FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-08-14

Wood Arts Intarsia Workshop 2.0

Tovább folytatódik a Wood Arts Intarsia szervezésében az a kézműves workshop, ahol a klasszikus intarziakészítés rejtelmeiben mélyedhetnek el az érdeklődők. A workshop megálmodója és házigazdája Sándor László intarziaművész és grafikus.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A workshop időpontja: 2015. augusztus 25-27.

Regisztrációs lap letöltése itt.

 

"Mindig is vonzott a fa, körülöttem volt mindenhol gyerekkoromtól fogva. Édesapám is autodidakta módon barátkozott az intarziakészítéssel, de engem egy alkalmat leszámítva egészen felnőtt koromig nem érdekelt. Talán rossz volt az alapanyag vagy a témaválasztás, vagy csak meg kellett érnem rá, hogy a kellő türelemmel és odafigyeléssel kezdjek neki az újbóli kisérleteknek. Évekkel később a második alkalom viszont egy életre elkötelezett. Elkezdtem élvezni a szinte korlátlan lehetőségeket, amit az anyag magában rejt és szinte már sportot űzök abból, hogy tovább feszegessem a határaimat." ...vallja a művész.

Portréi a realisztikus ábrázolásban térnek el az eddig látott hasonló intarziaképektől. Az elmúlt évek alatt sikerült olyan egyedi technikát kialakítania, amivel árnyékolva szinte térhatású képeket tud létrehozni furnérokból. Mivel ez a technika rendkívül időigényes, így kevesen választják maguknak. A szakma kihalásának veszélye adta az ötletet, hogy az intarzia fennmaradása érdekében tovább adja a tudását.

"Azt gondolom, hogy a szakmai féltékenység sehol sem eredményez hosszútávú sikereket egyik szakmában sem. Hiszen mit ér a tudás, ha nem lehet azt megosztani másokkal?"

A tanfolyamon bárki kipróbálhatja magát, aki szereti a kézműves munkát, szereti a fát és nem fél vágókést használni. A teljes tematika leírása és az összes információ megtalálható a woodartsintarsia.com oldalon. Az első nap szinte teljes egészében egy folyamatos prezentáció. Ez persze nem egyoldalú előadás, lehet kérdezni, beszélgetni a témáról, de a művész igyekszik átfogó képet nyújtani a szakma kialakulásáról, történetéről, művészettörténeti jelentőségéről, a bútordíszítésről régen és ma, az anyagismeretről, a hazai és külföldi példákról a képalkotásban, az eszközismeretről és a balesetmegelőzésről.

Az első napi prezentáció külön is látogatható azok számára akik még nem bíznak a maguk kézügyességében, de érdeklődnek a téma iránt. A 4 órás előadás egy jelképes összegért megtekinthető és aki időközben meggondolná magát az ott maradhat az aznapi próbavágások begyakorlására és becsatlakozhat a kurzus folytatásába is.

A második napon történik az érdemi munka, az intarzia kép elkészítése és felragasztása. A nagy mennyiségű képanyag vetítése, ott ahol ez indokolt tovább folytatódik a többi napokon is. Technikai fázisok, hibajavítások, de még a használható présfajták bemutatása sem marad el.

A harmadik napon a kép befejezése, utómunkák, restaurálás, hibajavítás és a felületkezelés varázslatos pillanata történik.

"Itt derül ki, hogy jók lettek-e a kiválasztott fafajták, az árnyékok, az erezet, az illesztések, a kompozíció, a színek, szóval egységesen az egész kép először itt és ebben a pillanatban mutatkozik meg teljes valójában. Ez az a pillanat, amit én személy szerint premier planban nézek végig a delikvenssel és a többiekkel közösen. Bevallom az ilyenkor érzett borzongás az, ami miatt mindig új és új képeket akarok készíteni. Ez hajt, ez az én adrenalin bombám. Az eddigi visszajelzések alapján arra következtetek, hogy sikerült másoknak is megmutatnom ezt a semmihez sem hasonlítható élményt."

A három napos kurzus rendkívül rövid idő ahhoz, hogy komolyabb égeredménnyel kecsegtessen, de nem lehetetlen. A kis méretek mellett lehetőség van nagyobb felületen is kísérletezni, a Wood Arts sablonokból válogatva vagy saját ötlet megrajzolása alapján is. Az alapanyagok és az eszközök adottak, amiknek beszerzésében a Wood Arts szponzorai is segítettek, akik az indulásnál szinte rekord idő alatt álltak az ügy mellé.

 

Az első Wood Arts Workshop képei itt láthatók.

"A résztvevők oklevelet és apró ajándékokat is kaptak. A hangulat remek volt és "családias", a közös érdeklődés, a téma iránti nyitottság és a lelkesedés kombinációja elindított egy folyamatot, ami öngerjesztő módon végigkísért minket a végső produktum elkészültének varázslatos pillanatáig. Ez az élmény, amit közösen éltünk át mindannyiunk számára emlékezetes maradt. Bízom benne, hogy ez varázslat folyamatosan megmarad a továbbiakban is, hiszen nem tervezem, hogy változtatnék az alapokon."

 

Jelentkezni a weboldalon keresztül lehet, illetve a művészettörténeti előadásra jelentkezők levélben jelezhetik részvételi szándékukat. Adott esetben a szakiskolák érdeklődését sem utasítja el a művész, aki szívesen tartana nekik is vendégelőadásokat a témában.

"Fontosnak tartom, hogy azoknak is esélyt adjak, akik esetleg nem rendelkeznek a Workshop árának kifizetéséhez szükséges összeggel, de nagyon szeretnék megtanulni az intarziakészítést. Minden alkalomra szervezek egy Facebook akciót, ahol a reklám poszt megosztói között kisorsolok egy ingyenes részvételi lehetőséget. Ez a módszer is bevált eddig, mivel bebizonyosodott, hogy jó helyre került a tudás."

 

A művész három portréja került kiállításra a Duna Palotában a Kézművesség 2015 országos iparművészeti és kézműves kiállításon. Az aktuális tárlatnak az Irányi utca 5. szám alatti Circle Line HQ Fodrászat és Galéria különleges helyszíne ad otthont. Ott most tényleg minden a fáról szól. A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg.

Forrás: Wood Arts Intarsia

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.