzdhetetlen akadályt jelent - hangoztatta Áder János köztársági elnök pénteken a Vas megyei Jeli Arborétumban, ahol egy látássérültek és mozgáskorlátozottak számára kialakított sétautat adott át.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Áder János köztársasági elnök (k) és felesége, Herczegh Anita, mögöttük V. Németh Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára (j2), valamint Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója (b) egy virágzó rododendron bokornál a Jeli Arborétum újonnan átadott, akadálymentesített sétaútján a Vas megyei Kámon 2014. május 2-án. MTI Fotó: Varga György

Az államfő szavai szerint egy olyan egyszerű döntés, mint az, hogy elinduljunk az erdőbe kirándulni, sok fogyatékkal élő ember számára segítséget igénylő helyzetet jelent.

A látásukban vagy mozgásukban korlátozott vagy más fogyatékkal élők pontosan ismerik ezt az érzést - folytatta. Nem szánalomra van szükségük, hanem arra, hogy olyan környezet vegye őket körül, amely nem újabb és újabb akadályokat jelent, hanem abban segíti őket, hogy saját jogukon és erejükből boldogulni tudjanak - mondta.

Áder János hangsúlyozta: azt is észre kell vennünk, hogy ők mi mindent adtak és adnak nekünk méltóságukkal, alázattal megküzdött életükkel. Az akadálymentes ösvény szerény viszonzása és elismerése annak, amit emberi példájukkal és teljesítményükkel nyújtanak nekünk. A "varázskert" ezzel a sétánnyal még varázslatosabb lett, olyan hely, amelyet nemcsak egyedülálló természeti szépsége miatt zárhatunk a szívünkbe, hanem azért is, mert az emberi természet legszebb arcát képes megmutatni - jelentette ki.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott: a Szombathelyi Erdészeti Zrt. beruházása egyedi és különleges, mégis jól illeszkedik az elmúlt évek fejlesztéseinek sorába. A gyarapodó erdőknek természeti értékeik, gazdasági hasznuk mellett a közjót kell szolgálniuk, az erdőknek egyre inkább a kikapcsolódás, a pihenés helyszínévé, terepévé kell válniuk - emelte ki.

A közjót szolgálta az erdészet akkor, amikor parkerdőket újított fel, erdei iskolák létesítését segítette, színpadot emelt egy pihenőhelyen, és akkor is, amikor az erdei kegyhelyek felújításával zarándokok ezreinek nyújtott még nagyobb elmélyülési lehetőséget a hitükben - mondta.

A nyolcszáz méter hosszú, akadálymentesített sétautat 26 millió forintos költséggel, saját forrásait felhasználva építette ki a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a Jeli Arborétumban. Az százhúsz centiméter széles, kerekesszékkel is járható út mentén huszonöt Braille-írással is ellátott tábla tájékoztatja a látássérülteket a karnyújtásnyira álló fákról és cserjékről.

Az arborétum előtti akadálymentesített parkolóktól különleges burkolattal ellátott járda vezet a pénztárakig, a mozgássérültek által is használható mosdókhoz és a főbejárathoz. A haladás irányát a vakok és a gyengén látók számára bordázott vezetősáv segíti, a sétaút végigjárásához pedig hangos idegenvezető eszköz nyújt segítséget német, angol és magyar nyelven.

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.