FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-05-22

Átadták a megújult Gaja-völgyi tájcentrumot

Átadták az összesen mintegy 100 millió forintból megújított Gaja-völgyi tájcentrumot csütörtökön: a tulajdonos Vadex Zrt. felújította a Kelet-Bakonyban az Országos Kéktúra útvonal erdőgazdasági területen futó szakaszát, vadasparkját Szent Istvánról nevezte el, valamint létrehozta a térség erdészeti és vadászati értékeit, múltját bemutató kiállítást.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Magyar Vadászati Védegylet elnöke avatóbeszédében hangsúlyozta: "akkor áll helyre a dolgok normális rendje, ha az emberek élő kapcsolatba kerülnek a természettel". Hozzátette: a kormánynak célja, hogy a magyar társadalom egészséges legyen, ezért az egész országban turistaházak, turistaútvonalak újulnak meg.

Az emberek turistaként, lovasként, horgászként és vadászként menjenek az erdőbe, mert feltöltődést, pihenést nyújt, illetve a családok egymásra találását segíti - mondta.

Semjén Zsolt szerint a zarándoklat és a turizmus között szoros összefüggés van: "az emberek elzarándokolnak szent helyekre, az erdő pedig a természet temploma, vagyis a turizmus is egyfajta zarándoklat".

Úgy vélte, hogy országalapító Szent Istvánnak sok attribútuma van, de a legfőbb ezek közül az országépítés: az általa létrehozott vármegyék és egyházmegyék ezer éve léteznek. Megjegyezte: az ország csak akkor fog tovább épülni, ha helyben mindenki "kis Szent Istvánként" tovább építi.

Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) elnöke, miniszterelnöki megbízott beszédében kiemelte: két évvel ezelőtt komoly elképzelések mentén kezdtek dolgozni. Az MTSZ nyolc érintett erdőgazdasággal és 22 civil szervezettel közösen pályázott az Országos Kéktúra (OKT) útvonalak felújítására, amellyel a mai kor színvonalát célozták meg. 2014-15-ben egyre több átadóünnepség lesz, mert az elvégzett munka kezd beérni- tette hozzá. Közölte: az osztrák színvonal elérése a cél, 2-3 év múlva pedig kijelenthető lesz, hogy komolyat lépett az ország ebbe az irányba.

Megemlítette, hogy az OKT sok helyen kiemelten hátrányos helyzetű településeken halad keresztül, amelyeknek csak a turizmus jelenthet kitörési lehetőséget. Ezért a helyieket rá kell venni arra, hogy a turistákat vendégül lássák, a turistákat pedig arra, hogy fogyasszanak és ott töltsék pihenőjüket - tette hozzá.

L. Simon László az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke a Bársony István emlékszobával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a névadó a vadász- és természetírók élvonalában van. Nyelvezete, eszközhasználata alapján méltán említhető Fekete Istvánnal egy szinten - mondta. Jelezte, hogy Bársony Istvánt azért kell olvasni, mert négy dolgot egyértelműsít a vadászattal kapcsolatban: kultúra, hagyomány, vadgazdálkodás, természetvédelem.

Közölte, hogy a Velencei-tó partján szeretnének minden olyan, ornitológiával, természettel, vadászattal foglalkozó szerzőnek szobrot állítani a következő években, akinek szoros kapcsolata volt a tóval és Fejér megyével. Idén a 100 éve elhunyt Hermann Ottó szobrát avatják, de Bársony István és Dékány András is szobrot kap majd.

dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank agrár- és turisztikai befektetési főigazgatóságának ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2010 óta 4,6 milliárd forintot költöttek az MFB tulajdonában lévő erdészeti részvénytársaságok közjóléti beruházásokra, fejlesztésekre: szálláshelybővítés, infrastruktúrafejlesztés, valamint a kilátók, sétautak, emlékhelyek felújítása történt meg az elmúlt években.

 

Majoros Gábor, a Vadex vezérigazgatója szerint mindenki számára meg kell nyitni az erdőt, a jószándékú turistáknak pedig maradandó élményeket kell nyújtani. Céljuk, hogy a fenntartásukban működő erdők élővilágát és az ott dolgozók munkáját bemutassák.

 

A Gaja-völgyi tájcentrum Fejér megye egyik leglátogatottabb kirándulóhelye, amelynek tulajdonosa és egyben fenntartója a Vadex. A társaság területén összesen 18 kilométernyi Kéktúra útvonal húzódik, amelyből hat kilométernyi a Gaja-völgyében található. A Vadex a Magyar Természetjáró Szövetség által kezdeményezett pályázaton nyert támogatást a területén található Kéktúra szakasz fejlesztésére fordította.

Az összesen mintegy 100 millió forint értékű beruházás keretében a vállalat erdei pihenőhelyeket újított fel, 120 fő befogadására alkalmas fedett esőbeállót épített, új padgarnitúrákat telepített. Szintén a beruházással épült meg egy, a Gaja-patakon átívelő, kerekesszékkel és babakocsival is egyaránt járható fahíd.

A program részeként a közkedvelt Alba-Regia forrás környékének teljes felújítására és a patakpart védelmére, stabilizálására is sor került. Kiemelt beruházási elem volt a Bársony István Emlékház kialakítása, amely a környék erdő- és vadgazdálkodásának múltját és jelenét mutatja be. Az épület kis létszámú csoport befogadására is alkalmas oktatási és bemutatási lehetőséget biztosító helyszín is egyben.

 

 

Szintén a program keretében avatták fel Szent István szobrát a fehérvárcsurgói vadaskertben, amelyet a Vadex az államalapító királyról nevezett el. Fehérvárcsurgó és a Gaja-völgye már első királyunk idejében is kedvelt vadászterület volt, Szent István is szívesen vadászott a környék erdeiben, ahová csónakkal érkezett Fehérvárról.

 

 

Dr. Jámbor László az országos Vadászkamara elnöke és Fűrész Attila a Fehér megyei Vadászkamara elnöke felkötötte a Vadászkamara emlékszalagját a VADEX zászlajára.

 

 

Majoros Gábor vezérigazgató a Csokonai Vitéz Mihály Református Kollégium levéltári anyaga alapján összeállított, Bársony István kézirati hagyatékát tartalmazó emlékkönyvet adott át Semjén Zsolt miniszterelnök helyettesnek.

 

A Bársony István Erdészeti és Vadászati Múzeum felavatása.

Forrás: VADEX Zrt.
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.