FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-07-31

Nagyszerű felvételi eredmények az NymE SKK-n

A NymE Simonyi Károly Kar 2015. őszre nagyszerű felvételi eredményeknek örvendhet. A Kar dékánja kéri a faipari szereplők segítségét a Kiválósági Ösztöndíj Programhoz.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Dr. Alpár Tibor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar (NymE-SKK) dékánja, egyben a Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány (FAEKA) elnöke tegnap a Kar kiváló felvételi eredményeiről adott tájékoztatást.

A felvettek száma az alapképzésre (BsC) 137 fő, ami megegyezik a tavalyival, ugyanakkor a mesterképzés (MsC) esetén a tavalyi 32-vel szemben idén 9 fővel kevesebb, 23 a felvettek száma. A Karra felvettek száma így összesen 160, ami 9-cel kevesebb a tavalyinál.

A Kar több szaka esetében kisebb ingadozások vannak, ugyanakkor a két legnagyobb műszaki szakon örömteli, hogy (a szombathelyi gépészképzés rendkívül erős támogatása mellett is) nőtt a felvettek száma:

- faipari mérnök BSc (nappali+levelező) 12 fővel,

- mechatronikai mérnök BSc 6 fővel.

 

Fontos tényező az is, hogy a faiparos felvettek között a legalacsonyabb pontszám az 302, az átlagpontszám 360 körüli, és 6 fő több mint 400 pontot ért el. Ez azt jelenti, hogy az átlagpontokban a fások bizonyos BME-s szakok átlagait is elérik, vagyis felkészültebb fiatalokra lehet számítani.

Az emelkedő és magasabb pontátlagot elért létszámnak számos oka lehet, ezek között bizonyára hatása volt az NYME-SKK és a bázisiskolák közti megújított együttműködéseknek, és hogy sikerült elérni a faipari alapismeretek érettségi tárgy visszaállítását.

 

Folyamatosan megjelenik az igény az ipar oldaláról a jobban felkészült végzettekre. Az elmúlt időszakban sokat beszéltünk a faiparra jelentkező fiatalok gyenge képességeiről, a szakközépiskolák gondjairól. Két évvel ezelőtt ezek miatt hozta létre a kar a Kiválósági ösztöndíjat, amelynek célja éppen a jobban felkészült fiatalok becsalogatását célozta. A Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítványon (FAEKA) keresztül szervezi és finanszírozza a Kar ezt az ösztöndíjat, az e célra szánt adományokból igyekszik azt folyósítani. Az ösztöndíjból a 400 pont felett felvettek első évét lehet támogatni. Tavaly és tavalyelőtt 1-2, 400 pont felett felvett hallgató volt, amivel szemben 2015-ben 6 faiparos és 1 ipari termék- és formatervező van 400 pont felett. Ennyi pontszámmal gyakorlatilag az ország bármely képzésére jelentkezhettek volna, de ők Sopront választották.

Az elmúlt években jellemzően 2 fő ösztöndíjára lehetett a FAEKA-n keresztül a forrást összegyűjteni. Idén minden várakozást felülmúltak a jelentkezési adatok, és bízni lehet abban, hogy fordulópont érkezett el e téren. Az alapítvány forrásai azonban sajnos jelenleg nem fedezik a kiválósági ösztöndíjat ennél a létszámnál. Ezért a dékán megszólította a faipari szakmai szervezeteket, így köztük a FAGOSZ-t is, melynek tagsága a soproni egyetemi képzés "végfelhasználói", hogy segítsenek abban, hogy az ágazat elismerhesse a Kiválósági Ösztöndíjjal ezeket a tehetséges fiatalokat, akikből remények szerint sikeresen felkészült mérnökök válnak majd az ágazat és annak cégei javára.

 

E kérésnek eleget téve továbbítjuk a fenti felhívást tagjainknak és a FATÁJ által a hazai faipar minden vállalkozása részére, akit a FATÁJ hírlevél és honlap elér. S Kiválósági Ösztöndíj Programról és a FAEKA-ról az alábbi kapcsolókon olvashat további részleteket.

 

A Kiválósági Ösztöndíj Program honlapja.

A FAEKA honlapja.

Forrás: NymE SKK

Kapcsolódó:

Megszűnhet a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem FATÁJ 2015-07-30

 

Pontosítás:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelenleg több egyetemet érintő felsőoktatási átalakítási koncepciót vizsgál. Ezek között a Nyugat-magyarországi Egyetem jövőbeli működésével kapcsolatban megkezdődtek a felmérések. Az átalakításokról ősz elején fog döntést hozni egyetemünk fenntartója. A döntéshez szükséges anyagok előkészítésében közreműködnek az egyetem vezetői, a HÖK képviselői, szakmai szakértők és az EMMI megbízottja, akik az egyetem gazdaságos működését szem előtt tartva fognak javaslatokat előkészíteni.  A felsőoktatási átalakítások nem érintik a 2015/2016-os tanév lebonyolítását, a kormány döntése 2016 szeptemberétől hozhat változásokat. A Nyugat-magyarországi Egyetem szakmai és gazdasági alapokon készít elő terveket, amelyekben az unikális képzések (erdőmérnök és faipari mérnök) stabil fenntartása mellett a képzések szinergiája a súlypont, hiszen a soproni környezetben létrejött karok és szakok az elmúlt 25 évben éppen e két eredeti szak támogatására jöttek létre, így képezve a Nyugat-Dunántúli Régió és az ország számára komplex szakemberellátást.

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.