FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-05-11

Király Lajos erdőmérnök életútja

A Király Lajos (1894-1970.) erdőmérnök életútja című 24 oldalas kiadvány a család magánkiadásában, 2015-ben jelent meg Miskolcon.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Hideg Ágnes (a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársa) állította össze a család közreműködésével a "Király Lajos erdőmérnök életútja" című 24 oldalas kiadványt, mely a Király család magánkiadásában jelent meg 2015-ben Miskolcon.

 

Előszó

 

"Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim
vagytok, ha egymást szeretni fogjátok" (János 13 : 35)

 

Király Lajos neve nem ismeretlen a miskolciak - és Borsod megyeiek - előtt sem. Több írás, megemlékezés is született már róla. Ő maga három kötetben írta meg visszaemlékezéseit, gondolatait, életét, elsősorban hét gyermeke számára. Az 'Élményeink' című emlékiratok gépelt változatban meglévő köteteit a 2000-es évek elején fia, Király Péter és felesége kisebb változtatásokkal digitális formátumba átdolgozták. Meghagyva a kézirat eredeti szöveghűségét jegyzetekkel, magyarázatokkal és képekkel egészítették ki és elérhetővé tették a hálózaton is. Életútját az alábbi írás e három kötet alapján tekinti át. Az első kötet a selmecbányai fiatalkori évekről, a szibériai fogságról, a hazautazásról, valamint tanulmányai befejezéséről és házasságáról szól. A második kötet a családalapítás és szakmai kiteljesedés időszakát öleli fel; végén a második világháború utolsó hónapjai zajlanak. Az utolsó kötet 1944 decemberétől 1959 őszéig számol be a család életéről, az akkori nehéz, zűrzavaros időszakról és a munkával, megbízásokkal teli nyugdíjas évekről. Az erdőmérnök több száz oldalon írja le élményeit, érzéseit, vívódásait és a sokszor kilátástalan szakmai, társadalmi, politikai küzdelmeit. Király Lajos egész életét a fenti János idézet szellemisége hatotta át.

Aki érdeklődik e korszaknak a jövőben is érvényes tanulságai iránt, mindezeket megtalálja és elolvashatja az interneten is hozzáférhető kötetekben. A kiadványban szereplő képeket, dokumentumokat a Király család tagjai bocsátották rendelkezésre.

 

Miskolc, 2015. november 2.

Hideg Ágnes

 

A kiadványra (megküldve azt) fia, Király Béla gépészmérnök hívta fel a FATÁJ figyelmét. Ő a budapesti Műszaki Egyetemen végezett 1951-ben, és mindjárt a Miskolci Egyetemre (korábban más volt a neve) került, onnan is ment nyugdíjba. A család 1949-ben költözött Szilvásról Miskolcra. Király Bélát már előtte oda helyezték. Öccse, Király László ugyancsak erdőmérnök volt, Sopronban egyetemi tanár volt, de ő már 2004-ben meghalt.

 

A "Király Lajos erdőmérnök életútja" című 24 oldalas kiadvány pdf-ben letölthető.

 

 

Aki további részletek iránt is érdeklődik, kattintson a http://kiralylajos.kiralycsalad.hu kapcsolóra. Itt az Életút, Fényképek, Dokumentumok, Videók és Emlékszoba menüpontokban, illetve ezek lenyíló almenüben lehet megtalálni mindazt, amit az utódok ide összegyűjtöttek. Pl. a Dokumentumok/Kiadványok alatt van a három, 161, 152 és 145 oldalas önéletrajzi könyve is.

Forrás: Király Béla levele, valamint a kiadvány

Kapcsolódó:

 

Király Lajos emlékszoba avatása FATÁJ 2014-04-18

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.