FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-12-12

FM-NÉBIH erdészeti ágazati évértékelő 2014.

Erdészeti ágazati évértékelő rendezvényt tartott az FM Állami Földekért Felelős Államtitkársága és az Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkársága, valamint a Nemzeti Élelmiszerlác-biztonsági Hivatala 2014. december 11-én az FM Darányi Ignácz Termében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az évértékelőn részt vettek: Bitay Márton Örs FM államtitkár, dr. Oravecz Márton NÉBIH elnök, ő egyben Zsigó Róbert FM államtitkárt is képviselte, dr. Mezei Dávid Csaba Miniszterelnökség helyettes államtitkár, Ugron Ákos FM helyettes államtitkár, az erdőgazdálkodás, erdészeti szakigazgatás és az erdészeti szakmai szervezetek számos szakembere, valamint Wisnovszky Károly NÉBIH-EI igazgató, aki az esemény levezető elnöke volt.

Wisnovszky Károly örömét fejezte ki e ritka lehetőséggel kapcsolatban, hogy az erdőgazdálkodási ágazat szereplői, képviselői, döntéshozói le tudnak ülni itt ma, köszöntötte az egybegyűlteket és felkérte Bitay Márton államtitkárt a nyitó előadásra.

 

 

Bitay Márton FM államtitkár.

A NÉBIH erejét jól mutatja, hogy négy államtitkárság elég ahhoz, hogy szakmailag irányítani lehessen ezt a szervezetet, ami úgy tűnik, a jövőben is így marad. A minisztériumban hiába próbáljuk különféle jogszabály alkotási és szakmai sztenderdek alapján elképzeléseinket végigvinni, ha a végrehajtási hatósági oldalon nem találkoznak ezek a szándékok. Itt hála a jó Istennek nem ez a helyzet: találkoznak a szándékok.

Az Állami Földekért felelős Államtitkárság három szakterülete az állami földvagyon gazdálkodás (2015-től minden még nem az FM-nél lévő 300-350 e ha állami föld ide kerül a már itt lévő 1,7 millió ha-hoz), a másik a horgászat és halászat, a harmadik pedig az erdészet és vadászat. A szakmai munkában az érzelmi oldalnak is jelentősége van, melyek közül egyet emelt ki: A hatósági feladatokat, főleg jogszabályi és a mindennapi munkavégzés oldaláról az erdész szakma megbecsültségét szeretné minél magasabb szintre emelni.

Szerinte sokak fejében ez a kép van: Az erdőben a gonosz erdész mindent elpusztít a láncfűrészével, a természetvédő pedig megpróbálja az erdésztől megóvni az erdőt. Nem a bakter szemléletre van szükség: abból még sosem volt baj, hogy leengedjük a sorompót. Mégis csak be kell menni az erdőbe és kezelni azt a rendelkezésre álló állami vagyont. Ez nem jelenti, hogy ne a természetvédelem oldalán állnánk, ne a természet közeli erdőgazdálkodást részesítenénk előnyben. Ha a szép rózsa lugast soha nem metszenénk, soha nem végeznénk rajta semmilyen munkát, elveszne az esztétikai értéke, körbejárhatósága, stb., értéke lényegesen csökkenne a szakszerű természet közeli és folyamatos karbantartáshoz képest. Ilyen gondolatok szerint kell a jogszabály módosításokon végigmenni.

Emlékeztetett arra, hogy az állami erdőgazdaságok a banktól az FM-hez kerültek, így 23 évi távollét után tértek vissza ehhez a tárcához. Úgy gondolja: a jó szakemberekkel nagyszerű eredményeket lehet majd itt elérni. Megőrzik az erdő hármas funkcióját: a védelmi, a közjóléti, illetve a gazdasági funkciót. Nem véletlenül hagyta utoljára a gazdaságit, mert erősíteni a közjólétit szeretnék. Akik itt ülünk a teremben jól tudjuk, hogy a közjólétit a gazdasági funkció karbantartása és megfelelő kiaknázása nélkül nem lehet erősíteni. Arra törekszünk, hogy a közjóléti beruházások elmúlt évek lendülete ne hagyjon alább.

Az állami vagyon kezelés első számú nyertesének az állampolgárnak kell lennie. Komoly EU-s pályázati lehetőségek állnak rendelkezésre a magán és az állami erdőgazdálkodás fejlesztésére is a 2014-20-as ciklusban. A cél, hogy az összes magyarországi erdőállomány, az erdővagyon gyarapodjon.

Olyan jogalkotásra van szükség, amelyben a természetvédelem, az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás valamilyen harmonikus formában jelenik meg a törvényeknél, a végrehajtási rendeleteknél és a hatósági munka során is. Figyelni kell arra, hogy a nagyközönség is természet közelinek, jónak lássa az erdőgazdálkodást.

A vadgazdálkodást illetően most készül a joganyag koncepció. (Vadkár, hivatásos vadász, nagyvad állomány, vad-gépjármű ütközés, vadászterületek nagysága, bérleti időszakok hossza, ., vadkerítés,). Szólt a halgazdálkodás ügyeiről is.

 

Dr. Oravecz Márton NÉBIH elnök.

Szerinte az erdészetnek a 3 feladatán túl van negyedik is, hiszen élelmiszer is származik az erdőből: vadgyümölcs, gomba, vadhús. Ezekhez az élelmiszerbiztonsági hátteret az erdő adja meg. Fa ügyekben ugyanakkor a fogpiszkálót, a fatányért is az élelmiszerlánc részének kell vennünk.
Tolmácsolta Zsigó Róbert államtitkár és Bognár Lajos helyettes államtitkár üdvözletét.

E rendezvényen kerül sor a 2 milliomodik ha erdő emlékérem és a szakszerű erdőgazdálkodásért díj átadására, így köszöntötte a díjazottakat is. Az FM és a NÉBIH most először szervezte meg közösen az erdészeti ágazat évzáró rendezvényét. Ma már nem csak az erdészeti szakigazgatás, hanem az állami erőgazdálkodás is az FM irányítása alá tartozik, komoly szervezeti lehetőséget adva a szakmai szorosabb együttműködésnek. A Kormányhivataloknál lévő megyei szervezet pedig a miniszterelnökséghez tartozik. A támogatások ügye is az FM és a Miniszterelnökség közös felelőssége.

A fenntartható erdőgazdálkodásnak komoly hagyományai vannak Magyarországon. 2015-ben ünnepelhetjük a szabályozott hazai erdőgazdálkodás 450. évfordulóját a Miksa féle erdőrendtartás 1565. kiadásától számítva, egyben az erdészeti igazgatás 135. évfordulóját is. Állatorvosként megjegyzem: ettől az állategészségügyi igazgatás 8 évvel lemaradt.

A 2014. évi adatok alapján a hazai erdők jó kezekben vannak. Az erdőgazdálkodás hosszú évek alatt kialakult tervezési és ellenőrzési rendszere garantálja a tartamos erdőgazdálkodást. Az erdészeti szakigazgatásban dolgozó 323 fő komoly, felelősségteljes munkát végez. 660 ezer erdőrészlet, 30 ezer gazdálkodó, 3 ezer fő szakszemélyzet nyilvántartása, erdők egészségi állapota nyomonkövetése, 190 ezer ha erdőtervezés, 35 ezer ha védett természeti területen, 65 ezer ha Natura 200 területen EU szabályoknak is megfelelő körzeti erdőterv, 2 új közjóléti fejlesztési terv (Jósvafő, Kecskemét), több mint 100 ezer helyszíni ellenőrzés, közel 1 millió ügy, amiből alig 2 ezer került másod fokra, 358 eljáráshoz NÉBIH-EI útmutató, több ezer kormányhivatali dokumentum ellenőrzése, több 100 helyszíni erdőállapot ellenőrzés. Fontos elem az Egységes Szakigazgatási Információs Rendszer (ESZIR) és az Országos Erdő Állomány Adattár üzemeltetése. Az ESZIR 10 éve alatt 1028 módosító csomagot telepítettek. Bárki részére hozzáférhető a NÉBIH honlapján az erdőtérkép.

A NÉBIH honlap a közeli hetekben megújul. Kiemelt feladat az erdészeti szakszemélyzet oktatása, továbbképzése. Az NymE részére működik az ESZIR oktatási-kutatási változata. A NAIK-ERTI-vel több kutatási projektjük volt, van. Számos további szervezettel együttműködnek.

Fontos az e-ügyintézés, a honlapon bankkártyás fizetés lehetősége, erdészet esetében terepi elektronikus adatrögzítés.

A NÉBIH Erdészeti Igazgatósága és a Kormányhivatalok erdészeti igazgatóságainak munkája egységes egészben kezelendő, oly sok ponton összefonódott, hogy szétválasztása még a feladatok áttekintése során sem volt lehetséges. Erdőtörvény, Erdő Adattár, ESZIR. Ez alapon kell folytatni az együttműködést. Szervezeti keretektől és viszonylatoktól független, egységes integritású erdészeti igazgatást kell működtetni. Beleértve az egyre több szállal működő társintézményeket, erdőgazdálkodókat. Bízom abban, hogy e kapcsolatok a jövőben egyre szorosabbak lesznek, s az ágazat valamennyi szereplője megelégedésére működnek.

 

Most következett a kitüntetések átadása.

 

A 2 millió ha Magyar Erdő Emlékérmet, sajtódíjat az OEE és a NÉBIH-EI alapította azok részére, akik a magyar erdőkről, erdőgazdálkodásról kellő tárgyilagossággal tájékoztatást, e témának kellő teret adnak. 2014-ben ezen erdészeti sajtódíjat Tremmer Tamás újságírónak ítélték oda. A díjat Bitay Márton FM államtitkár, Oravecz Márton NÉBIH elnök, és Zambó Péter OEE elnök adta át.

Tremmer Tamás a Veszprém Megyei Napló munkatársa. A horgászat, vadászat, természetvédelem témákra szakosodott. Erdészetekkel, vadásztársaságokkal, nemzeti parkkal kiváló kapcsolatot ápol. Jelen van hajtóvadászaton, széldöntés utáni bejáráson. Évente százas nagyságrendben jelennek meg írásai. Pontosan fogalmaz e speciális szaknyelvű területen is.

Munkám során igyekeztem háttérben maradni: az újságíró ne alakítója, hanem közvetítője legyen a történéseknek. Úgy látszik: valamit rosszul csináltam, mert felfigyeltek rám. Nagyon köszönöm mindazoknak, akikkel együtt dolgozhattam az elmúlt két évtizedben, a teljesség igénye nélkül a Bakonyerdő Zrt-nek, a VERGA Zrt-nek, az OEE-nek, a Vadászkamarának, az erdészeti szakhatóságnak, és minden más partnernek.

 

A Szakszerű Erdőgazdálkodásért Szakmai Díjat a NÉBIH alapította. Ez a díj az erdő változatosságának megőrzése, az erdő feltárása és felújítása, védelmi és közjóléti szolgáltatás biztosítása, az erdőterület bővítése terén kiemelkedő teljesítményért, az erdészeti igazgatási munka színvonalának emeléséért adható. 2014-ben a díjat Virágh Pál szakirányító kapta. A díjat Bitay Márton FM államtitkár, Oravecz Márton NÉBIH elnök és Szabó Tibor igazgató adta át.

Az erdő tiszteletét apai örökségként hozta magával. 1973-tól dolgozik gyakorló erdészként. Széles körű integrációs tevékenységet végez föld és magánerdő tulajdonosok szolgálatában. 300 erdőgazdálkodó 3200 ha területén szakirányító, jogosult erdészeti szakszemélyzet. Széles látókörű, innovatív, fogékony az újra. Az erdészeti jogszabályokból naprakész. Az erdészeti információs rendszerek országosan elismert szakembere. 12 éve tagja a részvénytársaság üzemi tanácsának.

Virágh Pál megköszönte a jóleső elismerő szavakat. A hozzá fordulókat igyekezett úgy kezelni, hogy távozásukkor kellően elégedettek legyenek. Úgy gondolja, hogy talán ez sikerült. Szerencsés, hogy a szakmája a hobbija, gyakorlatilag ennek él.

 

Dr. Mezei Dávid Csaba Miniszterelnökség helyettes államtitkár.

A vidékfejlesztés az FM-től a Miniszterelnökséghez került. 2014-20-ra új Vidékfejlesztési Programot kell elkészíteni és benyújtani. A legfontosabb: mennyi pénz lesz, mikor, mire lehet elkölteni? A VP összkerete meghaladja az 1200 milliárd Ft-ot a következő 6 éves időszakra. Az egyes intézkedésekhez tartozó kötelező nemzeti társfinanszírozás miatt, illetve a VP-on belül az intézkedések egymáshoz arányai mozgása miatt még változhat a végösszeg. Továbbá a Ft árfolyamnak is hatása van, lesz.

Ezen belül az erdészeti támogatások a benyújtott terv szerint 225 millió Euró, mintegy 70 milliárd Ft a következő 6 évre. Ebből erdőtelepítés 107 millió Euró, agrárerdészeti rendszerek létrehozása 4,2 millió Euró, erdőkár megelőzés 7,7 millió Euró, erdőkár helyreállítás 22 millió Euró, ... 35 millió Euró, erdészeti technológia fejlesztés 33,5 millió Euró, erdő környezetgazdálkodási program (ebben genetikai erőforrások megőrzése) 16 millió Euró. Ezek tehát fejlesztési források. E fejlesztés szót hangsúlyozzuk. A magyar kormány a vidékfejlesztést elsősorban fejlesztésnek fogja fel: a beruházás és a munkahelyteremtés van a középpontban.

Ahogy halad az idő, egyre több tagállam terveit lehet megismerni. A területalapú (meglehetősen kötött) támogatásokhoz képest a vidékfejlesztésben az EU széles étlapjáról lehet választani. A két alapvető felfogás: (a) minél egyszerűbben, minél gyorsabban kell odaadni (pl. osztrák, francia, angol tartományok ezt választják) igen nagy arányban (70-80-90%) területalapú támogatásban; (b) nagyobb részben vidékfejlesztésre fejlesztési támogatásokként. A magyar kormány az utóbbit választotta. Így a fejlesztések munkahelyet teremtenek, hozzájárulnak a versenyképességhez. A kertészet, az állattenyésztés, az élelmiszer feldolgozás és az öntözés azok a kiemelt területek, melyekre a beruházási források a leginkább érkeznek majd.

Az erdészet esetében a felsorolásból látszik, hogy rendkívül sokféle cél szerepel a tervben. Az EB informálisan jelezte már, hogy ezt túl szétaprózottnak látja. Túl sok kicsi intézkedés, amit az EB külön kiemelt. Érdemes lenne koncentrálni a forrásokat.

Szorosan együttműködünk az FM-es kollégákkal. Ez elemi érdekünk.
Időzítés: Mikor lesz a pénz? A programot Magyarország 2014. szeptemberében (a többiek középmezőnyében) nyújtotta be. A legelső, áprilisban benyújtóknak sincs még elfogadott programjuk. Az EB ma december végére 10 elfogadott programmal számol, ebből Ausztria, Dánia és Lengyelország számít biztos befutónak. 2014-2015. átmeneti évek az EU jogszabályai szerint is. Loncsár Krisztina vezető tervezővel és kollégáival együtt szeretnék a magyar programot mielőbb lezárni, amire 2015. első hónapjaiban számítanak. Ezt követően lehet 2015-ben folyamatosan megnyitni a pályázati forrásokat, megjelentetni a kiírásokat.

 

Végül Wisnovszky Károly levezető elnökből előadóvá lépett elő, s a NÉBIH-EI adatai, a megyei kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai észrevételei alapján adott nagyon érdekes, egyes témáknál akár meglepő áttekintést a 2015-re, illetve esetenként hosszabb távon várható erdészeti, erdőgazdálkodási, szakigazgatási folyamatokról. Erről viszont részletes beszámoló jelenik majd meg az Erdészeti Lapokban, így az erről beszámolót a FATÁJ most lehagyja.

A fenti esemény alapján lejegyezte: Mőcsényi Miklós
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.