FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-07-17

Elkerülhető a pusztító erdőtűz

A földművelésügyi miniszter 2015. július 3-án általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el, amely továbbra is érvényben van.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A földművelésügyi miniszter 2015. július 3-án általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el, amely továbbra is érvényben van. A rendkívül száraz erdők, mezők, mezőgazdasági területek és a meleg, valamint a szeles időjárás miatt gyorsan továbbterjedhetnek a lángok. Fél óra alatt akár tízezerszeresére nőhet egy négyzetméternyi avartűz.

 

 

A járművekből kidobott cigarettacsikktől, de még az eldobott gyufaszáltól is lángra kaphat a kiszáradt vegetáció. A NÉBIH Erdészeti Igazgatósága ezért arra kéri a lakosságot, főként a mezőgazdasági területeken és erdőben dolgozókat, az erdőben kirándulókat, valamint a közúton és vasúton utazókat, hogy fokozottan ügyeljenek a kötelező tűzmegelőzési és karbantartási szabályok betartására.

Az erdőkben, fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetén belül továbbra is tilos tüzet gyújtani, még kijelölt tűzrakó helyeken sem engedélyezett! Belterületi ingatlanokon körültekintően és megfelelő mennyiségű oltóanyaggal (víz) ellátva grillezzenek, s lehetőleg minél kisebb tüzet rakjanak. A tilalom visszavonásig érvényes.

Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról valamint az erdőtűz megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról a www.erdotuz.hu oldalon tájékozódhatnak.

Forrás: nebih.hu

Kapcsolódó:

 

Dr. Nagy Dániel, a FIRELIFE projekt vezetője a frissen kiadott országos tűzgyújtási tilalomról és a hazai erdőtüzekről nyilatkozott 2015. július 6-án. (Az adásban az erdőtűz-megelőzési téma 1:40:50 - 1:48:48 között látható.)

 

 

 

A száraz nyár okozta tűzveszélyek. Riport július 15-én a Kossuth Rárdió Oxigén című műsorában.

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője a Kossuth Rádió Oxigén című műsorában kifejtette, a tűzgyújtási tilalom idején kihívás egy-egy hétvége a szakembereknek. Rendszeresen végigjárják az erdőterületet, vízzel is felszerelik az autókat, hogy a mégis meggyújtott tüzeket, vagy el nem oltott tábortüzeket el tudják oltani.

Tűz után az erdei ökoszisztéma helyreállása szélsőséges esetben akár 100 évig is tarthat - tette hozzá Nagy Dániel, a Nébih Erdészeti Igazgatóságának igazgatóhelyettese. Az elmúlt évtizedben a bőrünkön is érezzük, hogy egyre szélsőségesebbek a hőhullámok. Azok a tüzek, amelyek korábban a felszínen "elgyalogoltak", avagy felszíni tűzként égtek, sokszor felmennek a koronaszintbe, jóval nagyobb károkat okozva - tette hozzá.

Lomniczi Gergely szerint sokszor ránézésre nem történik más, mint az avarszint feketébb lesz, néhány fű és lágyszárú elpusztul, ez azonban hosszú távú következményekkel is járhat. Nagyobb tűz esetén jellemzően átég a talaj felső rétege is, olyan részeken, mint a kopár, száraz területek vagy fenyvesek, ahol könnyebben lángra kap az erdő, a minimális termőerő is kiég a talajból, ami később az új erdő alapjává lehetne. Az idős fák talán nem tűnnek sérültnek - a kérgük megvédi őket -, de egy-két hónap vagy év múlva végük, mert olyan mértékben károsodott a szállítószövetük, hogy előbb-utóbb elpusztulnak, még akkor is, ha közvetlenül a tűz után ennek nyomai nem is látszanak.

Az élővilág menekülésre nem képes része - a talajlakó állatok és rovarok - mind áldozatául esik az erdőtűznek. Ha nem is pusztulnak el, az élőhelyük mindenféleképpen olyan mértékben sérül, hogy a visszatelepülés akár évtizedeket, vagy egy évszázadot is igénybe vehet - tette hozzá Lomniczi Gergely.

Nagy Dániel szavai szerint sokan azt hiszik, ha nyáron esik 10 milliméter csapadék, akkor elmúlik a tűzveszély. Az elszáradt biomassza - a levelek, elszáradt gyep - mindig a légköri nedvességtartalmat követi, vagyis egy kisebb eső után akár egy órával is képes megint gyúlékony állapotba kerülni. A szakember szerint az sem mindegy, milyen intenzíven esik a csapadék, ha lassan, szitálva esik 30 milliméter, az már át tudja áztatni az erdőt.

Hozzátette, az erdőgazdálkodók sokszor úgynevezett pick-upokkal járnak, tűzveszély esetén platójukon erdőtűz-oltó berendezéssel, ebbe 500 liter víz fér. Van rajta egy apró habkeverő-fej, és a tűz felfedezésekor, míg a tűzoltók oda nem érnek, ezzel be tudnak avatkozni. A külföldön is használt eszköz azért is hasznos, mert gyorsan a helyszínre szállítható, és az első tíz percben talán csak néhány négyzetméteres tüzet még el lehet vele oltani.

Hangsúlyozta, hatalmas erdőtüzek nemcsak külföldön alakulhatnak ki, hanem hazánkban is. Mivel 99 százalékát mi okozzuk, legjobban az odafigyeléssel lehet megelőzni őket.

Forrás: erdotuz.hu

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.