FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-03-24

Ne gyártsd, inkább gyártasd - 1. rész

22 év, 22 érv - talán ez a szlogen némiképp érzékelteti azt a tapasztalatot, amelyet a Pfiffer Bútor Mór Kft. hosszú évek alatt felhalmozott, és ezt a tudást részben más vállalkozások kiszolgálására fordítja.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


MIT IS JELENT EZ?

Egyfajta kooperációt, amely Európa számos országában már jól bevált és elterjedt, mert belátták, hogy az nem gazdaságos, ha valaki túl sok mindennel foglakozik, és az összes technológiai folyamatot, ami szükséges egy bútorgyártáshoz maga akarja elvégezni. A Pfiffer Bútor Mór Kft. tömör- fa-megmunkálásra, illetve ajtófrontok kiegészítők gyártására specializálódott.

Egyedülálló technológiával, nagyon korszerű üzemmel és gépekkel rendelkezik. Minden megmunkálási folyamatot kiemelkedő színvonalon végez, az alapanyag-beszerzéstől a feldolgozáson át egészen a felületkezelésig. Hatékonyan, magas minőségben, ugyanakkor a vállalt határidőre pontosan folyik a gyártás, mely a legmagasabb igényeket is kielégíti. Just in time azaz, pont akkor, pont olyat, pont annyit gyártanak, amennyit kell (nincs raktárra gyártás).

Optimalizált és magasan gépesített, standardizált gyártási folyamatok vannak. Egy kisebb asztalos üzemnek nem állnak rendelkezésre ezek a technológiák, így a tömörfa bútorajtó és alkatrészgyártás lassabb, körülményesebb és költségesebb. Nem kifizetődő és a minőség is nehezebben biztosítható, viszont az egyedi tervezésű, felméréssel, helyszíni beszereléssel járó munkák esetében sokkal hatékonyabbak tudnak lenni a kisebb egy pár fős asztalos üzemek. A Pfiffer Bútor Mór Kft. azt a célt tűzte ki magának, hogy magas minőségű bútorajtókkal, tömörfa alkatrészekkel és nem utolsó sorban kiemelkedő kiszolgálással lássa el a kisebb asztalos üzemeket. Ez nem új keletű dolog, már számos partnerrel dolgoznak együtt ebben a formában, a legújabb beruházások segítségével (6 fejes Weinig Cnc vezérlésű profilozó automata és Quick Wood rotációs csiszoló gép) még hatékonyabban és még jobb minőségben rövidebb határidőkkel erősödik ez az irány.

De melyek azok az ismérvek, technológiai előnyök, amelyek a céget és tevékenységüket kiemelik. Négyrészes cikksorozatunkban ebbe adunk rövid betekintést. A rönkbeszerzéstől és fűrészáru tértől indulva rögtön felmerül több olyan szempont, amely kisebb volumen esetén gondot okoz.

Mindjárt kezdhetjük azzal, hogy évente több mint ezer m3 rönköt fűrészelnek fel, a megmunkálásra kerülő fűrészárut pedig szabad levegőn 1,5-2 évig pihentetik. Ehhez többek között nagy befektetett tőkére és nagy tároló kapacitásra van szükség.

Ez a folyamatos alapanyagkészlet a megbízható, probléma mentes gyártás biztosítéka. A használatos alapanyagok - cseresznye, tölgy, bükk, kőris, feketedió - hazai erdőkből származnak és rönk formájában érkeznek a telepre. Fontos kihangsúlyozni, hogy válogatott minőség, minden egyes rönk külön sorszámmal egyedileg azonosítva van. A beérkező rönkökről a felesleges piszkos kérget egy kérgező géppel eltávolítják, így nem tudnak megtelepedni a kéreg alatt a farontó bogarak és nincs hulladék a megmunkálási folyamatok közötti szállításoknál, ezáltal tisztább és hatékonyabb munka végezhető minden további munkaállomáson. Ez után következik a rönk felfűrészelése rönkhasító szalagfűrészen, amely jó anyagkihozatalt biztosít és pontos méreteket eredményez.

A felfűrészelés után 1,5-2 éves pihentetés következik szabad levegőn, olyan részletekre is ügyelve, mint a bordás hézaglécezés, ami biztosítja, hogy a fűrészáru teljes felületén a lécek alatt is egyenletesen és foltmentesen száradjon a fűrészáru. A fűrészáru rakatoknál gondosan ügyelnek a lécek egy vonalba rakására. Ez és a rakatok tetején elhelyezett nehezékek biztosítják az egyenes, csavarodás mentes deszkákat. Így készül a feszültségmentes pihentetett alapanyag.

1,5-2 év után mire teljesen kiszárad a fából a kötött víz és tökéletesen megnyugszik az alapanyag kíméletes konvekciós szárítással pontos enetrendek alkalmazásával szárítják le az alapanyagot 8 %-os szobaszáraz állapotra. A fa természetes "élő" anyag, időt kell adni neki, hogy később a belőle készülő bútor is tartós,használata problémamentes legyen.

Ezzel 1,5-2 év után eljutunk oda, hogy a gondosan előkészített alapanyag a tömörfa megmunkáló csarnokba kerül.

 

Cikksorozatunk folytatását itt olvashatja.

 

 

A gyártás-technológiai folyamatokba rövid betekintést nyújt ez a videó.

 

(x) Pfiffer Bútor Mór Kft.

8060 Mór, Árki Ipartelep
Tel.: 22/406-780.
www.pfifferbutor.hu

A Prfiffer Bútor Mór ajtós prospektusa itt érhető el.


 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.