FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-08-27

Lemásolták a bútort és olcsóbban gyártották - jogellenesen

A konkurencia által gyártott bútorokat másolták le és árusították: a fivérek ellen nemrég emelt vádat az ügyészség.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


London ülőgarnitúra

Az ügyről Kis-Király Ervinné dr., megyei főügyész-helyettes tájékoztatta lapunkat.

 

A történet előzménye, hogy a saját bútorgyártó, -kereskedő cégét ügyvezető, most 38 éves, nagykanizsai K. Bélát a dél-zalai város jelentős bútorgyártó vállalkozása még 1997-ben néhány hónapig a termékfejlesztési osztály adatbázis felelőseként alkalmazta. Testvére, az ügyben másodrendű vádlott, 43 éves, K. József Károly szintén bútorgyártó, -kereskedő céget irányít. A K. Bélát korábban foglalkoztató nagy bútoripari vállalkozás már 2004-2005-ben több levélben jelezte a testvéreknek, hogy jogosulatlanul másolták le és gyártották a kanizsai cégnél kifejlesztett termékeket. Akkor ez eredményre vezetett, a K.-testvérek cégei a kifogásolt bútorok gyártását, forgalmazását megszüntették.

 

A nagykanizsai gyárban 2008-ban német dizájner tervei alapján kezdtek bele annak az ülőgarnitúra-családnak a fejlesztésébe, amelyet következő évben a kölni nemzetközi vásáron is bemutattak, majd bevezettek a magyar piacon is. A formatervezési mintára pedig 2009 nyarán oltalmat jegyeztettek be.

 

A K. Béla vezette kft. pedig 2010 elejétől London néven olyan ülőgarnitúra-család gyártásába kezdett, amely megjelenésében a megtévesztésig hasonlított a már említett, másik gyártó által piacra dobott és oltalom alatt álló bútorcsaládhoz. A jogsértő módon gyártott ülőgarnitúra hazai és külföldi forgalmazását 2010 márciusától kezdte el K. József Károly cége.

 

Az eredeti gyártóhoz májusban jutott el a hír, hogy termékük megtévesztően hasonló másolatát az országban árusítják, csak lényegesen olcsóbb áron. Ezek után a kifejlesztő cég 2010 augusztusában beszerzett az inkriminált kanapéból, majd a gyanújukat megerősítő szakértői vélemények ismeretében többször felszólították a konkurens cégeket a gyártás és forgalmazás beszüntetésére, ám ez nem vezetett eredményre.

 

A szerzői jogról szóló törvény szerint az ipari tervezőművészeti alkotásnak minősülő bútorokat egyéni, eredeti jellegük alapján létrejöttüktől kezdődően szerzői jogi védelem illeti meg. A K. testvérek a termék másolásával, gyártásával, kereskedelmével megsértették az eredeti termék kifejlesztőnek jogait. Az ezzel általuk okozott vagyoni hátrányt ugyan nem határozták meg az eljárásban, de a legalább 2,5 millió forint kárt jelent az, hogy az adott bútortípus licencdíját nem fizették meg. Időközben a K. testvérek cégei kezdeményezték a hivatalnál az említett bútorcsalád formatervezési mintájának megsemmisítését, ám ezt elutasították és az ügyben eljáró bíróságok is így döntöttek. Emellett a Fővárosi Bíróság 2011 októberében megállapította az említett bútor formatervezési mintájának bitorlását.

 

A történetek alapján a Nagykanizsai Járási Ügyészség K. Bélát és K. József Károlyt nagyobb vagyoni hátrányt okozó szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésnek bűntettével vádolta meg.

 

Forrás: Zalai Hírlap

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.