FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-04-20

Famodifikációs nemzetközi kutatási projektben vesz részt a NymE SKK Faanyagtudományi Intézet

Tudományosan megalapozott, környezeti hatásvizsgálatokra épülő famodifikációs eljárások kidolgozásába kapcsolódott be a NymE Simonyi Károly Kar Faanyagtudományi Intézete.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A Nyugat-magyarországi Egyetem kutatói szlovén felkérésre részt vettek a famodifikációs projekt céljainak kimunkálásában. A magyar szerepvállalás a faanyagok higro- és hidrotermikus, thermikus, thermo-mechanikus, thermo-hidro-mechanikaus, valamint kémiai (acetilezéses) kezelések területén elért eredményeivel tud hozzájárulni az akció célkitűzéseihez.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Karának Faanyagtudományi Intézete 2010-ben a 49314 számon nyilvántartott, "Hazai lombos faanyagok tartósságának és dimenzióstabilitásának javítása termikus modifikációval" c. OTKA kutatása keretében egy olyan kísérleti berendezést szerzett be, amely biztosítja a kutatások további eszközhátterét.  Jelenleg kétoldalú nemzetközi kutatási együttműködés van folyamatban a témában. ,,A faanyag hőkezelés következtében létrejött szerkezetváltozásainak vizsgálata" című projektünk azonosító száma: TÉT_12_DE-1-2013-0017. Továbbá 2 doktori értekezés készül az akcióban megfogalmazottakhoz hasonló célkitűzésekkel.

Az akcióban részvételünk nagyban segíti az elért eredmények terjesztését, illetve a kapcsolatfelvételt a hasonló területen dolgozó kutatóintézetekkel, kutatókkal.

 

A csoportkép a COST FP1407 első nemzetközi konferenciáján készült, Koper-ben, Szlovéniában (2015. augusztus 25-26.). A konferencián Bak Miklós és Peter Rademacher vettek részt a NymE SKK Faanyagtudományi Intézet részéről. 

 

A projektről

A "COST Action FP1407" 2015. márciusában indult, és egészen 2019. áprilisig fog tartani. Az a fő célkitűzése, hogy a modifikálási eljárások, a termékjellemzők és a hozzájuk tartozó környezetterhelés közti kapcsolatot elemezze és jellemezze. Ez magában foglalja a modifikációs eljárás fejlesztését és optimalizálását, valamint a feltörekvő kezelési eljárások hatásainak számszerűsítését összehasonlítva a hagyományos feldolgozási technológiákkal és alternatív alapanyagokkal, ezáltal maximalizálva a fenntarthatóságot és minimalizálva a környezetterhelést. A projekt biztosítja azt az Európa szintű tudásmennyiséget, ami szükséges a famodifikációs eljárások jövőbeni fejlesztéséhez, a kezelési paraméterek, a kifejlesztett termékjellemzők és a környezetterhelés értékelésének együttes vizsgálatával.

 

 

Tagok

A projektben 96 intézmény - kutatóintézet, egyetem és iparvállalat - vesz részt. A széleskörű nemzetközi összefogást jól mutatja, hogy a kutatók, 24 EU tagországból, 3 ún. COST közeli szomszédos országból (Ukrajna, Albánia és Tunézia), és 5 COST nemzetközi partnerországból (USA, Kanada, Új-Zéland, Dél-Afrika és Chile) csatlakoztak a projekthez.

 

Legfontosabb területek

Famodifikáció és Termékkategória Előírások: módosított faanyagra vonatkozó termékkategória előírások kidolgozása a tudományos vizsgálatok során illetve az iparban alkalmazott, legkorszerűbb, forgalomban lévő vagy fejlesztés alatt álló, modifikált faanyagból készült termékek és technológiák alapján. Részletes információért keressék Dick Sandberg-et (Svédország): dick.sandberg@ltu.se.

Környezeti hatásvizsgálat és Életciklus elemzés: a forgalomban lévő modifikációs eljárások objektív környezeti hatásvizsgálata és ezek beépítése a famodifikációs eljárásokba és termékfejlesztésekbe, figyelembe véve az újrahasznosítást az életciklus végén. Részletes információért keressék Christelle Ganne-Chedeville-t (Svájc): christelle.ganne-chedeville@bfh.ch.

Környezetvédelmi Nyilatkozat: a modifikált faanyagok környezetvédelmi nyilatkozatának kifejlesztése és valamennyi nemzeti környezetvédelmi nyilatkozat összehangolása a famodifikáció területén. Részletes információért keressék Edo Kegel-t (Új-Zéland): edo@edokegel.nl.

 

Kapcsolatépítés

Tudományos konferenciák, tudományos és szakmai workshopok, képzések, tanfolyamok, rövid távú tudományos kiküldetések.
Ha többet szeretne megtudni a COST Action FP1407-ről, akkor

látogassa meg weboldalunkat,

kövessen minket Twitteren (@ModWoodLife), LinkedIn-en (FP1407 ModWoodLife) és Facebookon,

vegye fel velünk a kapcsolatot az fp1407@iam.upr.si email címen.

 

 

A COST-ról

A COST (Cooperation in Science and Technology, vagyis Együttműködés a Tudományban és a Technológiában) egy Európában évtizedek óta kialakított keretrendszer, mely támogatja a különböző nemzetek kutatói, mérnökei és tudósai közti együttműködést. Európai kormányközi együttműködésen alapul, mely a tudomány és a technológia közti kooperációt segíti. 1971-es alapítása óta feladata, hogy áthidalja a tudomány, a politikai döntéshozók és a társadalom közti hézagot egész Európában és azon túl. A COST tudósok és kutatók páneurópai, alulról felfelé építkező kapcsolatrendszereit támogatja minden tudományos és technológiai területen. Ezek a kapcsolatrendszerek, mint "COST Action" rendszerek, nemzeti szinten megfinanszírozott kutatások nemzetközi koordinációját segítik elő.

Fodor Fanni, doktorandusz,
Németh Róbert, egyetemi tanár
Nyme SKK Faanyagtudományi Intézet

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.