FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-09-01

Erdészet az OMÉK-2015-ön

A szeptember 23-27. közötti OMÉK-2015 szakvásáron önálló erdőgazdasági stand lesz és erdészeti témájú előadások, valamint átadják az Erdei élelmiszer-termék Díjat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Kivonat az OMÉK előzményeiből, történetéből:

A magyar mezőgazdasági kiállítások története egészen a XIX. század elejéig nyúlik vissza. A reformkort követően a XIX. század közepétől a második világháború végéig terjedő időszaka fejlődés, a változások korszakának tekinthető. Az időszak elején az átalakuló mezőgazdaság, a rendszeres helyi vásárok mellett, már az országos bemutatókon, kiállításokon, vásárokon is a mezőgazdaság átalakításának elősegítésére, a kor szellemének megfelelő modernizálásra került a fő hangsúly, melynek a kiegyezés, majd a millenniumi időszak kiállításai további lökést adtak. Az 1945 utáni időszak első megrendezésre kerülő jelentős, országos seregszemléje az 1948-ban megrendezett Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár volt. A kommunista hatalomátvételt követően az ország politikai és gazdasági rendszere jelentősen megváltozott, de a mezőgazdasági kiállítások jelentős elemei, az állatbemutatók és bírálatok, a tenyészszemlék rendszere megmaradt. Az országos vásárok rendezését ettől kezdve a mezőgazdaságért, földművelésért felelős tárca látta el. Az országos vásárokat 1960-ig évente, majd 2-3 évente, 1970-től pedig 5 évente rendezték. A kiállítások időtartama is folyamatosan változott, a kezdeti 5 napról 2 hétre növekedett, majd a nyolcvanas évektől újra az egy hétnél rövidebb nyitva tartás volt a jellemző. A kiállítás neve 1970-től változott Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra (OMÉK).

Magyarországon az erdőgazdálkodás valamint ehhez szorosan kapcsolódóan a vadászat vadgazdálkodás, a vízgazdálkodás, valamint a kapcsolódó halászati, horgászati lehetőségek rendkívül népszerű, közönségcsalogató kiállítási színfoltot jelentenek, mind önálló kiállításként, mind az OMÉK keretein belül történő bemutatkozások alkalmával. Hazánk erdősültsége, az első világháborút követő területvesztés után, rendkívüli módon lecsökkent, így elsődleges feladattá vált az ország erdősültségének emelése. A vadászat kezdetekben szorosan az erdészethez kapcsolódóan mutatkozott be a kiállításokon. Idővel azonban a vadászat önálló trófea bemutatók keretében önálló kiállítások témájává vált. Napjainkban a vadászat-horgászat mellett természetünk védelme is kiemelt hangsúllyal jelenik meg kiállításainkon, nagyszámú érdeklődőt vonzva érdekes színfoltjaként a mezőgazdasági rendezvényeknek.

 


 

Az OMÉK-2015 honlapján azt is láthatjuk, hogy most először lesz speciális erdészeti vásárdíj is: az OMÉK Erdei élelmiszer termék Díj. Az ennek elnyerésére kiírt pályázatot benyújthatta bármely erdőben termő növényből vagy gombából élelmiszeripari késztermék előállítással foglalkozó kis- közepes- és nagyvállalkozás. A határidő július 16. volt, a további feltételek a fenti kapcsoló segítségével olvashatóak el.

 


 

Az OMÉK alatt sok konferencia lesz, melyek között egyik az

Erdészeti szakmai konferencia - 2015.09.24. 14.00-18.00, Konferencia Központ, Kék terem

 

Ennek előadásai:

 

Az erdők közjóléti fejlesztési lehetőségei

A 2020-ig tartó időszakban az agrártámogatások növekednek az előző ciklushoz viszonyítva. A Vidékfejlesztési Program (VP) megvalósítására 2020-ig több mint 1250 milliárd forint forrás áll rendelkezésre. Az előadáson hallhatnak arról is az érdeklődők, hogy immáron lehetőség lesz a beruházási jellegű pályázatok megvalósításához előleg igénylésére. Ezzel azokat is segíteni tudják, akik hitelképesség és kezdőtőke hiányában nem tudtak pályázni a korábbi időszakban.

 

Állami erdők az emberért

Az előadás rövid történeti áttekintést ad a közjóléti erdőgazdálkodás kialakulásáról, a Pilisi Parkerdő Zrt. tevékenységéről és az elmúlt években elvégzett látványos fejlesztésekről, a jövőbeli tervekről. Az előadásban összefoglalják az állami erdészeti társaságok közjóléti funkcióival kapcsolatos eddigi beruházásait és kitérnek a jövőbeli fejlesztési elképzelésekre is.

 

Az állami vadhúsfeldolgozás és forgalmazás jövőképe

Az állami erdőgazdaságokkal szemben komoly elvárásként jelent meg az elmúlt évtől kezdődően a magyarországi vadhúspiac fellendítése. Az előadás elemzi e célok elérésének lehetséges eszközeit. Górcső alá veszi a magyar lőtt vad árualap, egy új termékpaletta kialakítása és a hazai vadhús forgalmazás növelésének lehetőségét az  Erdei Delikátesz üzlethálózaton keresztül.

 

A magyar magán erdőgazdálkodás közjóléti szerepe és a megvalósult fejlesztések

A 2 millió hektár magyar erdő 43 %-a van magánkézben. A magánerdők turisztikai, rekreációs szerepe és jelentősége nem elhanyagolható és napjainkban mindinkább növekszik. Ez megmutatkozik az olyan közjóléti szolgáltatásokban és fejlesztésekben, mint a magánerdős erdei iskolák, tanösvények, erdei kilátók és pihenőhelyek kialakítása, karbantartása és üzemeltetése. Az előadás ezek minél szélesebb körű bemutatására törekszik.

 

A konferencia programja:

 

13:30-14:00

Regisztráció

 

14:00-14:10

Köszöntő

dr. Bitay Márton, az FM államtitkára

14:10-14:35

"Állami erdők az emberért" - Az állami erdészeti társaságok közjóléti beruházásai és fejlesztési tervei

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója

14:35-15:00

A magán erdőgazdálkodás közjóléti szerepe, és a megvalósult fejlesztések

Luzsi József, a MEGOSZ elnöke

15:00-15:20

Kérdések és válaszok

 

15:20-15:40

Kávészünet

 

15:40-16:05

Az erdők közjóléti fejlesztési lehetőségei a 2014-2020-as uniós időszakban

Miniszterelnökség

16:05-16:15

Kérdések és válaszok

 

16:15-16:40

Az állami vadhúsfeldolgozás és forgalmazás jövőképe

Majoros Gábor, a VADEX Zrt. vezérigazgatója

16:40-17:00

Kérdések és válaszok

 

17:00

A program zárása

 

 

Az előadások díjmentesek, de minden esetben előzetes regisztrációhoz kötöttek. Az Erdészeti Szakmai Konferenciára itt lehet regisztrálni. Ismereteink szerint a Kék terem befogadó képessége 50 fő, így az első 50 fő regisztrációját fogják elfogadni. A konferencia regisztrációs oldalon sajnos semmilyen visszaigazolás sincs arról, hogy már hányan jelentkeztek, s csak feltételezhető, hogy a regisztrációkor megadott e-címre kap majd a jelentkező valamikor az OMÉK-2015 megnyitása előtt valamilyen visszaigazolást jelentkezése elfogadásáról.

 


 

Ismereteink szerint az OMÉK-2015-ön a várhatóan mintegy 150 m2-es erdészeti standon az állami erdőgazdaságok fognak kiállítani, elsősorban élelmiszer termékeiket bemutatva. Bizonyára kóstolók is lesznek ezekből. A stand nagy valószínűséggel az "A" csarnokban lesz. Az OMÉK-2015 honlapján egyelőre nincs kiállítói lista és kiállítói térkép sem, melyen a kiállítók helye a csarnokokban és szabad tereken előre könnyen azonosítható lenne.

Forrás: OMÉK

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.