FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-02-20

100 év szükséges a helyreállításra

Alig olvadt el a hó, azonnal begyulladtak a tavaszi vegetációtüzek, több erdő is károsodott értékes gyepterületek pusztultak el, beleértve a helyszín teljes ökoszisztémáját, élővilágát. Szerencsére személyi sérülés nem történt, azonban a szakemberek mindenkit nagyobb odafigyelésre intenek: Magyarországon az erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanságból fakad.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Magyarországon évente több ezer erdőtűz és vegetációtűz keletkezik. 2011-ben számuk meghaladta a 8 400 -at, 2012-ben a 21 500-at, 2013-ban 4 600-at. A szabadterületi vegetációtüzek éves szinten több mint 2 000 esetben erdőterületet is érintenek.

Az erdőtüzek miatt sokszor kell autópályákat, főutakat lezárni, de a tüzek lakott területeket, tanyákat is veszélyeztetnek. Az erdőben kialakuló koronatüzek nemcsak a teljes növényzetet semmisítik meg (fákat, cserjéket, lágyszárúakat), sok élőlény sem tud elmenekülni a tűz elől.

Hazánkban az úgynevezett tavaszi tüzek nagy számban fordulnak elő. A közvetlenül a hóolvadás után kezdődő és lombfakadásig, a növényzet kizöldüléséig tartó időszak kiemelten veszélyes az erdő és vegetációtüzek szempontjából.

- A lángokat már egy kisebb erősségű szél is jelentősen felgyorsíthatja, továbbviheti a szomszédos erdőterületekre. - mondja Dr. Nagy Dániel, a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának igazgató-helyettese. "Közvetett módon a változó klimatikus viszonyok is hatással vannak az erdőtüzekre. Egyrészt megnő a tűzveszélyes időszakok hossza, másrészt a keletkező erdő és vegetációtüzeket nehezebb eloltani. Mivel a tüzek 99 százalékát mi emberek okozzuk, az erdőtűz és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés." 

 

Csak a megelőzés segíthet!

"Mivel az erdőtüzek csaknem a teljes lakosság életminőségét és életmódját befolyásolhatják - természetjárókét, gazdálkodókét, közúton közlekedőkét, tanyán és falvakban élőkét, kerttulajdonosokét - megpályáztuk és 2014-ben elnyertük az Európai Unió LIFE programjának támogatását erdőtűz-megelőzési kommunikációs és képzési programok végrehajtására, a lakosság informálására, szakemberek továbbképzésére." - közölte a FIRELIFE projekt projektvezetője, Dr. Nagy Dániel.

A szakember elmondta, az erdőtűzkockázat jelentősen függ az időjárási viszonyoktól. Indokolt esetben az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőterületekre. Tűzgyújtási tilalom idején a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni.

 

A témában további információk olvashatók a NÉBIH honlapján és az erdotuz.hu honlapon.

Forrás: NÉBIH

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.